Katjuša z dirke odstranila kolesarja, ki se je 'vlekel' v zavetrju

Katjuša z dirke odstranila kolesarja, ki se je 'vlekel' v zavetrju
17.05.2016 AVTOR: D. Z.
Zanimiva poteza Katjuše. Aleksej Cacevič je bil kaznovan zaradi vožnje v zavetrju na kronometru. Pri Katjuši so za odstranili z dirke.

V Ludviggsonovem zavetrju
Vožnja v zavetrju na posamičnih vožnjah na čas je strogo prepovedana in komisarji take poteze ostro kaznujejo. Nič drugače ni bilo v nedeljo, ko se je Rus Aleksej Cacevič predolgo vozil v zavetrju Tobiasa Ludvigssona, ki ga je med kronometrom ujel in prehitel.

Cacevič je na koncu za zmagovalcem Primožem Rogličem zaostal za štiri minute in 22 sekund. To je bilo dovolj za 68. mesto. Komisarji pa so ga za goljufanje kaznovali s stotimi šviarskimi franki in s skoraj sedmimi minutami pribitka v skupnem seštevku. 26-letni Rus pa bi svoj prvi Giro lahko nadaljeval. A potem je prišla zelo stroga odločitev iz same Katjuše, za katero vozi Cacevič.

Izključen zaradi "nespoštljivega odnosa "
»Najprej bi se v imenu Katjuše rad opravičil za vedenje Alekseja Caceviča med kronometrom. To, kar je naredil včeraj, je povsem nesprejemljivo. Najprej. Prekršil je jasno pravilo, ki ga pozna vsak kolesar. Obenem je pokazal nespoštljiv odnos do tekmeca, ki ga je na progi ujel, « je dejal športni direktor Dimitrij Konjišev.

Obenem je sporočil, da so se pri Katjuši odločili, da Caceviča zaradi te poteze odstranijo z dirke. »Povsem je ignoriral naše načrte, ki so mu jih dali športni direktorji. Njegovo obnašanje škodi kolesarstvu na sploh, še posebej pa Katjuši. Zato zgolj sprejeti kazen, ki so mu jo dodelili komisarji za nas ni bilo dovolj. Morali smo sprejeti strožje ukrepe. V drugi teden dirke ni lahko vstopiti s samo osmimi kolesarji, vendar pa sem prepričan, da smo potegnili pravo potezo, « je še dodal Konjišev.

"Sodniki me niso opozorili "
Na svoji spletni strani se je oglasil tudi vpleteni kolesar: »Sem zelo razočaran. Skozi celotno dirko sem poskušal doseči dober rezultat. Večkrat sem padel, se pobral in kljub bolečinam dirkal naprej. Zato, da bi lahko pomagal ekipi. Med kronometrom sem po svojih občutkih držal razdaljo. Sodnik me ni opozoril na to, tako da sem nadaljeval z dirko. Rad bi poudaril, da nisem ignoriral zahtev športnih direktorjev. «

Sicer pa je bila za Katjušo nedelja zares polna razočaranj. Njihov glavni adut Ilnur Zakarin, ki je bil vseskozi v igri za najvišja mesta, je pred kronometrom vsekakor veljal za enega izmed favoritov. Lahko bi prevzel tudi rožnato majico. Vendar pa se na mokri in spolzki cesti nikakor ni znašel in je tudi padel, tako da je pred gorskimi etapami izgubil kar precej časa.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ