Izvenserijski Evenepoel odpihnil vse, tudi Rogliča

Izvenserijski Evenepoel odpihnil vse, tudi Rogliča
06.05.2023 AVTOR: N. Gr., foto: QuickStep

Kljub solidni predstavi in šestem mestu na uvodnem kronometru Primož Roglič za Remcom Evenepoelom po prvem dnevu Gira zaostaja že za 43 sekund. Belgijec je deklasiral konkurenco.

Uvodni dan Gira je minil v lepem vremenu, s povsem ravnim kronometrom ob obali, na kolesarski stezi, dolgim 19,6 kilometra, ki ga je začinil le vzpon v zaključku. Na takšni trasi smo v ospredju pričakovali specialiste, urstitve kolesarjev so bile sicer pričakovane, a takšne dominance Remca Evenepoela najbrž ni upal napovedati nihče.

Belgijec je drvel v okolici Pescare, od letoviške Focassecie Marine do Ortone. Cel čas je na kolesu izgledal izvrstno, v prepoznavni aerodinamični drži in z visoko kadenco. Pedala je poganjal lahkotno, ne na moč, kot za njim Primož Roglič, ki že na pogled danes ni bil povsem pravi.

Pri prvem merjenju vmesnega časa nam je zastal dih, tam je Roglič zaostajal že več kot 20 sekund, do drugega merjenja vmesnega časa je razlika narasla na dobrih 40 sekund in le zaključni vzpon je bil »rešilna bilka« za Rogliča, ki je uspel omejiti izgube na 43 sekund.

Več kot 20 sekund hitrejši od nekdanjega svetovnega prvaka

Remco je prepričljivo dobil etapo, Roglič je bil šesti, kar je nekje v skladu s pričakovanji pred etapo. Za primerjavo, kako dobro je odpeljal Belgijec – trasa je bila Filippu Ganni pisana na kožo, odpeljal jo je brez napak, a je Italijan vseeno zaostal za 22 sekund na drugem mestu.

Nekoliko presenetljivo tretji je bil Joao Almeida z zaostankom 29 sekund, četrti je bil Tao Geoghegan Hart s 40 sekundami zaostanka, pred Rogličem pa je z enakim časom kot on končal še Stefan Kung. Z vsemi ostalimi kandidati za zmagovalni oder je Roglič ostal v stiku in je približno poravnan, Remco pa je močno odstopil in tekmecem vlil strah v kosti.

Če bi se razmerje ponovilo, bo 9. etapa zaskrbljujoča

Zdaj vse ekipe čaka temeljita analiza, do Rima je zelo dolga pot in daleč od tega, da 43 sekund ne bi bilo mogoče nadoknaditi, a če se bo razmerje moči ponovilo tudi na še daljšem in povsem ravnem kronometru v 9. etapi, bi Roglič tam lahko izgubil celo minuto in pol proti novemu nosilcu rožnate majice.

Do tja je še dolga pot, dejstvo pa je, da Roglič dirko po Italiji začenja iz ozadja, v vlogi napadalca in nič presenetljivega ne bi bilo, če bo že v prvem tednu v šprintih iskal pot do bonifikacijskih sekund.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ