Luka Mezgec: Dobiti etapo na Giru

Luka Mezgec: Dobiti etapo na Giru
23.04.2015 AVTOR: D. Z.
Luka Mezgec se vrača na dirke. Najprej bo nastopil na dirki po Romandiji, potem pa že glavni cilj prvega dela sezone: dirka po Italiji.

Luka Mezgec je letos dobil eno dirko. Drugo etapo dirke Haut Var. To je precej manj, kot lani, ko je pred odhodom na dirko po Italiji slavil štirikrat. Od tega trikrat na dirki po Kataloiniji, ki spada med dirke World Toura. Letos pa je edino zmago dosegel že pred dvema mesecema. »Res sem bil že zadovoljen s formo in z rezultatom, saj dirka Haut Var spada med zahtevnejše. Mislim, da sem potem na letališču nekaj staknil in imel sem kar nekaj dni 40 vročine. V tistem tednu sem izgubil več kot deset odstotkov forme, « je priznal Luka Mezgec, ki je tako zelo dolgo časa potreboval, da si je povsem opomogel.

Odpeljal je dirko Tirreno-Adriatico in dirko po Kataloniji. A obe pod pričakovanji, saj forma še ni bila prava. »Res bi si lahko želel boljšega starta. Začetek sezone je bil super, potem pa sem imel smolo in tisti teden brez kolesa me je stal enega meseca treninga in dirk. Zdaj sem se nekako spočil, prišel v tisti pravi trening. Naredil sem novo bazo, tako da sem nekako na isti ravni, kot sem bil lani v tem času, « je še pojasnil Mezgec. In prav to je dober podatek. A, kako se bodo številke s treningov pokazale na dirki, je druga zgodba:

»Je pa res, da nisem dirkal že skoraj en mesec in je zato vprašanje, kakšna bo forma na dirkah. Dirka po Romandiji je zelo težka in mi bo tako kot lani predstavljal zgolj pripravo za Giro. Po profilih sodeč, prave etape za sprinterje skorajda ni. Gre za to, da dobim nazaj tekmovalni ritem. « In potem sledi Giro. Lani je prav v zadnji etapi v Trstu slavil izjemno zmago. Kot prvi Slovenec na italijanski trtiedenski preizkušnji. Letos se mu obeta vloga kapetana, saj so italijanski mediji že namignili, da naj bi se nastopu odpovedal tudi Marcel Kittel:

»Dodatnega pritiska ni, je pa dodatna vzpodbuda, motivacija. Dirko sem vzel smrtno resno že lani in tudi letos jo bom. Takrat, ko imam priložnost, naredim vse in upam še na tisti kanček sreče, ki jo v sprintih vedno rabiš, če hočeš narediti dober rezultat. Psihično je drugače kot lani, ko sem se na Giro odpravil s štirimi zmagami. Letos imam samo eno. Upam, da ko bom prišel v sprint, da bom takoj dobil tisti pravi občutek za hitrost in za pravi trenutek. Letos nisem bil v nekih skupinskih sprintih, nisem imel veliko izkušenj in upam, da tega občutka nisem izgubil. «

In Mezgec je jasen. Želi ponoviti lanski uspeh. Torej, želi dobiti vsaj eno etapo. Letos bo imel na voljo največ šest etap. »Lani sem dobil prav zadnjo etapo, letos bi bil bolj vesel, če bi se to zgodilo prej. Potem imaš glavo bolj sproščeno in mislim, da te tudi drugi kolesarji gledajo z drugačnimi očmi in ti dajo več prostora v nadaljevanju dirke. « A najprej na odhaja na dirko po Romandiji. Po tej dirki se bo vrnil za vsega en dan domov. Potem bo sledila pot na start Gira. Letos se bo ta začel 9. maja v San Lorenzu Al Mare.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ