Jonas Vingegaard: Želel sem zmagati za mojega najboljšega prijatelja

Jonas Vingegaard: Želel sem zmagati za mojega najboljšega prijatelja
13.09.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Jonas Vingegaard je po novi zmagi na dirki po Španiji medijem priznal, da je zmago posvetil Nathanu Van Hooydoncku, ki je bil zjutraj vpleten v prometno nesrečo.

Torkovo jutro je v moštvu Jumbo Visma vsekakor pokvarila novica, da se je v prometni nesreči hudo poškodoval Nathan Van Hooydonck. Kasneje so na dan prišle podrobnejše informacije. Belgijec je doživel srčni zastoj in posledično naj bi v križišču pritisnil na plin. S tem je poškodoval nekaj avtomobilov, njega pa so odpeljali v bolnišnico.

Najprej se ni vedelo, v kakšnem stanju je. Med samo etapo pa so tudi kolesarjem Jumba Visme prek radijskih postaj sporočili, da se je Van Hooydonckovo stanje izboljšalo in ni več v življenjski nevarnosti. O tem, kako so se z novico soočili kolesarji, smo pisali že v novici o Seppu Kussu. Zmago pa je prijatelju in kolegu posvetil tudi Jonas Vingegaard, ki je mnoge sicer razjezil z napadom slabe štiri kilometre pred ciljem, saj ni pomagal braniti rdeče majice Seppa Kussa.

A Vingegaard je na koncu pojasnil: "Danes sem še posebej vesel, da sem zmagal, saj smo zjutraj prejeli pretresljivo novico. Želel sem zmagati za mojega najboljšgea prijatelja. Ta zmaga je zanj." Van Hooydonck je Vingegaardu pomagal do zmage na dirki po Franciji. Nazadnje pa je nastopil na dirki po Veliki Britaniji. Vingegaard pa je po zmagi že vedel, da se je tudi zdravstveno stanje Nathana Van Hooydoncka izboljšalo:

"Na srečo so zdaj boljše novice o njem in njegovem stanju. To je zame in za ekipo veliko olajšanje. Upam, da si bo hitro opomogel." Sicer pa je Jumbo Visma tudi tokrat imela vse pod nadzorom. Želja po etapni zmagi je bila velika, je razkril Vingegaard: "Načrt je bil, da poskušamo dobiti etapo. Ekipa je bila izjemna. Nadzirali so potek. Ko se je izoblikovala ubežna skupina, so jo držali na primerni razdalji. Potem pa so še na vzponu narekovali ritem. Želeli smo dobiti etapo."

O samem napadu pa je Vingegaard še dejal: "Ekipa nam je dala priložnost, da gremo po etapno zmago. Danes smo želeli zmagati in mi trije smo imeli to priložnost. Šel sem v pravem trenutku. Kaj se je dogajalo za mano, pa ne vem. Nisem videli in zato ne morem povedati." Zdaj je pred kolesarji etapa z zahtevnim ciljnim vzponom. Govorimo o znamenitem Angliruju. Gre za strm klanec, ki je v preteklosti poskrbel predvsem za velik spektakel.

Nazadnje so se kolesarji na dirki po Španiji nanj podali leta 2020. Takrat je Jonas Vingegaard pomagal braniti rdečo majico Primožu Rogliču. Sepp Kuss pa je ob Rogliču ostal vse do cilja. "Odpeljal sem ga leta 2020, ko je Primož dobil Vuelto. Je zelo strm klanec, odkrit. Tam ni zavetrja. Jutri bo morda odločilen dan, a tudi naslednji dan bo zelo pomemben," je še dejal Vingegaard.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ