Jan Tratnik s pobegom do sedmega mesta

Jan Tratnik s pobegom do sedmega mesta
24.05.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

V 19. etapi so se kolesarji v Padovi podali na pot proti Sappadi. Favoriti so preživeli miren dan, Jan Tratnik pa se je spet boril z ubežniki.

Montegliano je gostil start 19. etape, ki se je končala v Sappadi. Dolga je bila 157 kilometrov, kolesarji pa so morali v drugi polovici premagati vzpona druge kategorije in vzpon tretje kategorije.

Po pričakovanjih so želeli skoraj vsi kolesarji v pobeg in tako je bil ritem od začetka zelo hiter. Prišlo je do številnih sprememb in potem se je vendarle dobrih 90 kilometrov pred ciljem izoblikovala skupina 19 ubežnikov, med katerimi je bil spet tudi Jan Tratnik. Hitro so si privozili več kot deset minut prednosti in postalo je jasno, da jih glavnina ne bo mogla ujeti.

Na prvem kategoriziranem vzponu je napadel Alaphilippe in Tratnik najmočnejšim ni mogel slediti. Sledl je spust in položnejši klanec na Valcaldo, kjer je Alaphilippe spet napadel. Do cilja je bilo še dobrih 30 kilometrov in sledil je spust, na katerem je napadel Andrea Vendrame. Nihče mu ni sledil in Italijan, ki vozi za Decathlon AG2R je nadaljeval sam.

Za njim se je izoblikovala skupinica, ki so jo sestavljali kolesarji, ki so že slavili vsak po eno etapno zmago na letošnjem Giru (Sanchez, Alaphilippe, Narvaez, Steinhauser) ter Luke Plapp. Vendrame pa je bil prepričljiv že na spustu, potem pa se je začelo vzpenjanje proti vrhu vzpona Sappada. Tam je ohranjal dobro minuti prednosti in tudi Steinhauser, ki se je podal v lov za njim, se mu ni uspel prav veliko približati.

Vendrame je sam nadaljeval proti ciljui, tako da se je lahko veselil zaslužene zmage. Drugi je bil s 54 sekundami zaostanka Pelayo Sanchez, tretji pa Georg Steinhauser. Sledili so Jhonatan Narvaez, Luke Plapp, Simone Velasco in na sedmem mestu z 2:30 zaostanka Jan Tratnik. V glavnini se ni dogajalo nič posebnega. Kljub temu pa je prišlo do selekcije na poti proti zadnjemu kategoriziranemu vzponu Cima Sappada.

Potem pa je na tehnično zahtevnem zaključku padel Geraint Thomas. Britanca je skupina z najboljšimi počakal in do sprememb v skupnem seštevku ni prišlo. Tadej Pogačar še naprej prepričljivo vodi s prednostjo 7:42 pred Martinezom in z več kot osmimi minutami prednosti pred Thomasom. Jutri je pred kolesarji še nadvse zahtevna gorska etapa prek vzpona Monte Grappa, ki ga bodo morali prevoziti dvakrat.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ