Luka Mezgec, Tokrat sprint Senechalu

Luka Mezgec, Tokrat sprint Senechalu
28.08.2021 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Petek. 13. etapa. Srečna je tokrat bila za Floriana Senechala, ki je dobil napet boj za zmago .Odlično se je odrezal Lula Mezgec, saj je zasedel 4. mesto.

Na dirki po Španiji je za kolesarji že 13. etapa. Po profilu ni bila posebej zahtevna, a dejstvo je, da so kolesarji zdaj že nekoliko bolj utrujeni, cesta v tem delu Španije pa so tehnično še kako zahtevne. Belmez je gostil start, cilj pa po kar 204 kilometrih dirkanja Villanueva de la Serena.

Obetal se je dolg dan pod španskim vročim soncem, ki ga je v rdeči majici začel Odd Christian Eiking. Kmalu je prišlo do pobega. Brez pravega boja. Diego Rubio, Alvaro Cuadros in Luis Angel Mate so se podali v beg. Vsi trije so kolesarji španskih prokontinentalnih ekip. Prav velike prednosti si niso privozili. Glavnina se jim je že povsem približala 60 kilometrov pred ciljem, ko so se kolesarji pripravljali na morebitne napade zaradi stranskega vetra.

Do rahle selekcije je sicer prišlo, a so se stvari postavila hitro na svoje mesto. Predvsem Groupama FDJ in Deceuninck Quick Step so prevzeli vajeti v svoje roke in pobega je bilo konec 28 kilometrov pred ciljem. Fabio Jakobsen je brez pravega odpora ostalih dobil leteči cilj. Sledil je boj za pozicije, potem pa dolg, zahteven sprint, v katerem čisti sprinterji niso prišli do izraza.

Dobre tri kilometre pred ciljem so iz ovinka kolesarji Deceunincka pospešili in mnogi sprinterji niso ujeli priključka. Jakobsen je zašel v težave ob vstopu v zadnja dva kilometra. Njegov sprinterski vlak pa ni popuščal. V zadnjih metrih se je zdelo, da bo Matteo Trentin vendarle prišel do zmage, a dobrih sto metrov do cilja je iz zavetrja pospešil Florian Senechal. Pomočnik, ki se je za en dan prelevil v sprinterja. Dobil je sprint in prestižno etapo.

“Pripravili smo popoln sprinterski vlak za Fabia, a je prek radijske postaje sporočil, da je dobil defekt. Dodal je, Florian, lahko sprintaš. Počakali smo. Bert Van Lerberghe je opravil izjemno delo. Sam sem ostal miren in v zadnjih sto metrih sem dal vse od sebe.” To so bile besede presrečnega zmagovalca. Senechal je še priznal: “Sprva sem menil, da me bo prehitel vsaj Demare, ali Matthews. A me ni nihče.” Drugi je bil Trentin, tretji Alberto Dainese in četrti Luka Mezgec:

“Ekipa je bila dobra, a smo kakšen kilometer pred tistim ovinkom dobre tri kilometre pred ciljem ostali zaprti. Od tistega ovinka praktično nisi mogel več pridobivati pozicij. Tam smo se izgubili. Potem sem upal, da je Matthews za mano. A bilo je težko. Kot kamikaze smo šli skozi ovinke. Želel sem le napredovati, čeprav sem vedel, da je težko. Največja napaka je, da nas tri kilomtre pred ciljem ni bilo v ospredju. To nas je stalo sprinta in boljšega rezultat.”

Mezgec je obenem še pohvalil kolesarje Deceuninck Quick Stepa in jim priznal, da so odlično izpeljali zaključni del, vključno s tisto pastjo ob vstopu v zadnje tri kilometre. Izmed favoritov za končno zmago je Egan Bernal pridobil pet sekund. Ostali so se držali skupaj. Vodi Eiking pred Martinom in Rogličem. Zdaj je pred kolesarji zaheven konec tedna pred drugim prostim dnem.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ