Jan Tratnik v blogu: Imamo vse pod kontrolo in komaj čakam nov teden

Jan Tratnik v blogu: Imamo vse pod kontrolo in komaj čakam nov teden
12.09.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Drugi prosti dan. Moram reči, da sem ga izjemno vesel. Bilo je kar intenzivno dirkanje, še posebej zadnje tri etape," je med drugim na svoji spletni strani zapisal Jan Tratnik.

Jan Tratnik na letošnji dirki po Španiji prvič na tritedenski dirki zastopa Jumbo Vismo. Če mu nastop na italijanskem Giru očitno ni bil usojen, se je kljub hudi poškodbi uspel pripraviti za špansko Vuelto. In v teh dneh dokazuje, da je odlično pripravljen, predvsem pa je član do zdaj z naskokom najmočnejše ekipe na dirki.

V svojem zapisu na spletni strani jan-tratnik.com je med drugim povzel dogajanje v drugem tednu dirkanja. Seveda je bila zanimiva predvsem etapa do Tourmaleta. Prava gorska preizkušnja z več kot štiri tisoč metri nadmorske višine. Kratka etapa, a izjemno zahtevna. Etapa, kot jih velikokrat vidim na dirki po Franciji.

"Etapa na Tourmalet je bila brez metra ravnine in od štarta do cilja je bil tempo ubijalski. Žal je Jonas dobil defekt na prvem dolgem spustu, pred klancem Aubisque, ki velja za zelo težak klanec in vedeli smo, da bo tempo na ta klanec visok. Moral sem se ustaviti in počakati Jonasa na spustu ter ga pripeljati nazaj v glavnino oziroma v ospredje pelotona. To je bil kar projekt, saj je bil peloton raztegnjen in v spust je zelo težko priti v ospredje. Na srečo je imel spust nekaj ravnih odsekov, tako da sem lahko tam prehitel glavnino in Jonasa do pod klanca pripeljal v prvo četrtino pelotona," je zapisal Tratnik.

S tem je opravil velik del svojega poslanstva v tej etapi: "Ker sem potrošil kar nekaj energije in ker pobeg še ni bil izoblikovan, sem vedel, da bo zame zelo težko na ta klanec. 15 minut sem še držal stik, nato pa eksplozija v nogah. Enostavno ni bilo več moči in izgubil sem stik s pelotonom. Delo opravljeno, Jonas je bil nazaj v pelotonu in ostali fantje, predvsem Robert so opravili izjemno delo in etapo smo zaključili z zmago Jonasa, Sepp na drugem in Primož na tretjem mestu. 100% izkupiček naših GC kolesarjev."

Tudi naslednja etapa je bila nadvse zahtevna, še posebej zato, ker so se pri UAE odločili za napad na najtežjem vzponu. Tratnik je uspel slediti glavnini, a je imel tudi precej nesreče: "Na prvi klanec so narekovali visok tempo, kjer sem se odlično počutil, brez problema držal stik s prvimi 40 kolesarji, ampak me je na spustu ustavila tehnična okvara. Počila mi je špica na feltni in moral sem ustaviti ter počakati avto, da sem menjal kolo. Ker je bilo veliko skupin kolesarjev, tudi avtomobila ni bilo za nami. Vedel sem, da prve skupine ne bom več videl, saj sem bil preveč v odzadju. Ekipa je spet opravila odlično delo in vsi smo bili veseli, tudi sam, ker sem videl, da se odlično počutim, le nekaj sreče potrebujem, da ostanem dlje s prvo grupo."

Tudi nedeljska etapa se je izkazala za zelo zahtevno, saj so mnogi poskušali z napadi, Jumbo Visma pa je imela vse pod nadzorom. Sledil je dan počitka. Drugi in obenem zadnji: "Utrujeni, ampak veseli, saj smo dočakali drugi prosti dan. Prost dan sem spet preživel umirjeno, imel dober spanec, opravil regeneracijo, 1h 30 minut z nekaj kratkimi intervali, da telo ne zaspi. Nato pa počitek in priprave na nov teden, kjer se bo odločilo kdo bo zmagal to Vuelto. Do sedaj sem se počutil odlično, kot ekipa se odlično razumemo, imamo vse pod kontrolo in komaj čakam nov teden."

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ