Kolesarska elita aprila prihaja na Hrvaško!

Kolesarska elita aprila prihaja na Hrvaško!
25.12.2014 AVTOR: Matej Zalar
Aprila prihodnje leto bo na Hrvaškem potekala etapna dirka prve kategorije, prenašal jo bo tudi Eurosport.

"Posvetiti se moramo oblikovanju kolesarskih poti. Potrebujemo raznolikost: steze za panoramsko vožnjo, srednje teške proge z zmerno višinsko razliko in ne pretežkimi spusti in na koncu še težke etape za trening dobro pripravljenih kolesarjev. Turistom, ki pridejo na Hrvaško, moramo predstaviti poti in mu svetovati glede na njegove želje in pripravljenost. Kolesarski turizem bi koristil ne le hotelirjem, temveč tudi proizvajalcem lokalnih izdelkov. Z organizacijo dirke pa želimo javnosti pokazati, kako lepa je v resnici Hrvaška pokrajina," je zaključil Miholjević.

Hrvaška bo dirko financirala za promocijo svoje obale in drugih turističnih znamenitosti, srce organizacije pa bo nekdaj eden najboljših hrvaških kolesarjev Vladimir Miholjević. Del organizacijske ekipe je tudi Slovenec Andrej Filip, ki trenutno deluje v Katarju. Na sporedu bo kar šest etap, kraljevska pa bo potekala po gorah Kvarnerja. 

Dirka bo tako rangirana le stopničko nižje od WorldTour dogodkov, organizacijska skupina Top Sports Events pa ima na voljo kar dva miljona evrov, s čimer bodo zagotovili tudi televizijski prenos. Kolesarji bodo preizkušnjo začeli v Dubrovniku in dirkali vzdolž celotne hrvaške obali, zaključek zadnje etape pa bo v Zagrebu. 

Na sporedu bo od 21. do 26. aprila, torej ravno v času zadnjih priprav na italijanski Giro, ki se bo prihodnje leto začel 9. 5., na štartu pa bo 160 kolesarjev. Organizirali bodo tudi etapno preizkušnjo za mladince, kar je dobra novica tudi za mlade slovenske kolesarje. 

uploaded


"Vedno sem rad treniral v drugih državah in opazoval novo pokrajino, in nemalokrat smo se kasneje v tista mesta vrnili tudi z družino. Hrvaška ima v tem pogledu izjemen potencial, saj ima raznoliko pokrajino in čudovita mesta. To želimo pokazati svetu, kolesarska dirka pa ponuja idealno priložnost za to," je za Novi List ozadje ideje o dirki pojasnil Miholjević. 

Na dirki naj bi nastopilo okrog pet ekip z WorldTour licenco, med njimi tudi Lampre-Merida Kristjana Đuraska in Tinkoff-Saxo, za katerega bo v prihodnji sezoni nastopal Robert Kišerlovski. Z malo sreče bi tako lahko na bližnjih cestah na dirki spremljali tudi Jana Polanca.

Proračun projekta bo 15 milijonov kun, od tega bo več kot polovica denarja namenjena za zakup medijskega prostora na Eurosportu, kjer bodo dirko vsak dan prenašali v živo. Hrvaško Ministrstvo za turizem bo dirki namenilo 5 milijonov kun, ni pa še znano, kako bodo organizatorji zagotovili ostala finančna sredstva.  

Trasa dirke še ni povsem določena, tako da bi se lahko posamezne podrobnosti še spremenile, grobi okviri pa so znani. Prva etapa bo tako potekala v okolici Dubrovnika in Pelješca, drugo od Makarske do Splita, tretja od Šibenika preko slapov Krke do Zadra, četrta etapa pa bo kraljevska. Dolga bo 228 kilometrov, kolesarje bo čakalo 3600 metrov višinske razlike, prevozili bodo pet vzponov. Začela se bo v narodnem parku Plitvička jezera, končala pa v Opatiji, tik ob meji s Slovenijo, in bo tako zelo zanimiva tudi za slovenske ljubitelje kolesarstva. Peta etapa bo potekala na relaciji Umag - Pula, šesta pa od Varaždina do Zagreba. 

Hrvaško pokrajino in nekatere njene glavne znamenitosti naj bi si v televizijskem prenosu vsak dan ogledalo med 15 in 20 milijonov ljudi, kar bo vrhunska promocija turističnih atrakcij pred začetkom poletne sezone.
Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ