Luca Paolini ugnal favorite, Ryder Hesjedal že pričel z napadi (foto)

Luca Paolini ugnal favorite, Ryder Hesjedal že pričel z napadi (foto)
06.05.2013 AVTOR: D. Z.
Tretjo etapo na dirki po Italiji je dobil Luca Paolini. Italijan, sicer član ruske Katjuše je oblekel tudi rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku!

222 kilometrov in dva kategorizirana vzpona
Za kolesarji na dirki po Italiji je kar 222 kilometrov dolga tretja etapa. Začela se je v Sorrentu, končala pa v mestu Ascea. Kolesarji so morali premagati tudi dva kategorizirana vzpona, najprej San Mauro Cilento, ki spada med vzpone druge kategorije, potem pa še vzpon na Sella di Catona. Ta se je končal na 202 kilometru, tako da je kasneje sledil še tehnično zahteven spust proti cilju.

Rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku je branil kolesar Skya Salvatore Puccio. Ob 11.40 uri se je etapa tudi začela in po dobrem kilometru dirkanja je že prišlo do prvega pravega napada, ko se je v ospredju znašla sedmerica kolesarjev. Začetek je bil sicer zelo hiter, a sedmerica si je hitro uspela privoziti občutnejšo prednost. To so bili Pantano, Boaro, Wauters, De Backer, Taborre, Bellemakers in Jackson Rodriguez.

Taborre v virtualni rožnati majici
Po prevoženih 45 kilometrih so imeli že šest minut in pol prednosti, povprečna hitrost pa je znašala nekaj manj kot 40 km/h. Fabio Taborre, najboljši izmed ubežnikov v skupnem seštevku, je tako vozil v virtualni rožnati majici, saj je imel za vodilnim Pucciom samo 22 sekund zaostanka. Ubežniki so prednost še povečali in na 75 kilometru je ta znašala dobrih sedem minut. To je bila tudi največja prednost.

V glavnini je prišlo tudi do nekaterih padcev, med drugimi se je na tleh znašel Nibalijev pomočnik Paolo Tiralongo. Prednost ubežnikov pa je počasi začela kopneti in 80 kilometrov pred ciljem se je spustila pod šest minut. V ozadju so ritem narekovali predvsem kolesarji belgijskega moštva Omega Pharma Quick Step. Kmalu zatem se je začel vzpon na prej omenjeni San Mauro Cilento in ubežnikom kaj hitro ni mogel slediti kolesar Argos Shimana De Backer.

Taborre sam proti vrhu drugega vzpona
Preostala šesterica je nadaljevala s složno vožnjo. Najboljši na gorskem cilju je bil Wouters, medtem ko so imeli nekateri sprinterji v glavnini že težave z držanjem ritma, a so v spustu nadoknadili zaostanek. Glavnina je tudi zmanjšala zaostanek za ubežniki. Ta je po vzponu znašal že manj kot štiri minute. Dobrih 50 kilometrov pred ciljem je ubežnike napadel Taborre in proti cilju nadaljeval v samostojni vožnji.

Hitro si je privozil dobrih 20 sekund prednosti, pred glavnino pa je prednost spet povečal na več kot štiri minute. Prednost pred ubežniki je Taborre povečeval, a sledil je zadnji vzpon, ko so se "zbudili" tudi favoriti za končno zmago. Taborrejeva prednost se je hitro zmanjšala, dobrih 30 kilometrov pred ciljem so ritem pričeli narekovati kolesarji Garmin Sharpa. Ta tempo je bil zelo hiter in kmalu so ujeli vse ubežnike, medtem ko je popustil nosilec rožnate majice Salvatore Puccio.

Ryder Hesjedal odločno napadel, Astana pa je napad zatrla
Dobrih 25 kilometrov pred ciljem je odločno napadel prav lanski zmagovalec Ryder Hesjedal. Na to pospeševanje ne Nibali ne Wiggins nista reagirala, a Hesjedal se je kmalu predal, saj je spoznal, da imajo preostali konkurenti v ozadju preveč dobrih pomočnikov. Predvsem Nibalijevi pomočniki pri Astani so bili neverjetno močni in odločni, da zatrejo vse poskuse napadov.

Tako se je dirka 23 kilometrov pred ciljem začela znova. Na zavitem in tehnično zahtevnem spustu 18 kilometrov do cilja je napadel Valerio Agnoli, takoj za njim pa se je v lov spet pognal Ryder Hesjedal, sledil pa jima je še Luca Paolini. A prav velike prednosti si niso uspeli privoziti. V razpotegnjeni glavnini je prišlo tudi do nekaterih padcev, saj so ob cesti pristali tudi Chalaput Gomez, Kangert in Betancur. Na krajšem vzponu osem kilometrov pred ciljem je bila v ospredju le manjša skupina kolesarjev, kjer so vidnejše vloge igrali Hesjedal ter kolesarji Astane in Skya.

Luca Paolini do zaslužene zmage in rožnate majice, favoriti v lovu za bonifikacijskimi sekundami
Šest kilometrov pred ciljem pa je nov napad sprožil Paolini. Spet v spustu, tako da je na zaviti cesti hitro pridobil nekaj metrov prednosti. V lov za njim pa so se podali kolesarji Blanca, medtem ko je v desnem zavoju zdrsnil Michele Scarponi, ki je ostal brez rezervnega kolesa in je tako izgubljal dragocene sekunde. V ospredju so tudi favoriti vozili na polno, a Paolinija niso mogli več ujeti.

Kolesar Katjuše je proti cilju nadaljeval v samostojni vožnji. Po petih urah in 44 minutah dirkanja je imel dovolj časa za mirno proslavljanje povsem zaslužene, a težko priborjene etapne zmage. Sledil je sprint za drugo mesto, ki ga je dobil Cadel Evans. Zadnje bonifikacijske sekunde za tretje mesto so pripadle tokrat zelo aktivnemu Ryderju Hesjedalu. Sledili so še Mauro Santambrogio, Samuel Sanchez, Gianpaolo Caruso, Pieter Weening in Bradley Wiggins. Vodstvo v skupnem seštevku je zdaj prevzel Paolini, medtem ko drugi ostaja Bradley Wiggins.

Dirka po Italiji, rezultati 4. etape
1. Luca Paolini (Ita) Katjuša 5:43:50
2. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 0:16
3. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin-Sharp
4. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia
5. Samuel Sanchez Gonzalez (Špa) Euskaltel-Euskadi
6. Giampaolo Caruso (Ita) Katjuša
7. Pieter Weening (Niz) Orica-GreenEdge
8. Bradley Wiggins (VB) Sky Procycling
9. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team
10. Robert Gesink (Niz) Blanco Pro Cycling Team
50. Grega Bole (Slo) Vacansoleil DCM 1:52
129. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel Euskadi 8:27
172. Luka Mezgec (Slo) Argos Shimano 14:17

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Luca Paolini (Ita) Katjuša 9:04:32
2. Bradley Wiggins (VB) Sky Procycling 0:17
3. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling
4. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team 0:26
5. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:31
6. Valerio Agnoli (Ita) Astana Pro Team
7. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin-Sharp 0:34
8. Giampaolo Caruso (Ita) Katjuša 0:36
9. Jurij Trofimov (Rus) Katjuša
10. Sergio Luis Henao Montoya (Kol) Sky Procycling 0:37
40. Grega Bole (Slo) Vacansoleil DCM 2:27
114. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel Euskadi 9:48
165. Luka Mezgec (Slo) Argos Shimano 15:31

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ