Luka Mezgec za konec peti, Vincenzo Nibali dobil Giro!

Luka Mezgec za konec peti, Vincenzo Nibali dobil Giro!
26.05.2013 AVTOR: D. Z.
96. dirko po Italiji je dobil Vincenzo Nibali, Mark Cavendish je zmagal v zadnji etapi, v kateri je bil Luka Mezgec peti. Dvojna zmaga kolesarjev Save v Italiji.

DIRKA PO ITALIJI
Mark Cavendish za konec, Luka Mezgec spet odličen
Končala se je že 96. dirka po Italiji. Prvič v zgodovini te preizkušnje je cilj gostila Brescia. Etapa je bila dolga 197 kilometrov, kolesarje pa je tokrat pričala ravninska preizkušnja. Po ulicah Brescie so morali kolesarji prevoziti še sedem štiri kilometre dolgih krogov. Zaključek je bil tehnično zelo zahteven, vse pa so pod nadzorom imeli kolesarji moštva Omega Pharma Quick Step.

Ti so Marku Cavendishu omogočili izjemen izhodiščni položaj za sprint in Britanec je to spet znal izkoristiti. Za peto etapno zmago na tej dirki. Cavendish je dobil vse sprinte glavnine. Drugi je bil Sacha Modolo, tretji pa Elia Viviani. Odlično se je znašel tudi Luka Mezgec, ki je trem tretjim mestom zdaj dodal še peto mesto v etapi. In to v krstnem nastopu na tritedenski preizkušnji.

Vincenzo Nibali veliki junak
Končne zmage se je zasluženo veselil Vincenzo Nibali. Italijan, sicer član kazahstanske Astane je tako po tretjem in drugem mestu na zanj domači preizkušnji vse do cilja pripeljal še rožnato majico. Tokrat je bil prepričljivo najmočnejši, saj je drugi Rigoberto Uran za njim zaostal za več kot štiri minute, tretji Cadel Evans pa za več kot pet minut.

Sicer pa Nibali zbira izjemne uvrstitve na tritedenskih dirkah. Leta 2010 je dobil dirko po Španiji, lani pa je bil tretji na francoskem Touru. Na letošnjem Giru so bili zanimivi tudi boji za nekatere druge majice. Mark Cavendish si je prav v zadnji etapi po hudem boju s Cadelom Evansom in Vincenzom Nibalijem zagotovil rdečo majico najboljšega po točkah.

Modro majico najboljšega na gorskih ciljih je oblekel Stefano Pirazzi, belo majico najboljšega med mladimi pa si je šele v soboto, po hudem boju z Rafalom Majko prislužil Carlos Betancur. Na startu dirke po Italiji v Neaplju so bili trije Slovenci. Dirko sta končala dva, ki sta sploh prvič izkusila tritedensko dirkanja. Robert Vrečer je bil 92., Luka Mezgec pa 123. Grega Bole je v sobotni etapi zaradi bolezni odstopil.

GP INDUSTRIA E COMMERCIO: Džamastagič in Mikelj do dvojne zmage
Kolesarji Save iz Kranja so nastopili na enodnevni dirki druge kategorije v Italiji za VN Indrustria e Commercio. Na tej preizkušnji so nastopali samo mlajši člani. Dirka je bila dolga dobrih 170 kilometrov. V zaključku je imel največ moči Mark Džamastagič, ki se je prav v zadnjih kilometrih podal v samostojni pobeg.

Po dobrih štirih urah dirkanja se je lahko veselil zaslužene zmage. Drugo mesto pa je z zaostankom sedmih sekund zasedel Džamastagičev klubski kolega pri Savi Tim Mikelj. 14 sekund za zmagovalcem je na cilj prišla manjša skupina zasledovalcev. Boj za tretje mesto je pripadel Gianluci Milaniju.

DIRKA MIRU: Luka Pibernik tretji, Jan Polanc peti
Kolesarji Radenske so po izjemno uspešnem nastopu na etapni dirki po Furlaniji – dobil jo je Jan Polanc, ki je bil najboljši tudi v kraljevski etapi do Matajurja – sezono nadaljevali na dirki Miru. Ta je trajal dva dni, kolesarji pa so morali odpeljati tri etape. Pri tem pa je bil najprej na sporedu komaj dobra dva kilometra dolg kronometer. Kolesarji Radenske so prav v vsaki etapi zasedli mesta med najboljšo desterico.

Jan Polanc je bil deseti na prologu, Luka Pibernik pa v popoldanskih, dobrih sto kilometrov dolgi etapi. Kraljevska etapa pa jebil nedeljska, ki se je končala s ciljnim vzponom. Etapo je dobil Toms Skijins, Luka Pibernik pa je po skoraj štirih urah dirkanja za njim zaostal zgolj za tri sekunde. Zasedel je drugo mesto. Prva štiri mesta so osvojili kolesaji, ki so bili že pred vzponom v pobegu. V glavnini pa je bil spet najmočnejši prav kolesar Radenska Jan Polanc.

Ta je na zadnjem vzponu napadel, slediti pa mu ni mogel nihče več. A to je bilo dovolj za peto mesto v etapi, saj so imeli ubežniki že pred vzponom preveč prednosti. Za zmagovalcem je zaostal za dobro minuto. Skujins se je veselil tudi končne zmage. Drugi je bil Jan Hirt, tretji pa Luka Pibernik, ki je za zmagovalcem zaostal za 22 sekund. Jan Polanc dirko z dobro minuto zaostanka peti. Na dirki so nastopili tudi Bostner, Miškulin, Hiti in Repše.

Dirka po Italiji, rezultati etape
1. Mark Cavendish (VB) Omega Pharma-Quick Step 5:30:09
2. Sacha Modolo (Ita) Bardiani Valvole-CSF Inox
3. Elia Viviani (Ita) Cannondale Pro Cycling Team
4. Giacomo Nizzolo (Ita) RadioShack-Leopard
5. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano
6. Roberto Ferrari (Ita) Lampre-Merida
7. Kenny De Haes (Bel) Lotto-Belisol
8. Manuel Belletti (Ita) Ag2r-La Mondiale
9. Giovanni Visconti (Ita) Movistar
10. Luca Paolini (Ita) Katjuša vsi isti čas
157. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel-Euskadi 2:32

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Vincenzo Nibali (Ita) Astana 84:53:28
2. Rigoberto Uran (Kol) Sky Procycling 4:43
3. Cadel Evans (Avs) BMC Racing 5:52
4. Michele Scarponi (Ita) Lampre-Merida 6:48
5. Carlos Alberto Betancur (Kol) Ag2r-La Mondiale 7:28
6. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida 7:43
7. Rafal Majka (Pol) Saxo-Tinkoff 8:09
8. Benat Intxausti (Špa) Movistar 10:26
9. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia 10:32
10. Domenico Pozzovivo (Ita) Ag2r-La Mondiale 10:59
92. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel-Euskadi 2:38:48
123. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano 3:10:39

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ