Jan Polanc: V takih trenutkih je treba uživati

Jan Polanc: V takih trenutkih je treba uživati
06.06.2015 AVTOR: D. Z.
Veliki slovenski junak letošnje dirke po Italiji je vsekakor Jan Polanc, saj je v peti etapi Sloveniji priboril drugo etapno zmago na Giru v zgodovini.

»Utrujen sem, ampak zadovoljen. Prvi dan po Giru še nisem čutil takega napora, zdaj pa sem zaspan. Potrebuješ nekaj dni oddiha za glavo, da se odklopiš. Predvsem zaradi stresa, ki ga doživljaš na dirki. Kolesar si v teh dneh želi največ miru. Kakšen dan prespiš. Moraš se umiriti in startati znova, « je po napornih treh tednih dirkanja in po prevoženih skoraj 3500 kilometrih priznal Jan Polanc.

Kolesar Lampreja Meride je v peti etapi dosegel uspeh kariere, saj je dobil prestižno etapo, potem ko je na zaključnem vzponu deset kilometrov pred ciljem ugnal preostale ubežnike in se preprosto odpeljal do zmage: »Zame je to nekaj velikega, nekaj, kar sem si vedno želel. Je pa to ena stopnica, ki sem jo naredil v svoji karieri. Ta uspeh bi rad še nadgradil. « Že letos ni dobil samo etape. Po zmagi je oblekel tudi modro majico najboljšega na gorskih ciljih.

Kasneje je zaradi bolezni ni mogel ubraniti, mu je pa tudi ta majica prinesla nekaj novih izkušenj: »Tistih nekaj dni ti daje dodatno samozavest. Startaš ob zvezdnikih, tudi Albertu Contadorju, ki je moj idol. V takih trenutkih moraš predvsem uživati in si jih zapomniti za vse življenje. « je dejal Polanc, ki je tik pred Girom dopolnil šele 23 let in zato lahko od njega še veliko pričakujemo. Zakaj pa se ne bi nekoč boril tudi za visoka mesta v skupnem seštevku?

»Na to bomo morali počakati. Sem kolesar, ki ni čez noč ali pa v enem letu zrasel. Nisem Alberto Contador ali Fabio Aru. Sem kolesar, ki počasneje napreduje. Grem svojo pot. Videli bomo čez nekaj let. Sem mlad in pravijo, da prava leta pridejo kasneje. Biti moram potrpežljiv, kar pa mislim, da sem. « Pa se bo kdaj boril za visoka mesta? »Težko rečem. Tega ne moreš vedeti, dokler na tritedenskih dirki nisi najprej med 20. Potem lahko rečeš, ok, zdaj bom med deseterico. Najprej moraš osvojiti to, potem pa bomo videli, kako naprej. «

Že po osvojeni etapi je napovedoval, da bo poskusil še kdaj ujeti pravi pobeg, vendar se mu v nadaljevanju dirke to ni izšlo. Za to je bila kriva tudi bolezen: »Mogoče sem prišel v prvem tednu že v predobro formo. Potem je šlo s formo navzdol. Takrat ti odpornost pade in sam sem zbolel. Glava me je bolela, grlo tudi. Kar hudo sem bil prehlajen in tako sem težko spal. Na taki dirki pa je spanec zelo pomemben za regeneracijo. Nekaj dni sem imel težave, potem pa je šlo na bolje in proti koncu sem se že dobro počutil. «

Morda je to dober znak za nadaljevanje sezone. Pravega počitka si še ne bo privoščil. Naslednji teden bo nastopil na državnem prvenstvu v kronometru. Potem pa ga čaka še nastop na dirki po Sloveniji. Lani je ravno tako nastopil na tej preizkušnji, vendar je krepko zaostal. Ravno tako je predtem odpeljal Giro, a med Girom in dirko po Sloveniji je bilo nekaj dni manj časa za počitek. Zdaj ne želi ponoviti napake iz lanskega leta in se na dirki po Sloveniji želi boriti z najboljšimi.

»Na dirko bomo odšli predvsem bolj previdno. Po lanskem Giru sem mislil, da mi bo šlo dobro, potem pa se je utrujenost preveč poznala. Komaj sem čakal, da bo konec in da bom šel na zaslužen počitek. Treninge bom nekoliko spremenil, pa bomo potem videli, kako in kaj, « je še zaključil Polanc, ki je v Lampre Merido prestopil iz ljubljanske Radenske.

Značke: Dirka po Italiji, Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ