Jan Tratnik po izjemni vožnji do naslova prvaka

Jan Tratnik po izjemni vožnji do naslova prvaka
27.06.2016 AVTOR: D. Z.
Prvo ime Jan Tratnik! V pobegu od začetka do konca. Defekt Primoža Rogliča. Nekaj padcev in veliko slavje Jana Tratnika. DP v Ihanu pri Domžalah je bilo nadvse pestro.

Zateven krog z makadamom
Prvič je državno prvenstvo gostila občina Domžale. Start in cilj je bil v Ihanu, pri športnem parku. Člani so morali premagati 12 krogov, dolgih 14 kilometrov. Krog je bil nadvse zahteven. Predvsem prvi del, saj je bil kmalu po startu klanec, ki se kar ni hotel končati.

Potem je sledil 800 metrov dolg makadamski odsek, spet kratek, a strm klanec ter spust in ravnina proti Ihanu. Na startu članske dirke so se zbrali praktično vsi najboljši slovenski kolesarji. Manjkala sta Kristijan Koren in Simon Špilak. Vsi ostali pa so bili prisotni. Tudi Borut Božič se je iz Francije vrnil, da bi se potegoval za tretji naslov državnega prvaka.

Lampre Merida s štirimi kolesarji
Formo pred krstnim odhodom na Tour sta preverjala Jan Polanc in branilec naslova Luka Pibernik, ki je ravno tako kot Božič lovil že tretji naslov prvaka. Na dirki po Sloveniji so dobro formo pokazali Jani Brajkovič, Jure Golčer, David Per in tudi Jan Tratnik. Najmočnejšo zasedbo med člani so vsekakor imeli člani Lampreja Meride.

Vsi štirje so bili. Pibernik, Polanc, Marko Kump in Matej Mohorič. Po pričakovanjih je bila dirka napeta vse od starta. Podobno kot v zadnjih štirih letih so se vrstili številni poskusi pobega. Prav pri vseh pa je imel prste vmes Jan Tratnik. Že pri prvem poskusu v prvem krogu. Poleg Tratnika so se v ospredju zbrali še nekateri dobri kolesarji, na čelu z nekdanjim državnim prvakom Matejem Mugerlijem.

Pobeg dneva: Tratnik, Roglič, Mezgec, Per in Pibernik
A ta skupina si ni nabrala občutnejše prednosti. V drugem krogu pa je prišlo do odločilne poteze. Napadla je peterica kolesarjev. To so bili Primož Roglič, Luka Mezgec, David Per, Luka Pibernik in Jan Tratnik. Hitro so našli skupni jezik in složno nadaljevali proti cilju.

V ozadju je hitro postalo jasno, da jih bodo zasledovalci težko ujeli. Proti koncu je bil zelo aktiven Jan Polanc, ki je pokazal odlično formo na vzponu. A ti kolesarji so najprej zaostajali za minuto in pol, potem pa je ta razlika hitro narasla na več kot tri minute. Hitro je postalo jasno, da se bo peterica udarila za zmago. Tri kroge pred ciljem pa sta napadla Jan Tratnik in Primož Roglič. Preostala trojica jima ni mogla slediti in zdelo se je, da se bosta ubežnika udarila za zmago.

Rogliču defekt, Tratniku zmaga
V predzadnjem krogu pa je Roglič dobil defekt, tako da je imel Jan Tratnik proste roke do zmage. Idrijčan je to tudi izkoristil. Veselil se je lahko zaslužene zmage. Potem, ko je lani oblekel dres državnega prvaka v vožnji na čas, je zdaj oblekel še najprestižnejšo majico državnega prvaka.

Prej omenjena trojica je uspela ujeti Rogliča in sledil je sprint. Dobil ga je Luka Mezgec. Tretji je bil David Per, ki je bil tudi najboljši med mlajšimi člani. Sledila sta Luka Pibernik in Primož Roglič. Med mlajšimi člani je zmagal že omenjeni Per. Drugi je bil Matej Mohorič, tretji pa Domen Novak.

Murn, Hajdi Zajc, Polona Batagelj in Čemažar
Dopoldne so se na 70 km dolgi preizkušnji pomerili tudi mlajši mladinci, mladinci, mladinke in članice. Med mlajšimi mladinci se je naslova prvaka veselil Boštjan Murn. Kolesar Adrie Mobila je bil na cilju več kot štiri minute pred zasledovalci. Jan Bevc (Adria Mobil) je bil drugi, tretji pa Žiga Jančar (Radenska AS). Hajdi Zajc (BTC City Ljubljana) je bila najboljša mladinka.

Drugo mesto je osvojila Katja Kerpan (Willier Berganze Meblo Jogi). Saša Žavbi (BTC City Ljubljana) je bila tretja. Med članicami so prevladovale članice moštva BTC City Ljubljana. Sedmi naslov državne prvakinje je osvojila Primorka Polona Batagelj. Urša Pintar je bila druga, tretji pa Špela Kern. Starejši mladinci so se pomerili na 90 km dolgi preizkušnji. Zmage se je veselil Nik Čemažar (Sava Kranj). Na koncu je imel več kot dve minuti in pol prednosti pred Matejem Merčunom in Žigo Jermanom. Oba sta člana Radenske AS.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ