Kristijan Koren razkriva: Prvič brez Toura in klasik in prvič na Giro

Kristijan Koren razkriva: Prvič brez Toura in klasik in prvič na Giro
05.01.2016 AVTOR: D. Z.
Pred Kristijanom Korenom je očitno sezona velikih sprememb. Vsaj, kar se tekmovalnega programa tiče. Prvič se bo odpovedal nastopu na dirki po Franciji.

Po šestih letih skorajda istega programa je napočil čas za spremembo
Kristijan Koren je na dirki po Franciji nastopil kar šestkrat zapored. Odkar je leta 2010 prestopil med profesionalne kolesarje je vsako leto odpotoval na Tour in ga vedno tudi končal. Zdaj velja za Slovenca z največjim številom nastopov na največji etapnih dirk. Izkazal se je kot pomočnik Vincenzu Nibaliju, Petru Saganu, Ivanu Bassu … Nikoli pa še ni nastopil ne na italijanskem Giru ne na španski Vuelti.

Očitno se bo v sezoni 2016 vse spremenilo. »Že lani na Touru so me vprašali, na katerih dirkah bi rad nastopal v prihodnji sezoni. Povedal sem, da imam že šest let skorajda isti program in da bi prav rad preizkusil kaj drugega. Tudi to, da bi rad odpeljal tudi Giro ali Vuelto, « je razkril član Cannondala. 29-letni Primorec bo tako po vsej verjetnosti – če bo vse potekalo po načrtih – prvič nastopil na italijanskem Giru.

Od začetka ob Rigobertu Uranu
»Novembra so me poklicali in potrdili program. Tokrat me ne bo niti na klasikah. Sam sem s tem zadovoljen. Mnogi me vprašajo, če mi ni žal, da me ne bo na Touru. Lahko bi bil razočaran, pa nisem. Poskusil sem, doživel sem ga in videl praktično vse. Tam je veliko stresa in živčnosti. Želim si kakšno presenečenje. In Giro je zdaj v prvem planu. Užaljen bi bil, če ne bi bil v igri za nobeno tritedensko dirko. Tako pa sem za Giro že praktično potrjen. «

Predvsem pa ima celoten program vse do Gira prilagojen novi okrepitvi ekipe Cannondale. Govorimo o Rigobertu Uranu. Leta 2013 in leta 2014 je bil drugi prav na Giru in bo letos spet vse stavil na to preizkušnjo. »Očitno je tudi on izrazil željo, da bi rad imel enega takega kolesarja ob sebi na večini dirk, in ne samo na Giru. Najbolje je, če se že prej nekako vpelješ in se navadiš drug na drugega. Sezono začnem konec januarja na Majorki. V začetku februarja bom nastopil na etapni dirki po Valenciji, « je še pojasnil Koren.

Zase bi rad dirkal na Eroici in De Pannu
Večji del februarja bo namenjen treningom. Sledil bo nastop na Eroici in etapni dirki Tirreno-Adriatico. Potem pa Milano-Sanremo in letos za spremembno zgolj uvod v belgijske klasike. Odpeljal bo eno (pol)klasiko in etapno dirko De Panne. Sledile bodo priprave na visoki nadmorski višini. Pred Girom bo nastopil še na dirki po Romandiji. Večinoma bo pomočnik, tudi sam pa se želi na nekaterih dirkah preizkusiti:

»Dobro bi rad nastopil na Eroici. Lani me je pred to dirko, takoj po prihodu s Portugalske zdelala bolezen. Zdaj bi bil že čas, da pokažem, da lahko tudi na Eroici dobro dirkam. Poleg tega bodo na etapni dirki po De Pannu nastopili mlajši kolesarji, tako da bi lahko tudi tam dirkal zase. Še posebej zato, ker je tudi krajši kronometer. « A najprej se mora po preboleli angini spraviti v trenažni proces. Tudi zaradi slabega vremena z delom ekipe odhaja v špansko Girono, kjer bo poskušal nadoknaditi izgubljeni trening.

Značke: Dirka po Italiji, Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ