Kamna upravičil vlogo favorita, rožnata majica v roke Juana Lopeza

Kamna upravičil vlogo favorita, rožnata majica v roke Juana Lopeza
10.05.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Pričakovano so prvo etapo na Siciliji, ki se je končala na Etni, zaznamovali ubežniki. Lennard Kamna je bil prvi favorit na stavnicah in je tudi prvi prečkal ciljno črto, skupno vodstvo pa je prevzel Juan Pedro Lopez.

Četrta etapa letošnje dirke po Italiji je bila prva, ki je potekala na italijanskih tleh. Po transferju z Madžarske in dnevu premora je kolesarje na Siciliji pričakalo delno oblačno vreme in veter, razplet etape pa je bil popolnoma pričakovan.

V prvem delu si je skupina 14 kolesarjev ustvarila več kot osem minut naskoka, v njej so bili nekateri zelo močni kolesarji in hitro je bilo jasno, da jih čakata tako boj za etapno zmago kot za »prehodno« rožnato majico. V prvih treh etapah se namreč niso ustvarile velike razlike, zato je bil boj za skupno vodstvo za ubežnike povsem realen.

Ker je vedel, da na Etni prav veliko možnosti nima, se je pobegu želel priključiti tudi Mathieu van der Poel, a mu tekmeci niso pustili, da si nabere prednost in ko se je klanec začel zares, je odnehal in se preselil v gruppetto ter rožnati majici pomahal v slovo.

Lopez že odšel domov, tudi Dumoulin brez možnosti

Tempo so večji del dneva narekovali kolesarji Ineosa, v glavnini tako sploh nismo videli napadov, je pa nekaj kolesarjev že popustilo. Miguel Angel Lopez je zaradi težav s kolkom odstopil, že sredi vzpona je v težave zašel Tom Dumoulin, tudi Guillame Martin, ki je pred etapo napovedoval napade, pa je na koncu izgubil minuto in pol. Edini preostali Slovenec na dirki, Domen Novak, je etapo končal na 85. mestu z dobrimi 16 minutami zaostanka. 

V boju za skupno zmago tako razlik na Etni ni bilo, smo pa videli zanimiv boj za etapno slavje. Na najtežjem delu vzpona, približno na sredini, je napadel mladi Španec iz vrst Treka Juan Pedro Lopez in si hitro nabral 45 sekund prednosti. Med zasledovalci je bil favorit Lennard Kamna, ki je poizkušal najti zaveznike v lovu za Lopezom, ko pa je videl, da se bo moral zanesti na svoje noge, je pospešil in šel sam v lov za Andaluzijcem.

Sledil je virtualni boj prvih dveh kolesarjev na cesti, ki se je zaključil dobra dva kilometra pred ciljem, ko je Kamna Lopeza ujel. Španec je uspel ostati v njegovem zavetrju, a je ob vstopu v zadnji levi ovinek naredil napako in ostal je brez možnosti, da Nemca premaga in osvoji etapno lovoriko.

Prva dva kolesarja sta si torej razdelila glavni nagradi, Kamna je z zmago že izpolnil cilj na letošnjem Giru, Lopez pa je z rožnato majico dosegel daleč največji uspeh v svoji kratki karieri. Skoraj zagotovo bo majico zadržal tudi jutri, ko je na sporedu nova šprinterska etapa.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ