Jan Tratnik dolgo bežal, Quick Step kraljeval v vetru

Jan Tratnik dolgo bežal, Quick Step kraljeval v vetru
07.05.2017 AVTOR: D. Z.
Jan Tratnik je v tretji etapi sodeloval v pobegu dneva. Zmagal je Fernando Gaviria, ki je oblekel tudi rožnato majico.

Na dirki po Italiji je za kolesarji tretja etapa in obenem zadnja na Sardiniji. Etapa je bila spritnerska, dolga pa je bila 148 kilometrov. Start je gostil Tortoli, cilj pa glavno mesto Sardinije Cagliari.

Mnogi so opozarjali, da lahko pride do večjih razlik predvsem zaradi morebitnega vetra. A kmalu po startu se je v beg podala četverica. Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice), Ivan Rovny (Gazprom – Rusvelo), Kristian Sbaragli (Dimension Data) in Eugert Zhupa (Wilier Triestina). Sicer jim je glavnina dovolila, da so se vozili v ospredju, a prav velike prednosti si niso uspeli privoziti.

Največja je znašala dobre tri minute, medtem ko so v ozadju ritem narekovali predvsem člani moštva Lotto Soudal, ki so tudi branili vodstvo v skupnem seštevku Andreja Greipla. Tudi favoriti za končno zmago so se vseskozi vozili v ospredju, saj niso želeli ostati ujeti v ozadju zaradi morebitne selekcije v vetru. Sabaragli je dobil prvi leteči cilj, potem pa je kmalu popustil in 112 kilometrov do cilja so v ospredju vztrajali samo še trije.

Jan Tratnik pa je bil nadvse aktiven. Ubežniki so skupaj premagali tudi edini kategoriziran vzpon na dirki Capo Boi. Govorimo o vzponu četrte kategorije, ki ga je dobil prav Jan Tratnik, ki je tako osvojil tri točke. Nekaj manj kot 30 kilometrov pred ciljem je bilo pobega konec. Le Jan Tratnik je še enkrat napadel in v ospredju vztrajal še nekaj kilometrov. A glavnina je bila prehitra, medtem ko se je zaradi težav s kolesom v ozadju spet znašel Ilnur Zakarin.

Rusa so kolegi iz Katjuše Alpecina spet rešili in mu pomagali ujeti stik z glavnino. Potem pa se je prava akcija pričela pripravljati, saj je bil veter že kar močan. Da so bili kolesarji kar precej nervozni, so pokazali nekateri padci. Deset kilometrov pred ciljem pa je prišlo do velike selekcije. V ospredju so se hitro zbrali kolesarji Quick Stepa in krepko pospešili. Aktiven je bil predvsem Bob Jungels. Hitro se je izoblikovala manjša skupina ubežnikov.

Kar šest jih je bilo iz Quick Stepa, tudi prvi njihov sprinter Fernando Gaviria. Ostalih favoritov za rožnato majico no bilo zraven, tudi Andre Greipel ni ujel priključka. V ospredju so kolesarji Quick Stepa narekovali tako oster ritem, da je razlika narasla na pol minute. Jungels je oprail ogromno dela. Glavnina se je kasneje zbrala in organizirala, tako da je prednost uspela zmanjšati, a ubežnikov ni uspela ujeti.

Sprint je prvi začel Nathan Haas, Gaviria pa mu je takoj sledil in potem tudi sam začel s sprintom. Kolumbijec je bil premočan za ostale. Veselil se je lahko zmage in rožnate majice. Rudiger Selig je bil drugi, tretji pa Giacomo Nizzolo. Pred glavnino je na cilj prišlo sedem kolesarjev, medtem ko so se preostali sprinterji lahko udarili za osmo mesto. To je s 13 sekundami zaostanka pripadlo Calebu Ewanu.

Avstralec je premagal Sacha Modola in Andrej Greipla. Vsi favoriti za končno zmago so bili v tej skupini. Najboljši Slovenec je bil Kristijan Koren na 24. mestu. Gaviria ima v skupnem seštevku devet sekund prednosti pred Greiplom in 13 pred Postlbergerjem. Zdaj kolesarje in celotno karavano čaka dolg transfer, v torek pa že prva gorska etapa na Etno, kjer bomo vsekakor dobili še četrtega nosilca rožnate majice v štirih etapah.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ