La Covatilla: Junaka King in zdaj vodilni Yates

La Covatilla: Junaka King in zdaj vodilni Yates
02.09.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Izjemno zahteven vzpon La Covatilla na dirki po Španiji. Junak Benjamin King. Vodstvo pa je prevzel Simon Yates.

Na dirki po Španiji sokolesarji  v preteklem tednu že premagovali zahtevne vzpone, a v današnji etapi je kolesarje čakal prav poseben preizkus. Govorimo o deveti etapi, ki se je začela v kraju Talavera de la Reina. Cilj pa so organizatorji izpeljali na vzponu ekstra kategorije La Covatilla. Še prej so morali kolesarji v 201 km dolgi etapi premagati tri kategorizirane vzpone. Najprej klanec prve, potem vzpon tretje in potem še vzpon druge kategorije. Sledil je spust in razgiban del do Bejarja, vznožja zaključnega klanca. Takoj po startu je prišlo do pobega.

Začel je Luis Angel Mate, sledili pa so Thomas De Gendt, King, Mollema, Teuns, Van Bilsen, Hollenstein, Leezer, Mas, Bagues in Ezquerra, King je bil izmed teh še najbolje uvrščen kolesar v skupnem seštevku. Za vodilnim Rudyjem Molardom je zaostajal za 6:34. Glavnina ni bila preveč zaskrbljena, glavni favoriti za končno zmago pa so bili z mislimi pri zaključnem vzponu. Ubežniki so si po seriji treh kategoriziranih vzponov privozili dobrih deset minut prednosti. Sledil je spust in 60 kilometrov razgibanega terena do vznožja zaključnega vzpona.

Šele 30 kilometrov pred ciljem so pri moštvu FDJ – branili so rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku – našli zaveznike pri lovu na ubežnike. Na pomoč so jim priskočili člani moštva Sky. Do odločilnega napada pa je prišlo že pred pravim vzponom, saj je King izkoristil nepozornost ostalih. Odgovoril je na napad Masa dobrih 20 kilometrov pred ciljem. Mas je kmalu popustil, King pa si je hitro privozil minuto in pol prednosti pred preostalimi zasledovalci. Samo Bauke Mollema je bil dovolj močan, da se je pognal v resen lov za Kingom. Tri kilometre pred ciljem se je Kingu približal na vsega 15 sekund, a ujeti ga vendarle ni mogel.

Benjamin King se je tako lahko veselil že druge etapne zmage na letošnji Vuelti. Drugi je bil Bauke Mollema, tretji pa Dylan Teuns. Ostale ubežnike je glavnina ujela. Na zadnjem vzponu pa smo videli tudi boj najboljših. Na vzponu so prvi resneje pospešili kolesarji Bore Hansgrohe. Rafal Majka je stopnjeval ritem tudi z namenom, pomagati kolegu Buchmannu. Molard je kmalu popustil. Majka je bil nadvse uspešen, saj je v ospredju kolesaril vse do zaključnih kilometrov. Kljub vsemu je do pravih napadov prišlo šele v zadnjem kilometru in pol. Prvi pravi napad je sprožil Nairo Quintana. Ni bil ravno prepričljiv, a dovolj, da je vzpodbudil Wilca Keldermana.

Le malokdo je lahko še odgovoril. Sledili so lahko še Uran, Izagirre in Lopez. Simon Yates se je nekoliko prepozno pognal v lov za peterico. Lopez je dobil boj najmočnejše skupine kolesarjev za peto mesto. Sledili so Quintana, Kelderman, Uran, Izagirre in potem na devetem mestu Yates. Yates se je Lopezu približal na devet sekund. Bil pa je dovolj dober, da je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Valverde je drugi in za Yatesom zaostaja za vsega sekundo. Tretji je Quintana s 14 sekundami zaostanka. Sledijo Buchmann, Izagirre, Gallopin, Lopez, Uran, Kruijswijk in Bennett na desetem mestu. Njegov zaostanek znaša vsega 48 sekund, tako da Vuelta ostaja še kako napeta. Luka Pibernik je 142., Luka Mezgec pa 161.

Značke: Dirka po Španiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ