Klanec zdesetkal vrste šprinterjev, priložnost je izkoristil Arnaud Demare

Klanec zdesetkal vrste šprinterjev, priložnost je izkoristil Arnaud Demare
11.05.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Peta etapa dirke po Italiji, druga na Siciliji, se je odvijala po načrtu. Vzpon sredi etape je zdesetkal glavnino, stik sta izgubila Caleb Ewan in Mark Cavendish in sledil je boj preostalih šprinterjev, ki so želeli izkoristiti priložnost. To je uspelo Arnaudu Demaru.

Etapa od Catanie do Messine je bila malo razgibana v prvem delu in povsem ravna v drugem, a je vmes kolesarje čakal vzpon druge kategorije na Portello Mandrazzi. Dolg je bil kar 19,6 kilometra z blagim, 4-odstotnim povprečnim naklonom.

Na takšnem vzponu vsaj Caleb Ewan v normalnih razmerah ne bi imel težav, a očitno po padcu v prvi etapi ni pravi, tako da je prvi izgubil stik, kmalu za njim pa še Mark Cavendish. Pred vrhom vzpona je popustil tudi Demare, ki pa je hitro ujel nazaj stik z glavnino.

Skupina z Markom Cavendishem je zaostajala dobri dve minuti, a čeprav so lovili na polno, so tempo v ospredju vzdrževali kolesarji Israel Start-Up Nationa in ko po 30 kilometrih zaostanek ni padel, so kolesarji QuickStepa obupali nad današnjo etapo.

V ospredju smo v zadnjih 20 kilometrih spremljali klasično prerivanje za položaje pred šprintom. Etapa se je končala v Messini, v rojstnem kraju Vincenza Nibalija, cesta pa se je pred zadnjim kilometrom vzpenjala, hitrosti so bile nižje in zato tudi dva zahtevna leva ovinka nista prinesla padcev v glavnini.

Številka šest za 30-letnega Francoza

Najboljši šprinterski vlak so pripravili kolesarji Groupame FDJ, Arnaud Demare je šprintal po sredini ceste, desno od njega je bil Fernando Gaviria, levo pa Giacomo Nizzolo, a nobeden od njiju ni zares ogrozil etapne zmage francoskega šprinterja. Drugi je bil na koncu Kolumbijec, tretji pa Italijan.

Za Demara je to že šesta etapna zmaga na dirki po Italiji, prvo je dosegel leta 2019, leta 2020 pa je odpeljal svojo najboljšo tritedensko dirko doslej in jo končal s kar štirimi etapni zmagami in ciklamno majico najboljšega po točkah.

Jutri je pred kolesarji še ena podobna etapa, a bo vzpon tokrat na sporedu že v prvi tretjini etape, tako da bodo imeli šprinterji nekoliko več možnosti, da do zaključka pridejo v glavnini.

Žigartova v Baskiji v deseterici

Na enodnevni dirki 1. kategorije Emakumeen Nafarroako Women's Elite Classics v Baskiji je slavila kolesarka Movistarja Sarah Gigante, ki je kar 35 kilometrov bežala sama in na koncu zmagala z več kot dvema minutama naskoka.

Zelo dobro je na težki gorski klasiki dirkala tudi Urška Žigart, ki je v cilj prišla na 8. mestu s slabimi štirimi minutami in pol zaostanka. V težkem življenjskem obdobju za Žigartovo je deseterica na dirki prve kategorije zagotovo dobrodošel rezultat, po katerem bo nadaljevanje sezone nekoliko lažje.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ