Jan Polanc in Matej Mohorič spet bežala

Jan Polanc in Matej Mohorič spet bežala
12.05.2018 AVTOR: D. Z.
8. etapa dirke po Italiji. Pobeg dneva je uspel tudi dvema Slovencema Mateju Mohoriču in Janu Polancu. Zmagal pa je Richard Carapaz. Vodilni Simon Yates.

Osma etapa na dirki po Italiji se je končala na vzponu Montevergine di Mercogliano. Vse skupaj se je začelo v kraju Praia a Mare. Etapa je bila dolga kar 209 kilometrov.

V preteklosti je dirka po Italiji že obiskala ciljni vzpon. Tu so se zmag veselili Danilo Di Luca, Damiano Cunego in Bart de Clerq. Govorimo o 1260 metrov visokem vzponu druge kategorije s 5-odstotnim povprečnim naklonom. Pred zaključnim, 18 kilometrov dolgim klancem prav posebnih ovir ni bilo.

Po 20 kilometrih dirkanja je napadel Tosh Van der Sande (Lotto Fix All), kmalu zatem pa so se mu pridružili še Davide Villella (Astana), Matteo Monteguti (AG2R La Mondiale), Rodolfo Torres (Androni-Sidermec), Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo) ter Slovenca Matej Mohorič (Bahrain-Merida) in Jan Polanc (UAE Team Emirates), ki se lahko pohvali že z dvema etapnima zmagama na dirki po Italiji.

Ubežna skupina je bila nadvse složna in kmalu je razlika znašala dobrih šest minut. 40 kilometrov pred ciljem je glavnina za ubežniki zaostajala še za pet minut, medtem ko so ritem v glavnini narekovali kolesarji moštva Mitchelton Scott, ki so branili rožnato majico Simona Yatesa. Ob vstopu v zadnjih deset kilometrov je razlika znašala samo še minuto.

V nalivu se je v enem izmed ovinkov v težavah znašel Chris Froome. Še drugič v etapi je padel, a se je tokrat hitro pobral in ujel najboljše. A vseskozi je deloval zelo utrujeno. V zaključku je ubežnike napadel Bouwman, a je bilo tudi to prepozno. Glavnina se je hitro približevala in 1,3 km pred ciljem je napadel Richard Carapaz. Movistarjev kolesar je nadaljeval v izjemnem ritmu in je tudi hitro prehitel Bouwmana. Carapaz, tudi vodilni med mladimi kolesarji se je pri 24 letih lahko veselil prestižne zmage.

Sedem sekund za njim so na cilj prišli vsi favoriti za rožnato majico. Najprej Davide Formolo, Thibaut Pinot, Enrico Battaglin in vodilni Simon Yates. V tej skupini je končalo kar 30 kolesarjev. Najboljši Slovenec je bil Jan Polanc na 42. mestu. V skupnem seštevku vodi Yates. Tom Dumoulin zaostaja za 16 sekund, Esteban Chaves pa za 26. Sledijo Pinot, Pozzovivo, Dennis, Blbao in Carapaz, ki vodi med mladimi. Jan Polanc je zdaj 35., Matej Mohorič 50., Domen Novak pa 112.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ