Luka Mezgec spet 3., Mark Cavendish 101. zmagal! Jens Voigt v Kaliforniji (foto)

Luka Mezgec spet 3., Mark Cavendish 101. zmagal! Jens Voigt v Kaliforniji (foto)
17.05.2013 AVTOR: D. Z.
13. etapo na dirki po Italiji je dobil Mark Cavendish, s tretjim mestom se je spet izkazal Luka Mezgec. Na dirki po Kaliforniji je 5. etapo dobil Jens Voigt.

DIRKA PO ITALIJI
Najdaljša na letošnji dirki
Na startu 13. etape ni bilo treh kolesarjev. Dirke po Italiji niso nadaljevali Bradley Wiggins, Nacer Bouhanni in lanska rožnata majica Ryder Hesjedal. Kolesarji pa so morali premagati najdaljšo etapo letošnje preizkušnje. Govorimo o kar 254 kilometrov dolgi etapi. Na startu v Bussetu je bilo še 187 kolesarjev. Takoj od starta so se vrstili napadi, a ubežna skupina se je sestavila šele po prevoženih 21 kilometrih.

V ospredju se je zbrala sedmerica. To so bili Giario Ermeti, Danilo Hondo, Rafael Andriato. Nicola Boem, Pablo Lastras, Lars Bak in Ludvigsson. Po prevoženih 36 kilometrih je njihova prednost znašala nekaj manj kot štiri minute. Po 43 kilometrih pa je ta znašala že sedem minut in pol. Povprečna hitrost je po eni uri dirkanja znašala kar 48,5 km/h. Po 71 kilometrih dirkanja so imeli ubežniki najvišjo prednost, ki je znašala kar dobrih 13 minut.

Tre Cuni: Začetek napadov
Potem pa so se v ozadju na čelo postavili kolesarji Astane, Omega Pharme Quick Stepa in Saxo Tinkoffa. Kasneje so se jim pridružili še člani Orice GreenEdgea. Po dveh urah dirkanja je povprečna hitrost znašala 44,4 km/h. Prednost ubežnikov se je hitro zmanjšala, potem pa spet nekoliko povečala. Po prevoženih dvestotih kilometrih so imeli ubežniki samo še minuto in 45 sekund prednosti.

Kmalu zatem se je začel vzpon na Tre Cuni, kjer so se zvrstili številni napadi, tako med ubežniki kot v glavnini. Poskusili so Garzelli, Paolini, Pirazzi, Gatto … Na gorskem cilju je bil prvi Boem pred Bakom in Lastrasom. Po številnih napadih se je v ospredju sestavila nova ubežna skupina. V ospredju so ostali Azanza, Herrada, Caruso, Bongiorno in Gatto. Kmalu so se jim pridružili Felline, Rubiano Chavez in Damiano Caruso.

Glavnina ujela ubežnike, Luka Mezgec spet tretji!
Med ubežnike se je z izjemnim napadom preselil tudi Robert Kišerlovski. Pet kilometrov pred ciljem je sledil napad Giampaola Carusa, preostale je glavnina, v kateri je bil še vedno tudi Mark Cavendish, ujela. Za Carusom se je pognal še Danilo Di Luca. A Caruso je imel tri kilometre pred ciljem samo še osem sekund prednosti pred glavnino, v kateri so bili še vedno številni sprinterji. Carusa je glavnina ujela kilometer in pol pred ciljem, ritem pa je narekovala ekipa Orica GreenEdge.

V zadnjem kilometru so bili povsem v ospredju trije kolesarji Cannondala. Tokrat je sledil zelo dolg sprint. Mark Cavendish je v zaključku sicer ostal brez pomočnikov in tako brez tistega pravega vlaka,a vseeno je uspel prehiteti preostale sprinterje. Cavendish se je izstrelil iz ozadja in uspel zmagati. Četrtič na letošnji dirki po Italiji in 101. v karieri. Drugi je bil Giacomo Nizzolo, tretji pa spet izjemni Luka Mezgec. VEČ KASNEJE!

DIRKA PO KALIFORNIJI

Selekcija "na veter"
Na dirki po Kaliforniji je bila na sporedu peta etapa od Santa Barbare do mesta Avila Beach. Ker se bliža vožnja na čas, naj bi ta etapa bila bolj prehodna in naj ne bi prinesla večjih sprememb v skupnem seštevku. A izkazalo se je, da je bila ta preizkušnja še kako pomembna, mogoče odločilna. Najprej so se v pobeg podali De Gendt, Chun Feng in Jones, ki so si hitro privozili več kot osem minut prednosti.

Potem pa so v glavnini sprinterji postavili svoje pomočnike na čelo, saj so pričakovali, da bo zmagovalca odločal šele ciljni sprint. Ti so pričeli z narekovanjem ritma in prednost jim je hitro uspelo zmnjšati na vsega dobri dve minuti. Potem pa je za selekcijo poskrbel močan veter s strani in glavnina je razpadla na več delov.

Jens Voigt napadel pet kilometrov pred ciljem
Vodilni v skupnem seštevku Janier Acevedo je tako kot do te etape tretji Philip Deignan ostal ujet v večji skupini kolesarjev, medtem ko so se v ospredju znašli Van Garderen, Busche in Michael Rogers. Okrog njega se je izoblikovala skupina številnih sprinterjev. Tudi Hushovd, Sagan, Matthews, Meyer, Farrar … Predvsem Rogers je imel še dva pomočnika, ki sta opravila ogromno dela pri narekovanju ritma.

A v tej skupini je bil tudi izkušeni Jens Voigt. Nemec je napadel pet kilometrov pred ciljem. Preostali sprinterji so se spogledovali, vsi so čakali predvsem na to, kaj bo naredil Peter Sagan. In Voigt si je hitro privozil dovolj prednosti, da se je lahko veselil zaslužene zmage. Boj za drugo mesto pa so v sprintu na rahel vzpon bili sami izjemni sprinterji.

Ta sprint je pripadel Tylerju Farrarju. Premagal je Thora Hushovda, Petra Sagana in Michaela Matthewsa. V skupnem seštevku je zdaj vodstvo prevzel Tejay Van Garderen. Michael Roger je drugi, tretji pa je Janier Acevedo. Četrti je Matthew Busche, peti pa Philipe Deignan. Slovencev ni bilo v ospredju.

Dirka po Italiji, rezultati etape
1. Mark Cavendish (VB) Omega Pharma-Quick Step 6:09:55
2. Giacomo Nizzolo (Ita) RadioShack Leopard
3. Luka Mezgec (Slo) Team Argos-Shimano
4. Brett Lancaster (Avs) Orica-GreenEdge
5. Elia Viviani (Ita) Cannondale Pro Cycling
6. Manuel Belletti (Ita) AG2R La Mondiale
7. Daniele Bennati (Ita) Team Saxo-Tinkoff
8. Filippo Pozzato (Ita) Lampre-Merida
9. Anthony Roux (Fra) FDJ
10. Miguel Angel Rubiano Chavez (Kol) Androni Giocattoli
18. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM vsi isti čas
116. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel-Euskadi

Dirka po Italiji, skupni vrstni red

1. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team
2. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 0:41
3. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling 2:04
4. Robert Gesink (Niz) Blanco Pro Cycling Team 2:12
5. Michele Scarponi (Ita) Lampre-Merida 2:13
6. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia 2:55
7. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida 3:35
8. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team 4:05
9. Domenico Pozzovivo (Ita) Ag2R La Mondiale 4:17
10. Rafal Majka (Pol) Team Saxo-Tinkoff 4:21
89. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel-Euskadi 1:24:43
126. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano 1:45:19
136. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM 1:52:14

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ