Koren napadel, Ewan po napetem sprintu do zmage

Koren napadel, Ewan po napetem sprintu do zmage
12.05.2017 AVTOR: D. Z.
Caleb Ewan je dobil etapo na dirki po Italiji. Kristijan Koren v zaključku napadel. Sprint napet do ciljne črte.

V sedmi etapi na dirki po Italiji so na svoj račun spet prišli sprinterji. To je bila etapa od Castrovillarija do Alberobella.

Etapa je bila dolga kar 224 kilometrov, a glede na profil ni bila prav posebej zahtevna. Kolesarji so se sprva spuščali slabih 20 kilometrov. Sledila je dolga ravnina, potem pa po154 kilometrih dirkanja edini kategoriziran vzpon. Govorimo o vzponu četrte kategorije na Bosco delle Pianelle. Sledil je nekoliko bolj razgiban teren do cilja, predvsem pa je bil zaključek spet tehnično zahtevnejši.

Vseeno pa je večina pričakovala, da se bodo za zmago udarili najboljši sprinterji. V zaprti vožnji se je kolesarjem pridružil tudi ameriški igralec Patrick Dempsey, potem pa je šlo zares. Pobeg dneva je uspel samo dvema kolesarjema. To sta bila Giuseppe Fonzi in Dimitrij Kozončuk. Prvih 40 kilometrov je z njima vztrajal tudi Simone Ponzi, vendar pa je potem popustil. Številčno oslabljena ubežna skupinica tako sploh ni bila nevarna glavnini z vsemi najboljšimi.

V tej glavnini je mirno kolesaril nosilec rožnate majice Bob Jungels. Tudi Jan Polanc je že pred startom vedel, da bo obdržal modro majico najboljšega na gorskih ciljih. Ubežnika sta si privozila največ štiri minute in pol prednosti. Fonzi je bil najboljši na gorskem cilju. Boj za tretje mesto in edino preostalo točko je dobil prav prej omenjeni Jan Polanc. Okrog 25 kilometrov pred ciljem je glavnina zaostanek zmanjšala na manj kot dve minuti.

Nekaj manj kot 20 kilometrov pred ciljem sta bila ubežnika tudi ujeta, ritem so narekovali člani Movistarja, Bahraina Meride in Orice Scotta. Ob vstopu v zadnjih deset kilometrov so ekipe pričele sestavljati sprinterske vlake. Slabe štiri kilometre pred ciljem je napadel Kristijan Koren, ki je s tem poskušal presenetiti sprinterje. A kilometer kasneje so ga ujeli. Zadnji kilometer je bil tehnično zahtevnejši. Tudi cesta je bila ožja.

Svoje delo je opravil tudi Luka Mezgec, potem pa smo videli neverjetno napet sprint. Skorajda skupaj so ciljno črto prečkali Fernando Gaviria, Caleb Ewan in Sam Bennett. Potem smo čakali na fotofiniš in postalo je jasno. Zmage se je lahko veselil Caleb Ewan. Zanj je to prva etapna zmaga na dirki po Italiji. Lani je tu nastopal prvič. Drugi je bil Gaviria, tretji pa Bennett. Po prvih šestih kolesarjih se je naredila luknja, tako da so preostali dobili dve sekundi zaostanka.

V tej skupini so prišli tudi vsi najboljši v skupnem seštevku. Luka Mezgec je zasedel 16. mesto. Bob Jungels je obdržal vodstvo v skupnem seštevku. Najboljši Slovenec ostaja Jan Polanc na 19. mestu.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ