Luka Mezgec: Sprinter se nikoli ne dere, je tiho

Luka Mezgec: Sprinter se nikoli ne dere, je tiho
02.05.2017 AVTOR: D. Z.
Luka Mezgec na letošnjo dirko po Italiji odhaja kot pomočnik. S tem se je sprijaznil. Osebni cilji so zdaj povsem podrejeni ekipnim, predvsem ciljem Caleba Ewana.

"Glede na to, da sem bil lani celo leto pomočnik sem se tega že navadil. Sem se že lani konec sezone sprijaznil, prilagodil trening, ne delam več končnih sprintov, " nam je že takoj po končanih enodnevnih klasikah razkril Luka Mezgec.

Zdaj je pripravljen na opravljanje vloge pomočnika tudi na tritedenski dirki. Nenazadnje se je s to vlogo strinjal že ob podpisu pogodbe z zdaj Orico Scottom. "V bistvu mi to predstavlja izziv. Da naredim tisti plan za ekipo za sprint. Lasten rezultat mi ni več tako pomemben. Razmišljati moram, kako bo naša ekipa boljša od drugih, da pripeljemo dober vlak. Da sprinterja pripeljemo 'frišnega ' na 200 metrov pred ciljem. "

Forma ni vprašljiva, pa čeprav ni dirkal že vse od klasike Pariz-Roubaix. Vseskozi je namreč vedel, da bo tudi letos nastopil na dirki po Italiji. "Prav veliko časa nisem imel, saj sem pred tremi tedni odpeljal še Pariz-Roubaix. Potem sem imel dober teden dni počitka, naredil sem nekaj aktivacijskih treningov. Zdaj pa sledi še počitek do Gira. Cilji so podobni kot lani, pa čeprav se je vedelo, da ga ne bo odpeljal v celoti, " je pojasnil Mezgec, ki je še dodal:

"Letos se ve, da po 13. etapi ni več možnosti za sprint, saj so samo še gorske etape in kronometer. Moje delo se tako konča v 13. etapi. Od takrat naprej pa borba za preživetje oziroma trening v hribih. " Predvsem pa bo po vsej verjetnosti moral pomagati tudi Adamu Yatesu, ki bi lahko bil med najboljšimi v skupnem seštevku. A prioriteta so sprinti.

"Moja naloga je, da že večer pred spritnersko etapo malce pogledam ceste, da pogledam zaključek, če je bil v prejšnjih letih tam morda že cilj. Potem naredim taktiko za sprint. Povem, kdo ima kakšno nalogo, do koliko kilometrov do cilja kdo vleče in po kateri strani ceste glede na veter. Na sami dirki sem tisti vlakovodja, ki dirigira, kdaj počakamo, kdaj gremo naprej, levo, desno. Caleb je za mano in čaka na zadnjih dvesto metrov. Tako kot ostali sprinterji. "

Tudi tisto obvezno kričanje in glasno dajanje navodil v zaključku pade na ramena oziroma glasilke Luke Mezgeca: “V zadnjih desetih kilometrih se dereš levo, počasi ,gas, zapri … Sprinter se nikoli ne dere, je tiho. ” A vseeno je Mezgec eden izmed tistih, ki je okusil tudi slast etapne zmage na dirki po Italiji. 1. junija 2014 je v Trstu dobil sprint, kot prvi Slovenec. Ker je to bilo tako blizu Slovenije, ker je dobil prav zadnjo etapo na dirki je bilo vzdušje nepozabno:

“Zdaj je že tri leta od tega. Sicer te občutke še kdaj malce podoživim. Vem, da če se mi bo morda ponudila kakšna možnost za sprint, da se bom spomnil na tisti dan, in da mi bo morda prišlo prav. Sicer pa bom zdaj izkušnje, ki sem jih dobil z zmagami na World tour dirkah bom poskušal prenesti na Caleba. On zmage na Giru še nima, tako da upam, da mu letos uspe. ” Kaj pa konkurenca? Med sprinterji lahko izpostavimo naslednje: Greipel, Gaviria, Nizzolo, Modolo, Mareczko ...

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ