Končno konec? Pantani umrl zaradi kokaina in antidepresivov

Končno konec? Pantani umrl zaradi kokaina in antidepresivov
06.12.2014 AVTOR: D. Z.
Saga okrog smrti Marca Pantanija se v Italiji očitno bliža koncu. Končno, bi lahko rekli. Rezultat pa očitno podoben tistemu izpred desetih let.

V zadnjem času so se pojavile govorice, da naj bi Marca Pantanija pred dobrimi desetimi leti umorili. Preiskavo so takrat zaključili in naznanili, da je Pantani umrl zaradi predoziranja kokaina. Predvsem starši, pa tudi nekatere priče so sprožile vse bolj glasne govorice, da naj bi Pantanija umorili. Njihov odvetnik Antonio De Rensis je namigoval, da naj bi Pantanija v hotelski sobi v Riminiju prisilili k pitju razredčenega kokaina.

Ker spomin na Pantanija, na njegovo tragično smrt, na njegove zares neverjetne podvige na največjih dirkah in najtežjih vzponih ostaja še kako živ, je policija ponovno uvedla preiskavo. Spet so zaslišali nekatere priče, obudili celo dogodke iz Madonne di Campiglio 1999, ko je moral Pantani zaradi prevelikega števila rdečih krvnih telesc zapustiti praktično že dobljeni Giro. Eden izmed zapornikov in nekdanji član ene izmed mafijskih družin je celo povedal zgodbo o tem, da so za tistim vzorcem stale mafijske družine.

Določeni viri naj bi mu namignili, da lahko na Giru 1999 z gotovostjo stavi na to, da Marco Pantani Gira ne bo dobil, pa čeprav je bilo na dirki jasno, da je »Pirat « z naskokom najmočnejši. Vse dokler niso razkrili, da je imel preveliko število krvnih telesc. Tako so se pojavila vse glasnejša namigovanja, da je prišlo do zarote, saj naj bi bila mafija, ki se je ukvarjala tudi s stavnicami zelo vplivna. Okoliščine niso povsem pojasnjene, zato pa je preiskava glede smrti zares že pri koncu.

Spet so opravili avtopsijo in sodeč po 64 strani dolgem poročilu, ki ga je pripravil Franco Tagliaro, vzrok smrti ostaja isti kot pred desetimi leti: »Marco Pantani je umrl zaradi srčnega zastoja, ki ga je spodbudila mešanica zdravil in kokaina. Smrt bi lahko nastopila predvsem zaradi prevelike količine antidepresivov, ki jih je vzel v želji, da si vzame življenje. « V poročilu še piše, da niso našli dokazov, da bi ga kdo prisilil v pitje mešanice kokaina in antidepresivov.

Očitki, da je policija preiskavo takrat opravila zelo površno ostajajo, a glavni mož preiskave Paolo Giovagnoli je italijanskim medijev zagotovil: »V tem trenutku ni dokazov, ki bi kazali na to, da je prišlo do umora, vendar pa preiskava še poteka. « Giovagnoli je namreč Tagliaru dal še dodatnih 40 dni časa, da opravi dodatne kemične analize. Tagliaro še vedno trdi, da je bila količina kokaina v Pantanijevem telesu premajhna, da bi umrl zgolj zaradi tega.

Zato pa je prepričan, da je k temu pripomogla mešanica kokaina z antidepresivi. Spomnimo. Marco Pantani je leta 1998 dobil tako Giro kot Tour. Od takrat tak podvig ni uspel nikomur več. Potem, ko je moral tik pred koncem zapustiti Giro 1999 je imel hude težave in se na prejšnjo raven nikoli ni več vrnil, pa čeprav je dobil še dve etapi na Touru. A bil je le še senca Pantanija, kot smo ga bili vajeni. Umrl je 14. februarja 2004 v Riminiju. Sicer pa je bila njegova kariera polna škandalov, padcev, vzponov, pa tudi namigovanj, da si je do uspehov pomagal s prepovedanimi sredstvi.

Značke: Dirka po Italiji, Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ