Junaka dirke po Sloveniji 21-letna Italijana

Junaka dirke po Sloveniji 21-letna Italijana
20.06.2011 AVTOR:
Zadnjo etapo na dirki po Sloveniji je dobil mladi sprinter Andrea Guardini, medtem ko se je končne zmage veselil izjemni Diego Ulissi. Najboljši Slovenec je bil Robert Vrečer.
181 kilometrov dolga etapa od Ptuja do Novega mesta je bila pisana na kožo sprinterjem, čeprav so vsi pred startom poudarjali, da ne gre za običajen sprint, kjer bi zmagovalca določala tista prava, čista moč sprinterjev. Sprinterji, ki so zaključek poznali, so se dobro zavedali, da se skrivnost skriva predvsem v prihodu na Kandijski most tik pred ciljem.

Tisti, ki se na most pripelje med prvimi, tisti še ohrani upanje na zmago. Z namenom, da jim to uspe, so se na pot iz Ptuja podali številni sprinterji. Te pa so poskušali presenetiti trije ubežniki Marcel Wyss, Sander Armee in slovenski predstavnik, ki kolesari za hrvaško Loboriko Andrej Omulec.

Kljub sodelovanju in več kot petim minutam prednosti je bil njihov poskus pobega obsojen na propad in glavnina je najprej ujela Wyssa, deset kilometrov do cilja pa še preostala ubežnika. Na čelu glavnine so prevladovali predvsem kolesarji Lampreja, v zadnjem krogu pa so pobudo prevzeli člani Liquigasa.

Svojega sprinterja Jacopa Guarnierija so pripeljali v izvrsten položaj za sprint, vendar ga Italijan ni znal izkoristiti. Že pred samim sprintom se je v njegovem zavetrju vozil Andrea Guardini, ki je na tlakovanem zaključku samo še švignil mimo Guarnierija in se veselil že devete zmage v tej sezoni.

Alessandro Petacchi se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. »Že na dirko sem prišel zgolj s četrto etapo v glavi. Včeraj sem se sicer pošteno namučil, vendar sem preživel. V Novem mestu sem že bil z reprezentanco in zaključek sem poznal. Vedel sem, da moram že na most skozi zadnji ovinek priti med najboljšimi

To mi je uspelo, vedel sem namreč, da se moram postaviti za kolesarje Liquigasa,« je dejal 21-letni Italijan, ki je letos že premagal številne svetovno znane sprinterje, domača javnost pa od njega v prihodnosti še veliko pričakuje. Glavni menedžer moštva Farnese Vini je Guardiniju že napovedal lepo prihodnost.

Izjemno prihodnost pa ima pred sabo prav gotovo tudi zmagovalec v skupnem seštevku Diego Ulissi. Od prvega dne naprej je nosil belo majico, vendar se s tem ni zadovoljil. Na vzponu na Golte je znal vnovčiti dobro delo Lampreja in tudi napad Simona Špilaka.

Ulissi je z enim napadom dirko po Sloveniji obrnil sebi v pri in se na koncu veselil še nošenja pikčaste majice in seveda najprestižnejše rumene majice.

»Na dirko sem prišel iz višinskih priprav na Etni, kjer sem dobro treniral. Tukaj sem želel še nekoliko trenirati pred državnim prvenstvom. Zmage nisem pričakoval, še posebej ne, potem ko sem na startni listi videl, da tukaj nastopajo taki šampioni kot sta Nibali in Visconti. Vendar sem presenetil,«

je med drugim dejal šele 21-letni Ulissi, ki je tako postal tretji Italijan z zmago na dirki po Sloveniji. Drugo mesto v skupnem seštevku je pripadlo Radoslavu Rogini, tretje pa je zadržal Robert Vrečer, ki je bil kljub temu, da je v soboto izgubil rumeno majico, z doseženim zadovoljen.
 
Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ