Kralj Primož z dominantno predstavo spet v rdečem

Kralj Primož z dominantno predstavo spet v rdečem
01.09.2021 AVTOR: N. Gr., foto: La Vuelta

Zadnji teden Vuelte se je s težko 17. etapo začel zares. Egan Bernal je poizkusil najti razpoke v oklepu Primoža Rogliča, a mu ni uspelo. Še več, Roglič si je spet pokoril vse tekmece in etapni zmagi dodal še rdečo majico.

Prva od štirih težkih etap v zadnjem tednu Vuelte ni razočarala. Kolesarje je na pot pospremil dež in nizke temperature, po začetnem vzponu na Altu de Hortigueru se je začelo zares na dveh prečkanjih težkega vzpona na La Collado Llomeno. V pobegu je bilo spet veliko kolesarjev, tudi Jan Tratnik, a so se v Jumbo Vismi danes odločili, da gredo tudi po etapno zmago, zato večje prednosti niso dopustili.

Če smo odločilni napad pričakovali na ciljnem vzponu na španskega velikana Lagos de Covadonga, se je začelo že prej, več kot 60 kilometrov pred ciljem, na drugem vzponu na La Collado Llomeno. Po nekaj poizkusih kolesarjev Bahrain Victoriousa je presenetil Egan Bernal in se več kot pet kilometrov pred vrhom vzpona pognal naprej.

Primož Roglič ni želel nič prepustiti naključju in čeprav je imel v zasledovalni skupini še štiri pomočnike, je šel z Bernalom. Enkrat se mu je Kolumbijec za nekaj metrov že odpeljal, a je Roglič zdržal z njim do vrha vzpona in skupaj z Bernalom sta začela spust, dobrih 40 sekund pred skupino z zasledovalci, v kateri so bili vsi ostali favoriti.

"Saj dirkamo, kajne?"

Spust je bil zelo spolzek, kolesarji pa so ga temu primerno vzeli z rezervo. Ker je do zadnjega vzpona vodilni par ločilo še 20 kilometrov ravnine, smo nestrpno pričakovali, za kakšno taktiko se bo odločil Primož Roglič. A Rogla ni nič taktiziral, Bernalu je pomagal pri narekovanju tempa in njuna prednost se je povzpela že na dve minuti, preden so v ozadju kolesarji Bahraina zagrizli zares in se do začetka Covadonge približali na minuto in pol.

Nekaj časa sta Bernal in Roglič še vozila skupaj, nato pa je imel kolesar s številko 1 Kolumbijca dovolj in sam se je odpeljal proti ciljni črti. Roglič ni kazal znakov slabosti, do cilja je vzdrževal močan ritem in se prepričljivo veselil že tretje etapne zmage na tej Vuelti.

Za njim je Bernal popustil, ujeli so ga zasledovalci in vsi skupaj so v cilj prišli 1:35 za Rogličem, ki je spet oblekel tudi rdečo majico vodilnega, že tretjič na letošnji dirki. »Kolesarstvo je igra tveganja, enkrat ti uspe, drugič pa se opečeš. Danes se je zame in za ekipo razpletlo zelo dobro. Ko je Bernal napadel, sem šel za njim. Saj vendarle dirkamo, kajne? Nič nisem razmišljal, potem pa me je prešinilo, da je do cilja še daleč in da je pred nama še težak zadnji vzpon. Tam sem šel v svojem ritmu, počutil sem se dobro, mislim, da smo danes pripravili pravi šov. Sem na dobri poti, a jutri nas čaka prava kraljevska etapa in po jutrišnji etapi bomo videli, če je moja prednost dovolj velika,« je bil v prvi izjavi v cilju zelo dobro razpoložen Roglič.

Grd padec Eikinga

Do danes vodilni Odd Christian Eiking se je dobro boril, a je na spustu precenil enega od zavojev in grdo padel. Norvežan je sicer uspel nadaljevati, huje jo je v istem padcu skupil Aleksandr Vlasov, ki je končal z letošnjo Vuelto.

Pričakovali in dočakali smo prvi napad na Rogliča, vseeno pa je prav slovenski šampion glavni zmagovalec dneva. Danes se je utrdil na položaju prvega favorita za končno zmago na dirki po Španiji in če bo nadaljeval v takšnem slogu, mu rdeče majice do Santiago de Compostele ne bo slekel nihče. V skupnem seštevku je še vedno njegov prvi zasledovalec Enric Mas, ki pa po današnji etapi zaostaja že dve minuti in 22 sekund.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ