Kaos na Touru. Etapa odpovedana, Bernal tik pred zmago!

Kaos na Touru. Etapa odpovedana, Bernal tik pred zmago!
27.07.2019 AVTOR: DZ, foto sirotti

Na dirki po Franciji je prišlo do nepredvidljivega preobrata. Egan Bernal je prevzel vodstvo. Etapnega zmagovalca ni!

Na dirki po Franciji je bila na sporedu 19. etapa. Ta je kolesarje popeljala čez znameniti prelaz Galibier vse do Tignesa. Etapa bi morala biti dolga 127 kilometrov. Julian Alaphilippe je branil rumeno majico vodilnega, a je bilo jasno, da jo bo Francoz težko obdržal. Takoj po startu je prišlo do številnih napadov. Najbolj aktiven je bil Vincenzo Nibali, sledili pa so tudi Uran, Valverde, Caruso, Lucenko, Simon Yates, Aru, De Gendt in Barguil.

V ospredju so bili tudi nekateri pomočniki kapetanov, a ubežniki si nikoli niso uspeli privoziti več kot dve minuti prednosti. Po 30 kilometrih pa prvi šok za Francoze. Thibaut Pinot je zaostal in odšel do zdravniškega avtomobila. Potem pa glavnini ni mogel več slediti. Zaradi bolečin v kolenu je eden izmed najresnejših kandidatov za vrh odstopil!

Na prvih dveh kategoriziranih vzponih – Aussois in Madeleine – je bil najboljši Damiano Caruso. Sledil je Iseran, z 2770 metri nadmorske višine najvišja točka letošnje dirke po Franciji. Ineos je narekoval ritem, sedem kilometrov pod vrhom, torej še pred polovico sicer 13 km dolgega vzpona, je zaostal Julian Alaphilippe. Napadel je Egan Bernal in postopoma lovil ubežnike.

Za njim je De Plus narekoval ritem za Kruijswsijka, kateremu sta sledila Thomas in Buchmann. Iseran sta prva prečkala Bernal in Adam Yates, z minuto prednosti pred skupino s Kruijswijskom in dvema pred Alaphilippom. Med spuščanjem pa smo že lahko videli posnetke plazu, ki ga je sprožilo možno neurje s točo, Kamenje in nanešen pesek sta zaprla cesto.

Te je niso mogli pripraviti pred prihodom kolesarjev in organizatorji so se odločili, da etapnega zmagovalca ne razglasijo, vseeno pa so upoštevali čase, ki so jih dosegli kolesarji na vrhu Iserana. Nastala je krajša zmešnjava, a odločitev je obveljala. Etapnega zmagovalca niso razglasili, je pa Bernal prevzel majico vodilnega v skupnem seštevku. Alaphilippe je zdaj drugi in zaostaja za 48 sekunda, tretji pa Thomas, ki je že obljubil, da bo v zadnji alpski etapi pomagal braniti majico Bernalu.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ