Ko francosko veliko upanje raje izbere Giro kot Tour

Ko francosko veliko upanje raje izbere Giro kot Tour
16.11.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Romain Bardet. Veliko francosko upanje in obenem tudi večkrat veliko razočaranje na dirki po Franciji. Kolesar se je odločil, da naslednji Tour de France izpusti in nastopi na Giru.

"To ni bila lahka odločitev, a čas je, da poskusim nekaj drugega."


Romain Bardet je vsa leta do zdaj vse priprave posvetil dirki po Franciji. Prvič je na zanj domači dirki nastopil že leta 2013 in bil 15. 15. je bil tudi letos. Vmes pa je bil petkrat med najbojlšimi desetimi. Enkrat deveti, dvakrat šesti in dvakrat na odru za zmagovalce. Leta 2016 je bil drugi, naslednje leto pa tretji. Zares izjemni dosežki, a zmaga mu manjka!

Francozi vsako leto polagajo upe nanj, tudi trase postajajo vse bolj “gorate”, z manj kilometri v vožnji na čas. Tudi naslednji Tour bi mu zagotovo ustrezal. Vzponov bo veliko, obenem pa bo samo ena vožnja na čas, pa še to gorska. A Bardet se je odločil, da prvič v karieri nastopi na dirki po Italiji. "To ni bila lahka odločitev, a čas je, da poskusim nekaj drugega," je dejal Bardet.

Letos je na Touru, potem ko popustil v etapi do Tourmaleta na koncu vendarle osvojil vsaj pikčasto majico za najboljšega na gorskih ciljih. A z doseženim ni bil zadovoljen, tako da je bil Tour zanj tudi zadnja dirka v sezoni. Očitno želi nekaj res spremeniti. Zato se je zdaj preizkusil tudi v ciklokrosu: "Pomagalo mi bo, da bom šel čez to cono udobja. Lahko se bom še izboljšal kot kolesar. Obenem mi bodo izkušnje pomagale tudi na prihodnjih tritedenskih dirkah."

"Čas je, da dobim to širino s tritedenskih dirk. Leto 2020 je pravo leto za to. Poznate mojo naklonjenost enodnevnim dirkam. Če bi nastopil na Touru, bi to bilo težko. Tako bom imel čas za pripravo na posamezne cilje."


A na Giru se bo moral soočiti s kar tremi vožnjami na čas. Prav zato njegova odločitev nekoliko preseneča. V tej disciplini namreč krepko zaostaja za konkurenti. A prepričan je, da: "Trasa Gira mi zelo ustreza in navdušuje. Še posebej v zadnjem tednu bomo imeli dolge in težke gorske etape. Resda so tri vožnje na čas, a tudi letos so imeli veliko takih kilometrov, zmagal pa je hribolazec."

In program do Gira? Natančno še ni znan. Sezono bo začel že januarja na dirki Tour Down Under. Februarja bo nastopal v Franciji, potem pa naj bi izbral nekaj italijanskih dirk, tako da se bo privadil na nekoliko drugačno dirkanje. Po Giru si bo oddahnil in se bo poskušal pripraviti na olimpijske igre. Cestna dirka bo eden izmed njegovih pomembnejših ciljev. Tako kot cestna dirka na svetovnem prvenstvu. Obe sta zelo hriboviti in pisani na kožo hribolazcem.

Da se odlično znajde na enodnevnih dirkah je Bardet dokazal že na lanskem svetovnem prvenstvu. V Innsbrucku je bil namreč drugi. Med obema dirkama naj bi nastopil tudi na dirki po Španiji. "Vse skupaj izhaja iz želje po povsem drugačnem programu. Veselim se Gira, saj ne želim nekoč obžalovati, da me tam ni bilo prej. Čas je, da dobim to širino s tritedenskih dirk. Leto 2020 je pravo leto za to. Poznate mojo naklonjenost enodnevnim dirkam. Če bi nastopil na Touru, bi to bilo težko. Tako bom imel čas za priprave na posamezne cilje."

Na Touru bo ekipo AG2R La Mondiale tako vodil Pierre Latour. 29-letni Bardet je še poudaril, da ne razmišlja o tem, da bi si po Giru lahko premislil in odšel še na Tour: "Odpeljati obe dirki je težko. Tudi zato, ker na Touru ne želim igrati stranske vloge. Resda bi lahko šel na Tour z mislijo po etapni zmagi ali pikčasti majici, a tega nočem. Na Tour želim oditi z mislijo na zmago. Ali startam na skupni seštevek, ali pa niti ne startam." Seveda je Bardet poudaril, da se na Tour želi vrniti, a naslednje leto ga bo izpustil: "To mi bo omogočilo, da postanem še boljši kolesar in se na Tour vrnem še močnejši."

"Na Tour želim oditi z mislijo na zmago. Ali startam na skupni seštevek, ali pa niti ne startam."
Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ