Ko tekmeci čakajo na vsako napako

Ko tekmeci čakajo na vsako napako
26.10.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Primož Roglič je v 6. etapi dirke po Španiji izgubil rdečo majico. Zdaj je pri Jumbo Vismi ostal še edini, ki lahko upa na visoko mesto v skupnem seštevku.

Nedeljska etapa na dirki po Španiji bi morala kolesarje popeljati čez Aubisque in na Tourmalet. Ker pa francoske oblasti zaradi koronavirusa vstopa v Francijo karavani niso dovolile, so organizatorji šesto etapo zaključili na Formigalu. Ravno tako gre za zahteven vzpon.

Tudi letos so v zaključku nastale razlike med najboljšimi, predvsem pa je Primož Roglič izgubil 43 sekund v primerjavi z glavnim tekmecem Richardom Carapazom. Razlog za tak zaostanek pa se ne skriva zgolj na zadnjem vzponu, ampak na predzadnjem. Na vrh je skupina z najboljšimi prišla skupaj, Jumbo Visma pa je imela vse pod nadzorom. Potem pa se je Roglič v dežju in mrazu znašel v težavah, saj si ni mogel zapeti dresa za dež.

To so tekmeci izkoristili in glavnina je na spustu razpadla, Roglič pa je moral dolgo časa loviti. S tem je porabil ogromno moči, pa tudi vse pomočnike. "Danes se ni izteklo po naših željah. Na spustu z zadnjega vzpona sem imel težave pri zapenjanju “rain jacketa”. Bili smo nekoliko preveč v ozadju, glavnina pa je razpadla. Porabili smo ogromno moči, da smo ujeli stik," je po cilju razlagal Primož Roglič. Na zadnjem vzponu so se začeli še ostrejši napadi:

"Nisem imel več veliko moči v nogah, da bi izpeljal protinapad. Dali smo vse od sebe. Včasih zmagaš, včasih izgubiš. Danes smo izgubili. Vuelte pa še ni konec. Še naprej se bomo borili vse do Madrida." Po etapi je svoje dodal tudi športni direktor Grischa Niermann: "Naredili smo veliko napako, do katere ne bi smelo priti. Kot ekipa bi lahko rešili situacijo, vendar nismo mogli narediti več kot to. Škoda. To je bil slab dan. Dirke pa še zdaleč ni konec. Še veliko priložnosti bo, borili se bomo do konca."

Seveda so težave hitro izkoristili predvsem kolesarji Ineosa in Movistarja. Torej glavni tekmeci v boju za rdečo majico. A Niermann jim tega ni očital: "Primož je moral obleči “rain jacket” na vrhu vzpona, vendar pa si ga ni mogel obleči, potem pa tudi ne zapeti. Bilo je zelo mraz. Ko mu je to uspelo, je bil preveč v ozadju. Ineos je napadel na spustu, glavnina pa je razpadla. To je napaka vseh nas. V takem trenutku ne smeš zaostati, vendar se nam je to zgodilo. Potem smo porabili ogromno moči, da smo se lahko vrnili. Izgubili smo nekaj časa. Slab dan je bil to. Do takih napadov lahko pride in na to moramo biti pripravljeni. Vemo, da bodo pri Ineosu izkoristili vsako priložnost za napad. To je bila naša napaka."

Niermann je še dodal, da dirka še zdaleč ni odločena. Tudi pol minute lahko Roglič ob dobrem počutju nadoknadi. Predvsem pa je pred kolesarji šele prvi dan počitka. "Sicer bi raje imeli pet sekund prednosti kot pa bili 30 sekund v zaostanku, vendar pa smo še vedno v dobrem položaju, saj je pred nami tudi kronometer." Kaj pa je še dodal Roglič? "Dokler smo še v enem kosu, se bo šov nadaljeval. Jutri ni dirkanja, nato pa se bomo vrnili."

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ