Jan Tratnik bežal. Filippo Ganna do nove zmage

Jan Tratnik bežal. Filippo Ganna do nove zmage
07.10.2020 AVTOR: DZ, foto

Start pete etapo je gostil Mileto, cilj pa Camigliatello Silano. Etapa je bila dolga kar 225 kilometrov. Kolesarji so morali premagati dva vzpona tretje kategorije in tik pred koncem še klanec prve kategorije - Govorimo o vzponu Valico Montescuro, ki je dolg kar 25 kilometrov, povprčeni naklon pa je 5,6-odstoten.

Sledil je samo še 12 kilometrov dolg spust do cilja. Etapa je bila s 3700 metri nadmorske višine nadvse razgibana in pisana na kožo ubežnikom. Rožnato majico je branil Joao Almeida. Šele po dobri uri dirkanja in prevoženih 50 kilometrih je prišlo do resnejšega pobega.

V ubežni skupini je bil tudi Jan Tratnik, pridružili pa so se mu še Carl Frederik Hagen, Filippo Ganna in Salvatore Puccio. Kasneje so se tej skupini priključili še Valerio Conti, Hector Carretero, Jhonathan Restrepo in Edoardo Zardini, ki je takoj pokazal, da želi pobirati točke na gorskih ciljih.

Ubežniki so si privozili že več kot pet minut prednosti, medtem ko so v glavnini pri narekovanju ritma sodelovali Deceuninck Quick Step, Jumbo Visma in EF Pro Cycling. Dobrih 30 kilometrov pred ciljem je glavnina zaostajala za dobri dve minuti, medtem ko je Jan Tratnik popustil.

Ubežniki so pričeli z napadi in najmočnejši je bil vsekakor Ganna, že zmagovalec uvodnega kronometra. Iz glavnine pa so se v lov podali Thomas De Gendt, Einar Rubio, Geoffrey Bouchard in Ruben Guerrero. V glavnini so ritem narekovali člani Trek Segafreda.

V ospredju so proti vrhu kolesarili samo še Ganna, De Gendt in Rubio. Potem pa je napadel Ganna in nadaljeval v samostojni vožnji. Pod vrhom sta napadla tudi Fuglsang in Pozzovivo, na spustu pa še Nibali. Ostali ubežniki so bili tako ujeti.

Ganna je uspel zdržati do cilja. Po skoraj šestih urah se je veselil etapne zmage, 34 sekund pred favoriti za končno zmago. Sprint v tej skupini je dobil Patrick Konrad. V tej skupini je bilo 22 kolesarjev, tudi Almeida, ki je obdržal rožnato majico.

Ni pa bilo do danes drugega Caiceda, ki je povsem popustil. Zdaj ima Almeida 43 sekund prednosti pred Bilbaom in 48 pred Keldermanom. Jan Tratnik je bil 50. v etapi. V skupnem seštevku je 66., Domen Novak pa 130.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ