Jumbo Visma se je v velikem slogu vrnila v igro, Roglič zelo močan na vzponu

Jumbo Visma se je v velikem slogu vrnila v igro, Roglič zelo močan na vzponu
31.08.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Vuelta

Eksplozivna šesta etapa je postregla z menjavo v skupnem vodstvu, z napadom Primoža Rogliča, s težavami Remca Evenepoela, z novim vodilnim Lennyjem Martinezom in z zmago Seppa Kussa.

Pričakovali smo, da se bodo po dveh lažjih etapah favoriti za rdečo majico znova udarili na zaključnem vzponu na observatorij Javalambre. Dan je bil razgiban, Jumbo Visma pa je zelo agresivno vstopila v etapo - v beg so poslali Seppa Kussa in pod pritisk spravili ekipo QuickStepa, ki je branila rdečo majico Remca Evenepoela. Belgijec je že pred etapo napovedal, da bi jo rad "posodil" komu od kolesarjev iz bega, a zagotovo ni imel v mislih Kussa.

Močna skupina je imela vmes že šest minut naskoka in takrat so se težave za Evenepoela zdele kar velike, do začetka zadnjega vzpona se je prednost prepolovila, nato pa je sredi vzpona Kuss napadel Lennyja Martineza in Romaina Bardeta iz bega in se odpeljal zanesljivi in zelo zasluženi etapni zmagi naproti. Ohranil je več kot dve minuti naskoka pred zasledovalci, rdečo majico mu je za las odnesel mladi Martinez, a je za Jumbo Vismo to še bolje, saj je zdaj Kuss resno v igri za skupni seštevek, hkrati pa ekipi ne bo treba braniti majice.

"Naš cilj je bil, da imamo kolesarje v begu in spravimo QuickStep v težave, vedeli smo, da bo danes etapo zelo težko nadzorovati. Cel dan sem se počutil odlično, razmišljal sem le o tem, kdaj napasti, da ne bo prezgodaj. Odlična etapa je bila, zdaj sem v skupnem seštevku visoko, tako da moramo razmišljati in iti iz dneva v dan," je po etapi povedal nasmejani Američan, ki se je očitno od kapetana Rogliča navzel tudi njegovih krilatic.

V skupini s favoriti je štiri kilometre pred ciljem napadel Primož Roglič, Evenepoel pa niti pomislil ni, da bi šel za njim, preživljal je precejšnjo krizo. To je opazil tudi Jonas Vingegaard, skupaj z Enricom Masom sta se preselila do Rogliča in trojica je dirkala z dobre pol minute prednosti pred Belgijcem. Ta si je po začetni krizi opomogel in je dobro omilil škodo, v zadnjih treh kilometrih ni več izgubljal časa proti Rogliču, ki od Vingegaarda ni dobil prav veliko pomoči, je pa Danec izgledal precej na robu z močmi.

Za Jumbo Vismo je bil to šampionski dan, po katerem imajo Kussa z 2:40 prednosti pred Evenepoelom v skupnem seštevku, Vingegaard in Roglič pa za njim zaostajata le še za 15 oziroma 21 sekund. Dobri dve minuti in pol naskoka za Kussa, ki sicer ni prav dober kronometrist, je pa izvrsten v gorah, je zagotovo razlog za alarm za QuickStep, ki bo moral poiskati način, da napade Američana. Takrat bosta na svojo priložnost prežala Vingegaard in predvsem Roglič, ki je danes na cesti deloval zelo suvereno.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ