Kišerlovski odličen, Ulissi drugič zmagal, Evans v rožnatem

Kišerlovski odličen, Ulissi drugič zmagal, Evans v rožnatem
17.05.2014 AVTOR: D. Z.
Sobotna 8. etapa na dirki po Italiji je bila nadvse zanimiva. Dobil jo je Diego Ulissi, ki je izkoristil napad Roberta Kišerlovskega. Cadel Evans prevzel vodstvo.

Tokrat smo na dirki po Italiji videli zares veliko akcije. Start osme etape je gostil Foligno, cilj pa Montecopiolo. Kolesarji so morali premagati nekaj manj kot 180 kilometrov. Obenem so se morali povzpeti tudi na tri kategorizirane vzpone.

Po 143 kilometrih je bil vrh vzpona prve kategorije Carpegna, ki leži na nadmorski višini 1358 metrov. Na tem vzponu je najraje treniral in formo preizkušal pokojni Marco Pantani. Italijan se je rodil v bližnjem Cesenaticu, to pa je ena izmed treh etap, ki so letos posvečene temu kolesarju, saj mineva deset let od njegove smrti.

Sledil je spust in takoj zatem dva vzpona. Najprej klanec na 1002 metre visoki Villaggio del Lago. Gre za vzpon prve kategorije. Potem še krajši spust in zaključni vzpon prve kategorije na 1235 visoki Montecopiolo. Michael Matthews je nosil rožnato majico, a jasno je bilo, da je ta etapa pretežka za Avstralca, in da bo moral vodstvo prepustiti kandidatom za končno zmago.

Zaradi vročine na startu ni bilo Camerona Meyerja iz Orice GreenEdge, medtem ko je bil v karavani Christopher Juul Jensen, pa čeprav naj bi imel 39 stopinj celzija. Kmalu po začetku, že po pol ure dirkanja, se je v ospredju izoblikovala skupina desetih ubežnikov, med katerimi so bili tudi kolesarji, kot so Hagen, ki je praznoval 27 rojstni dan, Arredondo, Pirazzi, Finetto …

Prav Finetto je bil najbolje uvrščeni ubežnik v skupnem seštevku, saj je za Matthewsom zaostajal za 3:28. Po 40 kilometrih dirkanja so imeli ubežniki dobrih osem minut prednosti, tako da je bil Finetto v virtualni rožnati majici. V ozadju so se na čelo postavili kolesarji BMC in Movistarja.

Prav po zaslugi Movistarja je prednost ubežnikov padla na dobrih šest minut, povprečna hitrost po prvih dveh urah pa se je povišala na 43,4 km/h. Kasneje so se Movistarju pridružili še kolesarji Omega Pharme in Tinkoff Saxa. 50 kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki vsega dobre štiri minute prednosti. Takrat se je začel strm vzpon na Carpegno.

Med ubežniki je najprej napadel Pirazzi, sledila pa sta mu lahko le mladi Arredondo in Quemeneur. V glavnini je že v prvih kilometrih vzpona popustil Mathews, ki se je tako poslovil od rožnate majice. Ritem sta narekovala Capecchi in Malori, ki sta delala za kapetana Naira Quintano.

V ospredju je napadel Arredondo, ki je hitro ostal sam in tako je nadaljeval proti vrhu Carpegne. Na vrhu je imel 36 sekund prednosti pred Pirazzijem, glavnina, v kateri ni bilo več enega izmed favoritov Micheleja Scarponija, pa je zaostajala za slabi dve minuti. Še pred vrhom je napadel Pierre Rolland, odločen, da sam ujame preostale ubežnike.

Arredondo je tudi zadnja dva vzpona začel z več kot minuto pred zasledovalci, vse bliže pa mu je bil Rolland. V skupini z najboljšimi so ritem narekovali kolesarji moštva Ag2r La Mondiale, ki so pripravljali teren za Pozzoviva. Arredongo je dobil tudi drugi gorski cilj, čakal pa ga je še strm ciljni vzpon.

Rolland ga je dobra dva kilometra pred ciljem ujel. Sicer sta bila oba že povsem na koncu z močmi, a Rolland se je Arredonda uspel otresti. Zdelo se je, da bo Francoz dobil etapo, a skupina s kolesarji, kot so Basso, Pellizzotti, Pozzovivo, Ulissi, Landa, Majka, Kišerlovski … je bila vse bliže.

Kilometer pred ciljem je imel Rolland še 16 sekund prednosti, a ta kilometer je bil še kako strm in iz ozadja je napadel Daniel Moreno, ki je hitro prehitel Arredonda in 250 metrov pred ciljem še Rollanda. A tudi Španec ni zmogel nadaljevati v tako visokem ritmu in v izjemnem napadu ga je prehitel Robert Kišerlovski.

Hrvat je pokazal neverjetno formo, sledil pa mu je lahko le Diego Ulissi, ki ga je v zaključku tudi premagal. Ulissi je na letošnjem Giru dobil že drugo etapo, Kišerlovski je bil drugi, Wilco Kelderman pa tretji. Cadel Evans je prevzel rožnato majico. Najboljši Slovenec je bil Jan Polanc na 47. mestu. Izmed favoritov je pogorel Scarponi, izgubil je več kot deset minut. Arredondo je novi vodilni v seštevku gorskih ciljev.

Dirka po Italiji, rezultati 8. etape
1. Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida 4:47:47
2. Robert Kišerlovski (Hrv) Trek Factory Racing
3. Wilco Kelderman (Niz) Belkin Pro Cycling Team 0:06
4. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team
5. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 0:08
6. Rigoberto Uran Uran (Kol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team
7. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale
8. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 0:14
9. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:17
10. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin Sharp 0:20
11. Wout Poels (Niz) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 0:22
12. Franco Pellizotti (Ita) Androni Giocattoli 0:24
13. Ivan Basso (Ita) Cannondale
14. Francis Mourey (Fra) FDJ.fr
15. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar
16. Kanstantsin Siutsou (Blr) Team Sky 0:28
17. Mikel Landa Meana (Špa) Astana Pro Team
18. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Team Katjuša 0:33
19. Gianluca Brambilla (Ita) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 00:35
20. Steve Morabito (Švi) BMC Racing Team
47. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida 7:30
60. Michele Scarponi (Ita) Astana Pro Team 9:39
156. Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Shimano 33:32
158. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 34:22:35
2. Rigoberto Uran Uran (Kol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 0:57
3. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 1:10
4. Steve Morabito (Švi) BMC Racing Team 1:31
5. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 1:39
6. Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida 1:43
7. Wilco Kelderman (Niz) Belkin Pro Cycling Team 1:44
8. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 1:45
9. Robert Kišerlovski (Hrv) Trek Factory Racing 1:49
10. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 1:50
11. Ivan Basso (Ita) Cannondale 2:01
12. Gianluca Brambilla (Ita) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 2:52
13. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar 2:56
14. Wout Poels (Niz) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 3:03
15. Maxime Monfort (Bel) Lotto Belisol 3:41
16. Samuel Sanchez (Špa) BMC Racing Team 3:52
17. Matteo Rabottini (Ita) Neri Sottoli - Yellow Fluo 4:03
18. Alexis Vuillermoz (Fra) AG2R La Mondiale 4:25
19. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin Sharp 4:30
20. Franco Pellizotti (Ita) Androni Giocattoli 5:03
50. Jan Polanc (Slo) Lampre Merida 22:03
136. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 57:01
175. Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Shimano 1:10:12

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ