Kaos v vetru, Quintana prehitel Pogačarja

Kaos v vetru, Quintana prehitel Pogačarja
11.09.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

17. etapa na dirki po Španiji je kolesarje popeljala od Arande de Duera do Guadalajare. Karavana je tako že prišla bližje Madrida. Etapa brez posebnosti in brez kategoriziranega vzpona. Po dnevu počitka bi si glede na presek etape mislili, da bodo do izraza prišli ubežniki, favoriti za rdečo majico pa bodo hranili moči. A se je etapa zaradi močnega vetra spremenila v pravo peklensko preizkušnjo.

Primož Roglič je branil rdečo majico, Tadej Pogačar pa belo in tretje mesto v skupnem seštevku. Veter so želeli mnogi izkoristiti in kljub temu, da je bila etapa dolga kar 220 kilometrov, je takoj prišlo do pravih napadov. Predvsem s strani Deceuninck Quick Stepa, Movistarja in Sunweba. Kolesarji Jumba Visme so težko imeli vse pod nadzorom in kmalu se je v ospredju izoblikovala velika skupina kolesarjev, v kateri so imela številna moštva po več predstavnikov.

Tu so med drugimi bili: Philippe Gilbert, Wilco Kelderman, Sam Bennett, Pierre Latour, Luis Leon Sanchez, Daniel Martinez, Thomas De Gendt, John Degenkolb … Pa tudi Nairo Quintana, ki je pred etapo za Rogličem zaostajal za dobrih sedem minut. Dirka je bila nadvse hitra, saj ne v ospredju ne v ozadju niso popuščali. Po polovici dirke je bilo v ospredju 30 kolesarjev, potem pa sta kolesarja moštva UAE počakala skupino s Pogačarjem, da bi mu nudila pomoč.

Razlika se je vrtela okrog petih minut. Največja razlika pa je bila 6:15. To je bilo 85 kilometrov pred ciljem. 50 kilometrov pred ciljem so bili v ospredju zelo aktivni kolesarji moštva Deceuninck Quick Step, v skupini s Pogačarjem in Rogličem pa je napadel Movistar. Sprva nerazumljiva poteza, glede na to, da je Quintana s prednostjo, ki jo je imel že resno ogrožal tudi Rogliča v skupnem seštevku. A pri Movistarju so pospešili zato, da so dokončno osamili Primoža Rogliča.

Ta je ostal brez pomočnikov. Pogačar in Roglič sta uspela odgovoriti na Valverdejev napad in takrat se razlika zmanjšala na vsega 20 sekund. Bilo pa je še 40 kilometrov do cilja. Movistar je sicer dosegel svoje, a ostali so štirje kolesarji Astane, ki je imela velik interes, da zmanjša zaostanek. Ti so reševali položaj Miguela Angela Lopeza in obenem tudi obeh Slovencev. Razlika se je ustalila na dobrih petih minutah. V ospredju se je začel boj za zmago.

Prvi je resno napadel Štybar. V zadnjih treh kilometrih se je cesta vseskozi rahlo vzpenjala in Sam Bennett se je moral podati v lov za Štybarjem. To je znal izkoristiti Philippe Gilbert. Iz zavetrja je prišel do nove zmage. Povprečna hitrost v etapi pa druga najvišja v zadnjih 20 letih. Kar 50,6 km/h! Sledili so Bennett, Cavagna, Teuns in Kelderman. Blizu na desetem mestu je bil tudi Quintana. In začelo se je odštevanje.

Skupina okrog Rogliča in Pogačarja je bila vse manjša. Zaostanek je znašal 5:30. Kaj to pomeni? Primož Roglič je obdržal vodstvo in ima zdaj 2:24 prednosti pred Nairom Quintano in 2:48 pred Alejandrom Valverdejem. Tadej Pogačar je padel na četrto mesto, a z zaostankom 3:42 ostaja vodilni v boju za belo majico. Ima namreč 28 sekund prednosti pred petim Lopezom.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ