Jan Tratnik: Vamos!

Jan Tratnik: Vamos!
25.08.2023 AVTOR: DZ, foto: Jan Tratnik / Cor Vos

Jan Tratnik se je prek svoje spletne strani jan-tratnik.com spet oglasil in opisal dogajanje v zadnjem obdobju, ko se je pripravljal na dirko po Španiji.

"Po uspešnih, intenzivnih in utrujajočih pripravah v Tignesu, je le napočil čas, da končno zaključim s treningi, se osredotočim na regeneracijo in vse misli preusmerim v dirke. Že 4 dni po pripravah sem odpotoval v Španijo, na dirko po Burgosu. Po pravici povedano, sem bil kar živcen, saj je minilo kar nekaj časa odkar sem nazadnje dirkal. Živčen v smislu ali se bom še znal voziti v pelotonu. Strah je bil zaman in hitro sem padel v ritem."

Tako je zapis na svoji spletni strani začel Jan Tratnik. Zdaj ga čaka nastop na španski Vuelti. To bo zanj sploh prva tritedenska dirka v dresu moštva Jumbo Visma. Natop na italijanskem Giru mu kljub dolgim pripravam na višini ni bil usojen, saj je dan pred začetkom zaradi neprevidne voznice na treningu s kolesom za vožnjo na čas padel in se poškodoval, tako da je sledila dolga rehabilitacija. Največje težave mu je povzročalo koleno.

"Vse skupaj je drugače, kot če štartaš novo sezono po dolgem premoru. Tukaj se je zgodila nesreča in vedno še kdaj potem pomisliš na najslabše. Zato je bila zanj prva drka po poškodbi dirka po Burgosu: “Služila mi kot nek test in še zadnje priprave za dvig forme. Imel sem nekaj nihanj v etapah. V prvi, ekipnem kronometru, in v četrti sem se počutil več kot odlično. V tretji in zadnji etapi pa sem še čutil, da potrebujem nekaj ritma pred tako rečeno novim glavnim ciljem sezone – Vuelta a Espana. V vsaki etapi sem dal vse od sebe in telo potiskal do limita, da se je navadilo na dirkalni ritem in vročino. Ob tem sem ves trud preusmeril v pomoč Primožu, da je osvojil dirko."

Z ekipo so najprej dobili ekipni kronometer, potem pa je Roglič prepričljivo dobil dirko po Burgous. A tudi za Tratnika je ta nastop predstavljal nekakšno zmago: "Na dirki sem se počutil kot otrok, ki je dobil prvo kolo. Večkrat sem pomislil na besede zdravnikov, fizioterapevtev, ko so rekli, da bo rehabilitacija dolga. Tri mesece nazaj sem se sploh prvič usedel nazaj na kolo. Bolečine v kolenu so bile prisotne nekaj časa in težko je bilo narediti trening. Ko sedaj gledam nazaj, si mislim, da ni bilo tako težko kot je sprva zgledalo. Vložil sem ogromno truda, verjel da lahko pridem nazaj še letos in trenutno se vse obrestuje. Bom na startu Vuelte, kjer bom naredil vse kar je v moji moči, da osvojimo zmago."

Tratnik se je uspel uvrstiti v po imenih zelo močno ekipo, ki bo na dirki po Španiji napadala posebno zmago. Jumbo Visma lahko postane prva ekipa v zgodovini, ki bi dobila vse tri tritedenske dirke v eni sezoni. Giro je dobil Primož Roglič, Tour pa Jonas Vingegaard. Oba sta tudi na startu Vuelte. "Že to, da bom na startu, je zame velik dosežek. Ekipa je izredno močna in da sem bil izbran v to osmerico, mi veliko pove o zaupanju ekipe vame. Potrudil se bom po mojih najboljših močeh, da naredim kar mi je naročeno. Zelo sem hvaležen, da sem nazaj. Bo, kar bo. Če bom ciljno črto prečkal in ob tem vedel, da sem naredil vse kar sem lahko, bom vesel in srečen. Srečen sem že sedaj, ko lahko pripnem številko in zavrtim pedala v Barceloni. Vamos!"

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ