Kaj pravijo kandidati za rožnato majico?

Kaj pravijo kandidati za rožnato majico?
07.05.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Jutri se začne dirka po Italiji. Na startu bosta dva Slovenca. Jan Tratnik in Matej Mohorič. Oba v vlogi pomočnikov. Mikel Landa bo njuna kapetan. Kaj pa ostali favoriti?

Pred nami je vsekakor nadvse zanimiv Giro. Številni vrhunski kolesarji na startu in obetajo se zanimivi boji sprinterjev. Na dirke se po odluženi kazni vrača Dylan Groenewegen. Po lanskem debiju bo tu spet Peter Sagan. Kaj pa kandidati za najvišja mesta v skupnem seštevku? V zadnjem obdobju je največ pokazal Simon Yates, ki je prepričljivo dobil dirko Tour of the Alps. Vprašljiva je forma Vincenza Nibalija, ki si je pred tremi tedni poškodoval zapestje, pa tudi Remca Evenepoela. Ta skoraj deset mesecev ni dirkal, obenem pa bo Giro zanj prva tritedenska preizkušnja. Kaj pa so glavni favoriti povedali pred startom?


SIMON YATES: Dirka Tour of the Alps je bil kratka s kratimi etapami. Gira je tr tedne. Zadovoljen sem s formo in s tem, kako sem odpeljal Tour of the Alps, a Giro je povsem drugačna dirka. Tu je veliko dobrih kolesarjev, o imenih pa ne bom govoril. Nositi rožnato majico v Milanu. To je edini cilj. Ostati moramo mirni, kljub temu, da moram imeti dovolj veliko zalogo prednosti pred zadnjim kronometrom. Ob sebi imam eno izmed najmočnejših ekip za nadziranje dirke in že na dirki po Alpah so dobro pazili name. Zaupam jim. Trenerji so pregledali skorajda celotno traso, sam sem si ogledal nekatere etape, tudi makadamsko 11. Giro se dobi v tretjem tednu. To sem že izkusil. Zato moramo biti porpežljiv, pazljiv in miren. Zavedati se moramo, da gre za tritedensko in ne enotedensko dirko.


VINCENZO NIBALI: Ne znam vam povedati, kakšna je forma. Ampak, pomembno je, da sem tukaj. Bilo je težko obdobje. Brez treninga sem bil deset dni. Po vrnitvi s Teideja sem si najprej spočil, pred dirko po Alpah sem pa padel na treningu. To je vse spremenilo. Postopoma sem se vrnil na kolo, a na cesti sem bil šele prejšnji ponedeljek. Ne morem ničesar napovedovati. Trenutno ne čutim bolečine v zapestju, je pa odvisno od dolžine napora. Tri tedne po padcu se zdi vse v redu. Pospešili smo okrevanje in za to se lahko zahvalim številnim osebam. Prvi teden dirke bo preizkus, potem pa bomo ocenili, kakšno je stanje. Nimam opornice. Lahko držim balanco. Morda bomo imeli gume nekoliko manj napolnjenje. Vibracije niso težava, luknjam pa se bom moral izogibati.


EGAN BERNAL: Mislim, da nisem v taki formi, kot sem bil ob zmagi na Touru, vendar pa se želim na to raven vrniti in si povrniti tudi samozavest, ki sem jo že imel. Lanska sezona ni bila lahka, zdaj pa sem zares zelo motivran za ta Giro.


JOAO ALMEIDA: Na lanskem Giru sem se veliko naučil. Še posebej, kako moraš porazdeliti moči skozi celotno dirko. Zadnji teden bo zares pomemben v boju za skupni seštevek. Všeč sta mi etapi čez Fedaio in Giau. Gre za pomembni etapi, ki bi mi lahko ustrezali. Potem je tu 11. etapa do Montalcina, ki bo zelo zahtevna. Remco je močan kolesa in vesel sem, da se je vrnil. V preteklosti sva že bila dobra na vzponih, tako v Algarvu kot Burgosu. Sva na isti valovni dolžini in rad bi videl, da skupaj nekaj doseževa.


REMCO EVENEPOEL: Prvi dnevi bodo čudni, ampak vsi smo profesionalci in to je naše delo. Težke dneve moraš sprejeti in se z njimi soočiti. Mislim, da se brez dirkanja stoprocentno na dirko ne moreš pripraviti. A to je tveganje, ki smo ga sprejeli. Vesel sem, da sem skoraj deset mesecev po nesreči spet na startu. Cilj je, da bi se v skupini spet dobro počutil in se zabaval, saj sem zares pogrešal dirkanje. V zadnjih tednih sem moral zares trdo delati, da sem lahko dosegel željeno formo. Deset mesecev brez dirkanja. Res te žalosti. Lahko si že blizu depresije. Zato želim zdaj uživati na kolesu, ne glede na to, kakšne rezultate bomo dosegali. Prve gorske etape me ne skrbijo, saj ne vem, kako se bo telo odzvalo na napore. Ne čutim pritiska. Glavni letošnji cilj so olimpijske igre in vedno sem pravil, da bo Giro del poti do Tokia.


MIKEL LANDA: Zadovoljen sem s formo. Po dirko po Baskiji sem se nekoliko spočil in potem odšel na priprave na Teide. Trdo in dobro sem delal. Počutim se zelo dobro in verjamem, da sem odlično pripravljen na dirko, ki je glavni cilj sezone. Na Giru sem vedno dobro nastopal. Leta 2015 sem že bil tretji, leta 2019 pa četrti. Leta 2015 sem dobil tudi dve etapi. Giro že dobro poznam in sem pred startom skupaj s kolegi samozavesten. Mislim, da imamo tu odlično ekipo in verjamem, da bo to zelo dober mesec.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ