Landis: "UCI ščiti določene kolesarje!"

Landis: "UCI ščiti določene kolesarje!"
29.11.2010 AVTOR:
Floyd Landis se je spet oglasil. Tokrat ne obtožuje zgolj Lancea Armstronga, ampak tudi Pata McQuaida in nekatere nekdanje prve može Mednarodne kolesarske zveze.
Landis je v zadnjem času veliko prahu dvignil predvsem zato, ker je priznal jemanje nedovoljenih poživil, obenem pa je goljufanja obtožil Lancea Armstronga. Proti Teksačanu so v ZDA uvedli temeljito preiskavo. Preiskovalci pa so po dokaze prišli celo v Evropo, kjer sodelujejo s španskimi, italijanskimi, belgijskimi in francoskimi oblastmi.

Landisu pa to očitno ni dovolj. 35-letni nesojeni zmagovalec dirke po Franciji je do besede prišel tudi na nemški televiziji ARD in na francoski Stade 2. V intervjujih je ponovil obtožbe zoper Lancea Armstronga, za katerega je dejal, da je vseskozi zlorabljal eritropoietin in transfuzijo. Dejal je še, da je šlo za organiziran doping znotraj ekipe.

Protekcija s strani UCI
»Transfuzija ti vzame približno 15 minut. Ko dosežeš to točko, je to vsem nekaj skupnega. To je bila rutina, o tem nismo razpravljali. Vsi smo vedeli, kaj bomo naredili. To je bil del službe,« je med drugim povedal Landis in poudaril, da v ekipi s primeri dopinga niso imeli težav predvsem zato, ker naj bi določeni kolesarji uživali protekcijo s strani same Mednarodne kolesarske zveze:

»V karavani vsi vedo, da so Pat McQuaid, Hein Verbruggen in ostali iz UCI-ja v zadnjih 20 letih nekatere kolesarje ščitili, drugih pa ne. To je bil njihov način manipuliranja in ustvarjanja zvezd.« Landis se je obregnil tudi ob Alberta Contadorja in je poudaril, da mu je jasno, da kolesarji jemljejo clenbuterol, čeprav obstajajo možnosti, da jih dobijo na dopinških kontrolah.

Landis: "Kolesarstvo želim izboljšati"
»Zdaj je več možnosti, da te dobijo, vendar je še vedno zelo malo možnostim, saj sledi clenbuterola ponavadi do prve kontrole izginejo.« Landis je še dodal, da se zaveda, da mu mnogi ne bodo verjeli, vendar se s tem, tako pravi, ne obremenjuje: »Že na začetku ne bi smel lagati. Kolesarstvo želim izboljšati, vendar zame ni pomembno, ali mi svet verjame ali ne.«

Preiskovalci naj bi v primeru Lancea Armstronga kmalu prišli do zaključka. Sicer pa je Landis, potem, ko so mu odvzeli zmago na dirki po Franciji, dolgo zanikal jemanje nedovoljenih poživil. Napisal je celo knjigo, v kateri je zapisal, da ne on ne Armstrong nista počela nič prepovedanega.

(dč)
foto: sirotti
na sliki: Pat McQuaid, predsednik UCI
Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ