Jan Tratnik: Užitek, dež v prostih dneh in več kot 30 ur

Jan Tratnik: Užitek, dež v prostih dneh in več kot 30 ur
08.08.2023 AVTOR: DZ, vir: Jan-tratnik.com

Prek osebne spletne strani se je s priprav v Tignesu oglasil Jan Tratnik, ki se pripravlja na dirko po Španiji, še prej pa bo formo preizkusil na dirki po Burgosu.

“Priprave v Tignesu potekajo odlično. S fanti se zabavamo in res veliko treniramo. Tudi preko 30 ur na teden, vse od visoko intenzivnih treningov, do dolgih voženj, tudi po 7 ur. Vreme nam je naklonjeno, imamo srečo, da imamo dež le na proste dneve, kar nam ne prekriža načrtov glede priprav in planiranja treningov.”

To je bil prvi del zapisa Jana Tratnika. Spomnimo. Tratnik se je poškodoval dan pred začetkom dirke po Italiji in je tako moral izpustiti najprej Giro, kjer bi pomagal Primožu Rogliču, potem pa še vse preostale dirke, saj je rehabilitacija predvsem poškodovanega kolena zaradi hude poškodbe potekala zelo dolgo. A vseeno je ob pravih vajah in dobremu delu Tratnik lahko pričel s kolesarjenjem, tako da se zdaj že zelo resno pripravlja na povratek v karavano.

Glavni cilj je dirka po Španiji, kjer bo spet pomagal tokrat kar dvema kapetanoma Jonasu Vingegaardu in Primožu Rogliču. Jumbo Visma želi dobiti vse tri tritedenske dirke v eni sezoni, kar v zgodovini kolesarstva ni uspelo še nobeni ekipi. Tratnik se s še nekaterimi kolesarji mudi na višinskih pripravah. Tokrat ne na Tenerifu oziroma Teideju, ampak v bližnjem Tignesu.

“Prvi teden je bil težak, saj se je telo moralo aklimatizirati na visoko nadmorsko višino. Ampak sem preživel in čutim, kako iz dneva v dan napredujem. Zadnji treningi so bili že odličen pokazatelj, da forma ni daleč od najboljše. Potrebno bo še nekaj dela, ampak imam še nekaj časa, da bom res 100%. Dnevi hitro minevajo, večino časa treniramo, tako da v prostem času ne ostane veliko energije za ostalo,” je še zapisal Tratnik.

V Tignesu niso samo kolesarji, ampak tudi osebje, ki skrbi za kolesarje, tako da se lahko kolesarji nemoteno pripravljajo, predvsem pa so lahko osredotočeni samo in zgolj na treninge, ki so očitno že tako zelo dolgi in naporni: “Ekipa odlično poskrbi za vso potrebno regeneracijo, od masaž do odlično pripravljenih obrokov. Tako da se lahko res sfokusiramo samo na treninge. Rahlo sem že utrujen, ampak ni več veliko do konca trening kampa. Po teh pripravah se bo potrebno dobro spočiti in regenerirati, saj bo kmalu čas za prvo dirko po poškodbi in to je Vuelta Burgos.”

Tu bo za ekipo tudi priložnost, da preizkusi uigranost na ekipni vožnji na čas. Dolga bo 13 kilometrov, pa tudi španska Vuelta se bo začela prav z ekipnim kronometrom. Zdaj pa so se pojavile tudi govorice, da naj bi o nastopu na tej dirki razmišljal tudi Primož Roglič. To naj bi medijem dejal glavni športni direktor Merijn Zeeman. Zaenkrat so na startni listi dirke po Burgosu, ki se začne 15. avgusta in traja pet dni tudi Enric Mas, Jay Vine, Adam Yates, Valter Attila …

Se je pa Tratnik tik pred svetovni prvenstvom v pogovoru za RTV Slovenija spominl lanske cestne dirke za SP, kjer je bil za las ob srebrno medaljo. Spomin je za mnoge še svež, saj ga je skupina zasledovalcev ujela tik pred ciljno črto, potem ko je bila na dirki v Avstraliji prava zmešnjava s komunikacijo. V tistem pogovoru je Tratnik še dejal:

“Treniramo med 30 in 32 urami na teden. Glede poškodbe ni bilo poslabšanja. Ne čutim neke bolečine, kar pomeni, da noga preživi vse te napore. Kdaj pa kdaj čutim, da so mišice malce bolj ošvohljene. Ampak to se čuti samo po treningu. Že naslednji dan te bolečine ni več in tudi lahko opravim normalno trening. Zaenkrat vse izgleda zelo dobro. Se mi pa zdi, da bo Burgos tisti pravi pokazatelj, kako se bo noga obnesla med visoko intenzivnostjo. Poleg tega je pet dni dirkanja zapore. Zdi se mi, da če bo noga po Burgosu dobra, potem je poškodba preteklost.”

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ