Ko je zmagovalca odločil kronometer na zadnji dan ...

Ko je zmagovalca odločil kronometer na zadnji dan ...
27.05.2017 AVTOR: D. Z.
Letos bomo zmagovalca Gira dobili šele po zadnjem kronometru. V zgodovini dirke po Italiji na zaključnem kronometru trikrat prišlo do spremembe.

Letošnja dirka po Italiji je prav neverjetna. Po zahtevnih vzponih in napornem dirkanju so med najboljšimi razlike zelo majhne in v zadnji vožnji na čas – ta bo dolga 29 kilometrov – se lahko zgodi marsikaj.

Za uvrstitev na oder za zmagovalce se bodo borili predvsem Quintana, Nibali, Pinot, Dumoulin in Zakarin. Tuttobiciweb.it poroča, da je do zdaj na dirki po Italiji samo trikrat prišlo do tega, da je kronometer, ki so ga izpeljali zadnji dan dirke, odločil zmagovalca. Prvič leta 1976. Takrat je Felice Gimondi v vožnji na čas v Brianzi ugnal Johana De Muynicka. Takrat je bil kronometer na sporedu dopoldne, popoldne pa je bila še zadnja etapa, v kateri je Gimondi lahko proslavil tretjo zmago na Giru.

Potem je tu leto 1984 in Giro, ki je bil poln polemik, o katerih smo že pisali. Nenazadnje si lahko več o tem preberete tudi v zadnji številki revije Bicikel. Govorimo o vožnji na čas do Verone. Tisti Giro je bil eden izmed najlažjih, saj so organizatorji želeli, da bi ga dobil domači adut Francesco Moser. Zadnji kronometer je kot vodilni začel Laurent Fignon, Moser pa je nadoknadil zaostanek, saj je Francoza ugnal za kar 2:24. Fignon je bil krepko razočaran in še dolgo po končani karieri je trdil, da se mu je godila krivica.

In potem je tu leto 2012. 27. Maja je bila na sporedu zadnja etapa. To je bila 28,2 km dolga posamična vožnja na čas do Milana. V rožnati majici jo je odpeljal Joaquim Rodriguez, A Ryder Hesjedal je bil v tej disciplini precej boljši in je nadoknadil zaostanek. Rodrigueza je premagal za 47 sekund v skupnem seštevku pa za vsega 16 sekund. Kanadi pa je priboril sploh prvo in edino zmago na tritedenskih dirkah. Rodriguez se je lani upokojil brez zmage na eni izmed treh največjih etapnih dirk. In jutri bomo morda spet priča preobratu v boju za rožnato majico. Prav tako pa bomo zmagovalca dobil v Milanu.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ