Luka Mezgec: Pridobil kilograme in moč za sprint

Luka Mezgec: Pridobil kilograme in moč za sprint
28.05.2013 AVTOR: D. Z.
Trije dnevi so že minili od konca dirke po Italiji. In na to dirko bo imel zares lepe spomine novinec na tritedenskih preizkušnjah Luka Mezgec.

Ko po dolgem času vidiš prijatelje, ženo!
"Zdaj sem še nekoliko utrujen. Potrebujem še nekaj dni, da pridem k sebi," je med drugim priznal Luka Mezgec in dodal, da se je bilo po treh tednih dirkanja lepo vrniti domov: "Sploh, ko po tako dolgem času vidiš prijatelje, ženo." A vrnil se je zadovoljen. Najprej je kapetanu Johnu Degenkolbu pomagal do etapne zmage. Po njegovem odhodu pa je tri etape končal na tretjem mestu, v zadnji je tem uspehom dodal še peto mesto.

"Nad rezultati sem nekoliko presenečen. Prva tritedenska dirka, prvo leto med profesionalnimi kolesarji. Sploh nisem vedel, kaj naj pričakujem, čeprav sem konkurenco poznal že s prejšnjih dirk, saj sem pred Girom imel že 30 startov. Vesel sem, da sem po odhodu Johna Degenkolba dobil priložnost, saj nismo več imeli pravega sprinterja. Tako sem bil jaz na vrsti in priliko sem izkoristil, kot sem jo," je še pojasnil Mezgec.

Grenak priokus ob tretjem tretjem mestu
A kljub izjemnim rezultatov priznava, da bi lahko bil še boljši: "Prvo tretje mesto je bilo res presenečenje in sem ga bil zelo vesel. Prav tako drugega. Tretje tretje mesto pa je imelo nekoliko grenak priokus. Lahko bi dosegel več. Predvsem v zadnji etapi, v kateri sem zasedel peto mesto, bi lahko, če bi imel boljšo pozicijo, zasedel vsaj drugo mesto. Ampak Marka Cavendisha je vseeno težko premagati, tako da nimam nekih iluzij, da bi ga lahko premagal," je še dodal Luka Mezgec.

A v 17. etapi, je spoznal, na kakšen način lahko premaga tudi Marka Cavendisha. Sicer mu mora biti na kožo pisana tudi etapa, pa vendarle: "Takrat je celotna ekipa cel dan delala zame. Dvesto kilometrov na čelu glavnine. To da kolesarji še tisti dodaten odstotek moči, da se še bolj potrudiš in priložnosti nočeš izpustiti iz rok. Na tistem klancu sem zelo trpel, a selekcija je bila ogromna. Mark Cavendish pa je tipični sprinter. Ima ogromno mišic, premagam pa ga lahko samo, če popusti na klanec."

Šele štiri leta v cestnem kolesarstvu
Mezgec se je spomnil še, kako je prišlo do odločitve, da bo iz gorskega kolesarstva prestopil v cestno, kjer je zdaj po šele štirih letih dirkanja na cesti zelo uspešen: "Na gorskem kolesu sem imel prvi stik. To ti da tisti občutek za kolo, zavoje, težnost. Ko pa prideš na cesto, potem je tu velika razlika v taktiki. Po štirih letih se še izpopolnjujem." Navedel je še očitne razloge, zakaj so mu pred sezono 2013 pri Argos Shimanu ponudili pogodbo, potem ko se je izkazal v dresu Save iz Kranja:

"Lani sem predvsem v sprintih odlično nastopal na dirki na Kitajskem. Vedeli so, da sem hiter, očitno pa sem jih vseeno nekoliko presenetil. Na pripravah sem treniral v skupini s sprinterji. Zato sem mogoče izgubil nekaj v vožnji na klanec. Vendar pa je to bila dobra poteza. Pridobil sem nekaj kilogramov, tako da lahko v sprintih bolj pritisnem." Zdaj ga čaka še nekaj dni počitka, sezono pa bo nadaljeval na dirki ZLM Tour. Sledila bo enodnevna dirka v Belgiji, pred daljšim počitkom pa še državno prvenstvo.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ