Jan Tratnik v pobegu dneva, v "rdečem" boju brez sprememb

Jan Tratnik v pobegu dneva, v "rdečem" boju brez sprememb
29.08.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Jan Tratnik je v 14. etapi sodeloval v pobegu dneva, a etapa je bila preveč zahtevna. Na koncu je osvojil deseto mesto. Zmagal je Romain Bardet, v skupnem seštevku brez sprememb.

Seveda bi si želel biti v pobegu kakšne druge etape, ki bi mi bolj ustrezala, ampak vse take etape sem poskušal priti v beg, pa mi ni uspelo.
Jan Tratnik

Vikend na dirki po Španiji prinaša dve zahtevni preizkušnji pred drugim in obenem zadnjim prostim dnem. Prva izmed dveh je že za kolesarji. Morali so premagati tri kategorizirane vzpone. Sicer pa smo vam etapo podrobneje že opisali.

V rdeči majici vodilnega v skupnem seštevku je etapo začel Odd Christian Eiking. Don Benito je gostil start, cilj pa je bil na 1571 metrih nadmorske višine. Na Picu Villuercasu. Po 166 kilometrih dirkanja. Po pričakovanjih je prišlo do pobega večje skupine kolesarjev, saj je bil prva polovica etape bolj ali manj ravninska. Kar 18 se jih je zbralo v ospredju. Med njimi je bil tudi Jan Tratnik.

Nihče ni ogrožal najboljših v skupnem seštevku, tako da so si hitro privozili občutnejšo prednost. Do začetka prvega klanca so imeli že sedem minut in pol naskoka. Romain Bardet je pobral največ točk na Puertu Berzaconi. Sledil je zelo strm vzpon na Puerto Collado de Ballesteros. Ker pa je potem sledil spust in dolg ravninski odsek, tudi tukaj do večje selekcije med ubežniki ni prišlo.

Bardet je bil spet najboljši na vrhu in je tako v boju za pikčasto majico na vrhu prehitel Damiana Carusa. Razlika do glavnine pa je znašala že deset minut. Jasno je bilo, da se bodo ubežniki udarili za etapno zmago. 50 kilometrov pred ciljem je zato prišlo do napadov. Za konec so se kolesarji spopadli s 14,7 km dolgim klancem. Prodhomme si je do začetka privozil dobro miinuto prednosti, a je porabil preveč moči.

Bardet se je 12 km pred ciljem podal v lov za njim. Sledil mu je tudi zaradi padca 35 km pred ciljem potolčeni Vine. Šest kilometrov pred ciljem je Bardet znova napadel. Bil je najmočnejši in lahko se je veselil zaslužene zmage. Francoz je bil že dvakrat med najboljšimi tremi v skupnem seštevku na dirki po Franciji, a etape na tritedenski dirki ni dobil že od leta 2017.

“To je bilo dolgo obdobje in zmaga mi veliko pomeni. Drugi sem bil kar prevečkrat. Danes sem na polno vozil že zato, da bi sodeloval v pobegu in vem, da sem s tem, ko sem prevzel še pikčasto majico dosegel dvojno zmago. Fantastično je,” je povedal Bardet. Jesus Herrada je bil drugi, poškodovani Jay Vine pa tretji. Zaostala sta za 44 sekund. Sledili so Thomas Pidcock, Clement Champoussin, Matthews Holmes … Jan Tratnik je z zaostankom 2:15 zasedel deseto mesto.

Kasneje je na facebooku zapisal: “Danes ni bil prvi plan biti v pobegu, ker mi etapa ni bila pisana na kožo. Znašel sem se na pravem mestu in zaradi visokega tempa in hitrosti se je izoblikovala skupina 18 kolesarjev. Tako da ja, ni mi ostalo drugega kot da sodelujem in poskušam narediti čim boljši rezultat. 10. mesto je okej, glede na profil etape.” Etapa s tako dolgim ciljnim vzponom mu vsekakor ni ustrezala. A vendar bo tudi v zadnjem tednu še kakšna priložnost za pobeg:

“Seveda bi si želel biti v pobegu kakšne druge etape, ki bi mi bolj ustrezala, ampak vse take etape sem poskušal priti v beg, pa mi ni uspelo. Tukaj je zelo zahtevno priti v pobeg, saj se je večkrat napadalo tudi po 80 km. To lahko pomeni tudi več kot 100 napadov in če prevečkrat poskusiš, se tudi iztrošiš. Tako da je zelo odvisno od sreče. Všeč mi je pa to, da sem se dobro počutil, iztisnil maksimum in sedaj gremo dalje. Vsekakor sem tudi užival.”

Kaj pa boj za skupni seštevek? Jumbo Visma je imela vse skupaj pod nadzorom. Vodilni Eiking pa se je odlično držal vse do zadnjih kilometrov zadnjega vzpona. Tri kilometre pred ciljem je pospešil Lopez, a je Roglič hitro odgovoril na njegov napad. Lopez je uspel pridobiti štiri sekunde, z Rogličem pa so na cilj prišli še Mas, Bernal in Haig.

Eiking je obdržal vodstvo in ima 54 sekund prednosti pred Martinom. Roglič je z zaostankom 1:36 tretji. Sledijo pa največji tekmeci Mas, Lopez, Haig, Bernal, Yates, Kuss, Grobschartner, Vlasov, Ciccone … Jan Polanc je 19., Jan Tratnik 105., Luka Mezgec pa 115. V ponedeljek je na sporedu drugi dan premora pred zadnjim nadvse zahtevnih tednom. Je pa tudi jutrišnja etapa taka, da bi lahko prišlo do velikih sprememb v skupnem seštevku.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ