Makadam ni prinesel sprememb, Mezgec šesti v sprintu

Makadam ni prinesel sprememb, Mezgec šesti v sprintu
09.05.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Pelayo Sanchez je veliki junak makadamske etape na dirki po Italiji, medtem ko v vodstvu prepričljivo ostaja Tadej Pogačar. Odličen tudi Luka Mezgec na šestem mestu.

Šesta etapa na dirki po Italiji je bila posebna zaradi treh makadamskih odsekov. Viareggio je gostil start, Rapolano Terme pa cilj 180 kilometrov dolge preizkušnje. Po pričakovanjih je prišlo od začetka do številnih napadov. Mnogi so želeli izkoristiti priložnost za pobeg, saj bi imeli ubežniki več možnosti za uspeh.

A preprosto jih je poskušalo preveč in nikoli niso bili vsi zadovoljni s skupino, ki se je izoblikovala v ospredju. Šele po prvem vzponu dneva - to je bila 8,6 km dolga Volterra s 4,7-odstotnim povprečnim naklonom - se je izoblikovala večja ubežna skupina. Še naprej pa je prihajalo do napadov in na koncu tako se je izoblikovala skupina, ki so jo sestavljali: Alaphilippe, Sanchez, Groves, Fiorelli, Trentin, Vendrame in Plapp, ki je bil najnevarnejši v skupnem seštevku in je v drugem delu etape celo vozil v virtualni rožnati majici.

A v ozadju je vse potekalo po pričakovanjih. Ni lovil samo UAE, predvsem Ineos je narekoval ritem in ubežniki so imeli v drugem makadamskem odseku vsega dobrih dve minuti prednosti. Na odseku Grotti je Luke Plapp poskrbel z dodatno selekcijo in v ospredju je ostala trojica - Plapp, Alaphilippe in Sanchez. V glavnini sta se na drugem odseku zapletala O’Connor in Martinez, a sta hitro ujela stik z najboljšimi. 17,8 km pred ciljem je bil na sporedu še zadnji makadamski odsek.

Takrat je postalo jasno, da je glavnina z najboljšimi prehitra in Plapp rožnate majice ne bo prevzel. Ineos je narekoval zelo hiter ritem, medtem ko so trije ubežniki ostali složni v lovu na etapno zmago. Ob prihodu v zadnjih pet kilometrov je sledil še kratek, a kar 20-odstotni vzpon. Ubežniki so imeli vsega pol minute prednosti, a to je bilo dovolj. Sanzhez je napadel, Alaphilippe mu je takoj sledil, Plapp pa v svojem ritmu ujel priključek. Sledil je sprint v rahel v vzpon. 24-letni novinec na Giru Pelayo Sanchez je imel največ moči in je ugnal izkušenejšega Juliana Alaphilippa.

Plapp je bil tretji. Sledil je Andrea Piccolo, ki je napadel v samem zaključku. Zaostal je za 24 sekund. Pet sekund več je zaostala glavnina z najboljšimi. Jhonatan Narvaez je dobil sprint pred Luko Mezgecem, ki je bil šesti. Tadej Pogačar je bil tudi v tej skupini in v skupnem seštevku pred vožnjo na čas ni prišlo do sprememb. Pogačar vodi s 46 sekundami prednosti pred Thomasom in eno več pred Martinezom. Sledijo Uijtdebroeks, Rubio, Fortunato, Lopez, Hirt, Lucenk, Chaves, O’Connor, Storer …

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ