Kaj pravita najresnejša izzivalca rumenih

Kaj pravita najresnejša izzivalca rumenih
12.09.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Juan Ayuso je četrti v skupnem seštevku dirke po Španiji. Enric Mas pa peti. Prvi za Seppom Kussom zaostaja za 2:37, drugi pa za 3:06. Ali lahko prideta na oder?

Enric Mas
Na dirki po Španiji trenutno gledamo prevlado in premoč kolesarjev moštva Jumbo Visma. Vodi Kuss, za njim je Roglič, tretji pa je Vingegaard. Potem pa sledijo Ayuso, Mas, Marc Soler, Mikel Landa, Aleksander Vlasov, Cian Uijtdebroeks, Joao Almeida … Predvsem Španci upajo, da sta nekaj moči za zadnji teden prihranila Juan Ayuso in Enric Mas.

Slednji je bil že trikrat na odru za zmagovalce, - tudi v zadnjih dveh letih - Ayuso pa brani lansko tretje mesto. Kaj še lahko naredita? "Mislim, da med njimi ni slabega vzdušja. So ekipa. Vsak si sicer lahko misli, kar hoče, vendar se na zunaj tega ne vidi. So zelo homogeni in ne verjamem, da se bodo napadali med sabo," je o trojici Jumba Visme dejal Mas. A vendarle je izrazil pomislek:

"Povsem drugačno vprašanje je, kaj se bo zgodilo, če bo eden izmed teh treh začel popuščati, ostala dva pa ne bosta ostala z njim. Če bi bil sam v tem položaju, potem bi bil zadovoljen z zmago Seppa Kussa, ki je sicer v gorskih etapah vedno desna roka ostalih dveh. Obenem menim, da bi bili tudi v ekipi navdušeni nad tem, da bi dobili vse tri tritedenske dirke s tremi različnimi kolesarji." Kaj pa Mas sam? Ne želi se predati. Za vodilnim zaostaja za 3:06. 29 sekund pred njim je mladi španski up Ayuso. Tretji Vingegaard je 1:22 pred njim.

"Priti med prve tri je cilj ekipe, pa tudi moj osebni cilj. Poskusili bomo. Ne vem še, kako. Morda z napadom od daleč ali pa tudi kako drugače. Glede na to, kakšen tip kolesarja sem, potem bi mi več pomenila uvrstitev med najboljše tri v skupnem seštevku, kot pa etapna zmaga. Pa čeprav bi bila tudi za ekipo in špansko kolesarstvo zmaga na Angliruju nekaj velikega. V hriboviti etapi dan pred koncem pa bo tudi prava vojna. Ne nameravam pa brezglavo napadati. Natančno bomo načrtovali. Nobenega smisla nima izgubiti 15 mest v skupnem seštevku zgolj zato, da bi pripravili za nekakšen spektakel."

Juan Ayuso
Tu pa je še trenutno najboljši Španec v skupnem seštevku Juan Ayuso je četrti in obenem najboljši med mladimi. V preteklih dneh je že poskušal z napadom, a je občutil moč Jumba Visme.

"Njihovi trije aduti so bili odlični in do zdaj še niso imeli slabega trenutka. Niso pa samo prvi trije, ampak tudi celotna ekipa za njimi. So najmočnejši, tako da z lahkoto nadzirajo dirko in narekujejo ritem, ki jim najbolj leži. Ker so tako dobri, je še težje napasti od daleč. A do prihoda v Madrid se lahko marsikaj zgodi. Letos je tretji teden drugače kot lanski. Tokrat nas čakajo še najtežje etape, lani pa so bile najtežje ob koncu drugega tedna."

Ayuso bo seveda najprej moral poskrbeti za svojo formo. V ekipi ima vso podporo, prav UAE pa imakar tri kolesarje med deseterico. Marc Soler je šesti, Joao Almeida pa deseti. "Svojo raven forma ohranjam. V tretji teden vstopam pripravljen na najtežje etape in samozavestno. Mislim, da sem še boljši kot lani. Čeprav sem bil tudi lani po drugem dnevu počutka četrti, pa sem za vodilnim zaostajal pet minut. Tokrat je ta zaostanek manjši. Poleg tega je to zato, ker je vodilni do majice prišel s pobegom."

Ayuso je kot priložnost za napad omenil znameniti Angliru. Predvsem zato, ker tam številčna premoč, ki jo ima Jumbo Visma ne bo prišla tako zelo do izraza: "Tam nimaš nobene prednosti, če se voziš v zavetrju. Misli, da bodo tam vsi poskusili z napadom. Upamo lahko, da ne bodo imeli ravno pravega dne in jih bomo lahko potresli. Naslednji dan je etapa z vzpnom na Puerto de la Cruz de Linares še težja, a na tistem vzponu je zavetrje že pomembnejše." Ayuso sicer nosi belo majico za najboljšega med mladimi, a je poudaril, da cilja na uvrstitev med prve tri v skupnem seštevku. Poleg tega želi dobiti tudi eno izmed etap.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ