Jumbo Visma: Spremembe za Giro in informacije s priprav

Jumbo Visma: Spremembe za Giro in informacije s priprav
07.04.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Pri ekipi Jumbo Visma so razkrili imena kolesarjev, ki bodo nastopili na dirki po Italiji. Med njimi sta seveda Primož Roglič in Jan Tratnik. Manjka pa eden izmed velikih adutov.

"Dirka po Italiji je prvi cilj za Jumbo Vismo in to zahteva optimalno pripravo. Ekipa se na italijansko dirko pripravlja na Teideju, na Tenerifih," so Nizozemci zapisali v izjavi za javnost. Objavili pa so seznam kolesarjev, ki bodo podprli Primoža Rogliča. Na tem seznamu je pričakovano tudi Jan Tratnik, vsekakor pa je presenečenje Sepp Kuss.

Ta je nadomestil poškodovanega Wilca Keldermana, ki je v preteklosti že nosil rožnato majico, letos pa je okrepil Jumbo Vismo. Kelderman bi bil vsekakor odličen pomočnik, kar je pokazal tudi na dirki Tirreno-Adriatico, dokler je prav zaradi padca in poškodbe ni zapustil. Kuss pa se je že izkazal predvsem na dirki po Franciji. Ob objavi imen kolesarjev so pri ekipi objavili tudi pogovor z glavnim trenerjem. To je Mathieu Heijboer.

Jumbo Visma za Giro: Primož Roglič, Jan Tratnik, Sepp Kuss, Robert Gesink, Tobias Foss, Koen Bouwman, Edoardo Affini in Michel Hessmann.




Na visoki nadmorski višini trenira celotna ekipa, ne samo lider. Zakaj?
Logično je, da se kolesarje s točno določenimi cilji pošlje na trening na višino. To smo počeli že v preteklosti. V zadnjih nekaj letih pa smo se na tak način pripravljali s celotno ekipo. To počnemo že nekaj let pred dirko po Franciji in z ekipo za klasike. Letos je Giro eden izmed glavnih ciljev ekipe. Zato je prav, da so vsi v ekipi dobro pripravljeni.

Kaj se skriva za iskanjem optimalne priprave?
Glede na naše vedenje, je trening na visoki nadmorski višini še vedno najboljša priprava na dirko. Ampak, mi gledamo prek zgolj fizične pripravljenosti. Gledamo tudi na to, da zgradimo povezano skupino. Ne gre zgolj za trening. Gre tudi za strategijo, taktiko in dejstvo, da imamo vsi isti cilj. Vsi ti vidiki so za nas zelo pomembni.

So na pripravah tudi trenerji?
Športni direktor Marc Reef je tam s fanti. To je zaradi taktične priprave in tudi zato, da pričnemo delovati kot eno. Veliko smo se že prej pogovarjali. Še posebej glede Primoža kot kapetana. O tem odloča Merijn Zeeman. Merijn, Grischa Niermann in Marc gredo skozi strateški del s celotno skupino kolesarjev in s posamezniki. Zato, da bi bili pripravljeni vse to unovčiti maja.

Kakšne so razmere na Teideju?
Dobre. Ostale podobne lokacije v tem času niso tako primerne. Temperature v Alpah ali Sierri Nevadi niso idealne in po vsej verjetnosti je tam še sneg. Tudi veliko tekmecev bo na Tenerifih.

Bo to vplivalo na dinamiko med tekmeci?
Temu se ne moreš izogniti. Tudi Soudal QuickStep je na primer na Tenerifih. Seveda bomo pozorni drug na drugega, ampak, na koncu prevlada profesionalnost. Med treningi se bosta Primož in Remco Evenepoel zagotov obnašala normalno. V popolnem svetu bi delali v popolni izolaciji in brez zunanjih motenj, a to preprosto ni mogoče. Vsi bi si to želeli, a to preprosto ni mogoče.

Kakšne treninge pa kolesarji opravljajo?
Kombiniramo intervalne treninge z vzdržljvostnimi. S Primožem veliko pozornosti posvečamo tudi vožnji na čas. Nedavno smo bili v vetrovniku, kjer smo delali še na določenih detajlih.

Ekipo bo sestavljalo osem kolesarjev, ali to pomeni, da je na Teideju zdaj tudi osem kolesarjev?
Tam smo z devetimi kolesarji. Zraven je tudi Thomas Gloag, ki je v osnovi tam zaradi osebnega razvoja. Lahko trenira na visoki nadmorski višini in obenem spremlja, kako deluje ekipa. Seveda upamo, da kdo izmed osmerice, ki jo imamo v mislih za Giro, v naslednjih tednih ne bo imel kakšne nesreče. Obenem pa se zavedamo, da se lahko marsikaj ponesereči. V tem primeru bo Thomas naša zamenjava.

Že na decembrski predstavitvi ekipe ste objavili imena kolesarje za dirko po Italiji. Zdaj pa je prišlo do velike spremembe.
Res je. Wilco Kelderman je bil planiran kot prvi Primožev pomočnik. Na žalost pa zaradi padca na dirki Tirreno-Adriatico Wilco še vedno ni dovolj dober, da bi se nam pridružil na pripravah. To pomeni, da ne bo mogel biti optimalno pripravljen za Giro, tako da ga bomo zamenjali. To je bila težka odločitev, a obenem edina prava. Bolje se je odločiti zgodaj, kot pa prepozno ugotoviti, da se nekaj ne bo izšlo.

Kdo bo nadomestil Wilca?
Sepp Kuss bo prevzel njegovo mesto. Le malokdo se lahko vozi ob kapetanih tako dolgo in v to kategorijo spada tudi Sepp. Lahko bo odločilen mož v gorskih etapah. S Seppom bo Primož imel ob sebi izjemnega pomočnika, ki se bo ob njem lahko vozil zelo dolgo. To je že večkrat pokazal med dirko po Franciji in dirko po Španiji. Sta dober par. Čeprav je vsekakor slabo, da smo izgubili Wilca, a je Sepp ravno tako močan.

Kakšna pa bo zdaj sezona za Wilca?
Dobra stvar je, da zdaj ne čuti več časovnega pritiska. Nanj nismo želeli pritiskati, da se mora čim prej vrniti. To pomeni, da ima zdaj dovolj časa za rehabilitacijo in za postavitev novih ciljev. Maja bo šel na višinske priprave v Sierra Nevado, kjer se bo pripravljal na dirko po Švici.

V kakšni formi pa je trenutno Primož?
V zadnjih nekaj tednih je bil odličen. To nam je vsekakor všeč. Primoža nas je znova osupnil, kar počne zelo pogosto. Na dirki Tirreno-Adriatico je dobil tri etape, a on je tako nadarjen, da je lahko pred Girom še boljši. Očitno mu je Tirreno prišel prav, saj je nedolgo zatem na vrhunski ravni odpeljal še dirko po Kataloniji. Presenetil nas je. Decembra smo predvidevali, da potrebuje čas za dosego vrhunske forme. Zdaj smo prepričani, da bo to raven dosegel na Giru. Vsakršni dvomi, ki smo jih imeli so izginili že marca.

Na Giru bo kar 70 kilometrov v vožnjah na čas. Bodo odločilni?
Ne bodo odločilni, bodo pa odigrali pomembno vlogo. Tudi gorske etape bodo še kako pomembne. Še posebej v zadnjem tednu bo prišlo do velikih razlik. Strategija in taktika bosta tudi pomembni. To bo zanimivo dirkanje. Na tem delamo že nekaj mesecev in se že veselimo.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ