Lafay privozil prvo zmago Cofidisa v svetovni seriji po več kot letu in pol, Ewan zapustil Giro

Lafay privozil prvo zmago Cofidisa v svetovni seriji po več kot letu in pol, Ewan zapustil Giro
15.05.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Giro

Sobotna 8. etapa dirke po Italiji se je pričakovano končala z bojem ubežnikov, najmočnejši je bil tokrat 25-letni Francoz Victor Lafay, ki je privozil prvo zmago za Cofidis na najvišji ravni po 29. avgustu 2019.

Razgibana, a ne pretežka trasa osme etape od Foggie do Guardie Sanframondi (170 km) je bila kot nalašč za ubežnike, tak načrt je ustrezal tudi Groupami - FDJ, ki je branila rožnato majico Attile Valterja, zato so po kar dolgem boju dovolili večji skupini kolesarjev, da se odpelje v ospredje. V njej je bil najbližje v skupnem seštevku Nelson Oliveira s 15 minutami zaostanka, zato so si lahko hitro privozili več kot 7 minut naskoka in dan je bil bolj kot ne odločen.

Ubežniki so se med sabo začeli napadati šele pred slabe štiri kilometre dolgim ciljnim vzponom, ki pa ni bil posebej zahteven, potekal je po širokih cestah, kolesarjem pa je še nekoliko pomagal močan veter v hrbet. Prva sta napadla Victor Campenaerts in Giovanni Carbonni, po slabem kilometru vzpona pa je močno pospešil Victor Lafay, ki se je odpeljal mimo Belgijca in Italijana in nadaljeval sam proti ciljni črti.

To je bila za Lafaya prva profesionalna zmaga in tudi prva za Cofidis v svetovni seriji po 29. avgustu 2019, ko je na 6. etapi Vuelte slavil Jesus Herrada. Najbližje je Lafayu prišel Francesco Gavazzi, a Francoza ni zares ogrozil.

Profil jutrišnje 9. etape

V glavnini napadov na rožnato majico ni bilo, Deceuninck QuickStepu povsem ustreza, da Groupama FDJ opravlja delo na čelu glavnine, Remco Evenepoel pa je z 11 sekundami zaostanka v idealnem položaju.

Že jutri bo imel Attila Valter pri branjenju rožnate majice mnogo težje delo, deveta etapa se bo končala z vzponom na Campo Felice, kjer sta zadnja dva kilometra makadamska, strmina pa tam nekajkrat preseže 10 odstotkov in razlike med favoriti se bodo zagotovo pojavile.

Ewan zapustil Giro

Caleb Ewan je že po šprinterski zmagi v 7. etapi priznal, da počasi razmišlja o koncu nastopov na tem Giru: "Na žalost se noge šprinterjev ne opomorejo tako hitro, kot to lahko storijo drugi kolesarji in če ostanem na Giru do konca, bom "mrtev" še naslednja dva meseca." Danes je Ewan etapo sicer še začel, a je nato odstopil že v prvem delu, uradno zaradi bolečin v kolenu. Zdaj se bo Ewan osredotočil na Tour, njegov cilj ostajal, da letos osvoji vsaj eno etapo na vseh treh tritedenskih dirkah.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ