Jumbo Visma in Primož Roglič: Nimam oči na hrbtu

Jumbo Visma in Primož Roglič: Nimam oči na hrbtu
09.09.2022 AVTOR: DZ, vir: Jumbo Visma in Sirotti

16. etapa dirke po Španiji. Primož Roglič je v sprintu grdo padel, zdaj pa je v sporočilu za javnost skupaj z Jumbo Vismo razkril, kako je sam videl ta padec. In očitno je odprl novo vročo debato.

"Do padca ni prišlo zaradi slabe ceste ali pomanjkanja varnosti, ampak zaradi kolesarjevega obnašanja. Nimam oči na hrbtu."

"Doma z ženo in otrokom se Primož Roglič bori z bolečinami, ker je hudo padel v 16. etapi dirke po Španiji," so sporočilo za javnost začeli pri moštvu Jumbo Visma. Nadaljevali pa, da je moral zaradi padca Roglič odstopiti in je tako ostal brez možnosti, da bi kot prvi kolesar v zgodovini štirikrat zapored dobil dirko po Španiji.

A sporočilo za javnost se nadaljuje. "To ni bilo dobro. To se ne bi smelo zgoditi. Ljudje gredo naprej, kot da se ni nič zgodilo. A zame to ne velja. To ni način, kako želim, da se šport razvija in to želim jasno izpostaviti," je v izjavi za javnost dejal Roglič. Meril je na to, da je do padca prišlo tudi zato, ker je Fred Wright nekoliko spremenil smer v samem sprintu, a Roglič je v tem sprintu zavijal na desno in očitno iskal zavetrje za tistimi, ki so do takrat izkoriščali njegovo napadalno vožnjo:

"Zdaj že lahko malce hodim, a vzel sem si čas za razmislek. Vprašal sem se, kako se je lahko to zgodilo? Prišel sem do zaključka, da je nesprejemljivo, kako je prišlo do tega padca. Niso ga vsi videli dovolj jasno. Do padca ni prišlo zaradi slabe ceste ali pomanjkanja varnosti, ampak zaradi kolesarjevega obnašanja. Nimam oči na hrbtu, drugače bi zavil drugam. Wright je prišel iz ozadja mi izbil balanco iz rok preden sem se zavedel, kaj se je zgodilo."

Seveda se je na družabnih omrežjih razvila debata in polemiziranje o tem, kdo je zares kriv za padec. Mnogi stojijo Wrightu ob strani, mnogi pa tudi Rogliču. Pri Jumbo Vismi pa so ta odziv izkoristili in poudarili, da moramo pri vsem skupaj gledati širšo sliko. Glavni mož ekipe Richard Plugge je bil v preteklih dneh na sedežu Mednarodne kolesarske zveze v Aiglu, kjer so govorili prav o tem, kako poskrbeti za večjo varnost kolesarjev na dirkah. Plugge je tudi predsednik organizacije AIGCP (organizacija, ki zastopa ekipe in izpostavlja njihove težave).

"Analizirali smo številne nesreče in vzroke zanje smo kategorizirali. Na primer ovire, pa tako, da je kolesar za padec sam kriv, ali pa je kriv drugi kolesar. Prav je, da govorimo o nevarnih odsekih na dirkah, tako kot je bil prehod za pešce na dirki po Burgosu. A raziskave so pokazale, da kolesarji v 50-odstotkih primerov sami zakrivijo padce. Na primer zato, ker ne zavirajo in kar pospešujejo. To me ne preseneča, ker si vsak želi zmagati. Zato bi rad rekel: Zavirajte in uporabljajte možgane. Moralo bi priti do spremembe razmišljanja. Kmalu po incidentu na dirki po Poljski je tudi na Milano-Sanremo skorajda prišlo do podobnega scenarija v boju za tretje in četrto mesto. Na srečo se je vse dobro izšlo, a nihče ni bil kaznovan. S takimi stvarmi se moramo primerno soočiti."

"Takrat mladi kolesarji zdaj spadajo med starejše, a še vedno slišiš podobne pripombe, pa čeprav je prišla nova generacija. To se mora spremeniti. Vesel sem, da je Primož spregovoril o tem. Da je tudi poimensko pokazal na kolesarja."

Plugge je nadaljeval, da so že pred desetimi leti na spremembe opominjali takrat nekoliko starejši kolesarji, ker mlajši niso pokazali večjega spoštovanja in po nepotrebnem tvegali preveč. "Takrat mladi kolesarji zdaj spadajo med starejše, a še vedno slišiš podobne pripombe, pa čeprav je prišla nova generacija. To se mora spremeniti. Vesel sem, da je Primož spregovoril o tem. Da je tudi poimensko pokazal na kolesarja."

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ