Izpit - Revija BICIKEL številka 105

Izpit - Revija BICIKEL številka 105
03.05.2022 AVTOR: BOŠTJAN SVETE

Kolo je eno prvih prevoznih sredstev, ki ga otrok vozi sam.

Priporočljiv uvod v vožnjo s kolesom so zdaj že uveljavljeni poganjalčki, ki postopoma navajajo malčke, da usmerjajo pozornost predse in vse manj okoli sebe.

Še topel je spomin, ko sem spustil sedež pri Roku in nekaj let kasneje pri Evi, ko sta prešla s poganjalčka na pravo kolo. Priporočam, da to storite na praznem parkirišču oziroma večji neprometni površini, saj bo tekanje sem ter tja zagotovljeno, še posebej pa bo otrok računal na vašo spretnost lovljenja pri ustavljanju. Ni redko, da otroci s prsti ne sežejo dovolj daleč do zavore, ko se je treba ustaviti. Res so tudi padci sestavni del kolesarjenja, a jih je vedno bolje preprečiti, četudi se poberemo močnejši.

Čas hitro mineva, otroci še hitreje rastejo in z njimi se menjajo kolesa. Prvi pravi dokument, ki ga lahko otrok dobi, je kolesarski izpit. Gre za dokument, ki daje otroku pravico, da gre sam na cesto, istočasno pa tudi odgovornost za varno sodelovanje v prometu in nam kakšno skrb več, ki je manj pomembna od tega, da otrok dobi samostojnost na poti odraščanja.

Opravljanje kolesarskega izpita je tako po šolskem učnem načrtu na vrsti v maju in ga sestavlja teoretično usposabljanje in preverjanje znanja ter praktično usposabljanje na spretnostnem poligonu ter praktična vožnja v prometu. Ob pripravah hčerke Eve na praktični preizkus sem se imel priložnost zapeljati po spretnostnem poligonu, kjer se je lepo pokazalo, da ni vse v letno prevoženih kilometrih in višinskih metrih. Če boste imeli to možnost, jo izkoristite. Zagotavljam vam, da je zabava zagotovljena, kot starš pa sem tudi sam pokazal, da sem samo človek in krvav pod kožo. Evi se je še posebej dobro zdelo, ko ji je uspelo voditi kolo bolj naravnost kot meni, na mestu, kjer je poligon to »zahteval«. Vožnja skozi ožino mi še vedno ne gre, z veseljem pa sem spremljal, kako si Eva krepi samozavest, ko oče na kolesarskem področju ni boljši od nje. Za mojo samozavest je že naslednji dan sledila vožnja po naravnem poligonu, vožnja po brezpotjih gor in dol. Predvsem vožnja navkreber je strašna muka za Evo, a psihološke narave zaradi neustreznega prestavljanja. A o tem kdaj drugič. Ostanimo pri tem, da bodite še posebej pozorni, ko boste maja zagledali skupino otrok z odsevniki, saj bodo opravljali zaključni del kolesarskega izpita.

Svoje vrste tekmovalne izpite je uspešno opravilo pet slovenskih kolesarjev, ki so slavili zmage na Dirki po Italiji, letos že 105. po vrsti, ki bo ponovno v maju. Trenutno žal še ni potrjena udeležba katerega od slovenskih kolesarjev, ravno tako pa še niso izpolnjeni seznami ekip, ki bodo nastopale na dirki. V vsakem primeru si v koledar zabeležite 27. maj, ko bodo kolesarji ponovno obiskali Slovenijo in se preko Kolovrata vrnili v Italijo. Že naslednji dan pa vabljeni na prvo sobotno kolesarsko druženje. Organizator prireditve L'Etape Slovenia bo v sodelovanju s klubom Gremo na kolo in Visit Kranj omogočil šest kolesarskih druženj po trasah kranjske kolesarske rože.

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

Značke: Literatura
Ključne besede:
revija Bicikel
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ