Jan Polanc dobil etapo na Giru!

Jan Polanc dobil etapo na Giru!
13.05.2015 AVTOR: D. Z.
Jan Polanc je veliki zmagovalec 5. etape dirke po Italiji, ki se je končala na vrhu vzpona na Abetone. Alberto Contador je prevzel rožnato majico.

Na dirki po Italiji je za kolesarji 5. etapa. Šlo je že za prvi preizkus med kandidati za končno zmago. Obenem pa so na svoj račun prišli ubežniki. Etapa je bila dolga dobrih 150 km. Premagati so morali dva kategorizirana vzpona. Na 57 kilometru je bil vrh vzpona druge kategorije Foce Carpinelli.  Sledil je spust in zaključni vzpon na 1386 metrov visoki Abetone. Spet smo spremljali nadvse zanimivo preizkušnjo. Start je bil v La Spezii.

Etapo je zaznamovala peterica ubežnikov. Jan Polanc, Silvan Dillier, Axel Domont, Sergej Cvecov in Sylvain Chavanel. To je bila skupina, ki kolesarjev v boju za skupni vrstni red ni preveč ogrožala. Privozili so si več kot deset minut prednosti. Deset minut in pol naskoka so imeli še 40 km pred ciljem in zdelo se je, da imajo dobre možnosti za zmago. Zaključni vzpon so ubežniki začeli s slabimi sedmimi minutami naskoka. Glavnina je sicer hitro zmanjšala zaostanek za dve minuti.

Potem pa je dobrih 10 km pred ciljem napadel Jan Polanc. Dolgo ga je na razdalji nekaj sekund držal Sylvain Chavanel, ampak, jasno je bilo, da je Francoz slabši in Polanc je nadaljeval v samostojni vožnji. Začel se je boj s strmino, pa tudi z vse hitrejšimi favoriti za končno zmago. V ozadju je ostro napadel Alberto Contador, a sta mu Aru in Porte lahko sledila. Ob napadu so hitro zmanjšali zaostanek za Polancem, a ko sta Aru in Porte ujela Contadorja, so ti trije nekoliko zmanjšali ritem.

Potem jih je ujel Arujev pomočnik Landa, vendar pa ni uspel narekovati dovolj hitrega ritma, da bi zmanjšal zaostanek za Polancem in 23-letni kolesar Lampreja Meride se je lahko veselil prestižne zmage. Po lanski zmagi Luke Mezgeca je Sloveniji priboril drugo etapno zmago na Giru. Drugi je bil Chavanel, ki je ugnal trojico Aru, Contador in Porte. Contador je novi vodilni v skupnem seštevku.

 

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ