Marcel Kittel za rojstni dan do druge zmage zapored

Marcel Kittel za rojstni dan do druge zmage zapored
11.05.2014 AVTOR: D. Z.
3. etapo na dirki po Italiji je dobil Marcel Kittel. V Azerbajdžanu je Matej Mugerli dirko končal na desetem mestu.

Dirka po Italiji: Kittel drugič zapored

3. etapa na dirki po Italiji je bila tudi zadnja, ki jo je gostila Irska. Armagh je gostil start, po skoraj 190 kilometrih dirkanja pa se je etapa končala v Dublinu. Tudi tokrat se kolesarji niso mogli izogniti dežju in mrazu.

Že kmalu po startu se je v pobeg podala peterica kolesarjev. To so bili Godoy, Dockx, Cecchinel, Chavez in že udeleženec pobega v prvi etapi Maarten Tjallingii. Slednji je nosil tudi modro majico vodilnega na gorskih ciljih. Prav član Belkina je bil tudi najboljši na edinem kategoriziranem vzponu na 32 kilometru. Tako si je prislužil nove tri točke.

A ubežniki večjih možnosti za uspeh niso imeli. Med lovom nanje je tudi v glavnini prišlo do številnih padcev, a vseeno je glavnina ubežnike uspela ujeti. Zadnji se je sedem kilometrov pred ciljem predal Cecchinel.

Potem pa so se ekipe že pripravljale na zaključni sprint. A spet brez pravega vlaka, čeprav so se predvsem pri Cannondalu trudili, da bi najboljši položaj za sprint pripravili Eliji Vivianiju. A v zaključku je Edvald Boasson Hagen v najboljši položaj pripeljal klubskega kolego pri Skyu Bena Swifta. Zdelo se je, da bo Swift dobil etapo, saj je že prehitel Vivianija.

A iz ozadja se je izstrelil Marcel Kittel. Že zmagovalec prve etape je pokazal izjemno moč in tokrat izbral desno stran. Prav v zadnjih metrih je uspel prehiteti še Swifta, tako da se je veselil še druge zmage zapore. Tokrat je to bilo najlepše darilo za njegov 26-rojstni dan.

»Sem sem prišel s ciljem, da bi dobil prvo etapo. Potem pa pritiska ni bilo več. A danes ni bilo lahko in na koncu je bilo zelo tesno, « je dejal Marcel Kittel. »Cesta se je v zadnjih dveh kilometrih zelo zožala in vedeli smo, da moramo biti v ospredju. A ostal sem v 'sendviču', moral sem izbrati, ali izgubiti zavetrje Toma Veelersa ali pa morda celo pasti. Tako sem za trenutek izgubil pravo pozicijo. Bil sem v ozadju, a nikoli nisem obupal, vedno sem upal, da lahko dobim etapo. Ko sem po zadnjem ovinku videl cilj, sem dal vse od sebe. Osredotočil sem se na ciljno črto in tako mi je uspelo. «

Kittel je še priznal, da je zaradi praznovanja rojstnega dne ta zmaga prav posebna. Tretji je bil Viviani. V skupnem seštevku je vodstvo ubranil Michael Matthews. Zdaj je pred kolesarji dan počitka in tudi transfer v Italijo, kjer se bo Giro nadaljeval v torek.

Azerbajdžan: Matej Mugerli končal na desetem mestu

Za konec petdnevne etapna dirke prve kategorije po Azerbajdžanu so morali kolesarji prevoziti še zelo razgibano, več kot dvesto kilometrov dolgo krožno preizkušnjo.

Ta je potekala v Bakuju. Krogi, ki so jih morali kolesarji premagati so skrivali tudi tlakovane odseke in kratek, a dovolj selektiven vzpon. Tako je prišlo do večje selekcije, vseeno pa je do sprinta prišla skupina dobrih 30 kolesarjev. Ta sprint je dobil Francoz Justin Jules.

Slovencev tokrat med prvo deseterico ni bilo, še najboljši je bil Matej Mugerli na 12. mestu. V skupnem seštevku se je zmage veselil Ilnur Zakarin, ki je Vitalija Butsa premagal kar za minuto in 52 sekund. Tretji je bil Darren Lapthorne.

ajboljši kolesar Adrie Mobila je bil Radoslav Rogina, ki je z zaostankom dobrih dveh minut dirko končal na četrtem mestu. Najboljši Slovenec je Matej Mugerli, ki iz Azerbajdžana prihaja s končnim desetim mestom. Mugerli je tudi drugi v seštevku točk v posameznih etapah. Štimulak je dirko končal na 14. mestu. Po izjemni zmagi v drugi etapi je Primož Roglič odstopil.

Arnaud Demare najboljši v Franciji
S peto etapo se je končala tudi 60. dirka Štirje dnevi Dunkerqua, na kateri sta nastopala Marko Kump in Blaž Jarc. Zadnja etapa je bila dolga 170 kilometrov, dobil pa jo je Jimmy Engoulvent. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb.

Končne zmage se je veselil Arnaud Demare. Šest sekund slabši je bil Sylvain Chavanel, na tretje mesto pa se je povzpel 22-letni Michael Valgren Andersen. Blaž Jarc je dirko končal na 63. mestu.

Furdi že med deseterico
S 30,2 km dolgo posamično vožnjo na čas v Polkowicah se je končala tudi etapna dirka prve kategorije Szlakiem Grodňw Piastowskich. Na Poljskem je prva dva dni blestel predvsem Grega Bole, ki je najprej dobil najzahtevnejšo prvo etapo, v drugi pa je kljub zdravstvenim težavam uspel ubraniti majico vodilnega.

V zadnji preizkušnji, posamičnem kronometru, pa večjih možnosti za ubranitev najprestižnejše majice na dirki ni imel. Kronometer je dobil izkušeni Stefan Schumacher. S povprečno hitrostjo 47,045 km/h je progo premagal v 38 minutah in 31 sekundah. Bil je tri sekunde hitrejši od Mateusza Taciaka in 11 sekund boljši od Nilsa Politta.

Izkazal se je Blaž Furdi. Kljub temu, da je to njegova prva dirka po vrnitvi v kolesarsko karavano, je kronometer končal na osmem mestu. Končni zmagovalec je postal prej omenjeni Taciak. Kolesar domačega moštva CCC Polsat Polkowice je premagal klubskega kolego Mareka Rutkiewicza. Ta je zaostal za 23 sekund. Mladi Silvio Herklotz je bil s 35 sekundami zaostanka tretji. Grega Bole je dirko končal na 15. mestu, zaostal ja za 2:42. Blaž Furdi je bil 60., Robert Jenko pa 80.

Dirka po Italiji, rezultati 3. etape
1. Marcel Kittel (Nem) Team Giant-Shimano 4:28:43
2. Ben Swift (VB) Team Sky
3. Elia Viviani (Ita) Cannondale
4. Davide Appollonio (Ita) AG2R La Mondiale
5. Nacer Bouhanni (Fra) FDJ.fr
6. Edvald Boasson Hagen (Nor) Team Sky
7. Roberto Ferrari (Ita) Lampre-Merida
8. Edwin Alcibiades Avila Vanegas (Kol) Colombia
9. Giacomo Nizzolo (Ita) Trek Factory Racing
10. Tyler Farrar (ZDA) Garmin Sharp
32. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team isti čas
69. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida +0:11
84. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team
178. Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Shimano 0:50

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Michael Matthews (Avs) Orica Greenedge 10:06:37
2. Alessandro Petacchi (Ita) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 0:08
3. Daniel Oss (Ita) BMC Racing Team 0:10
4. Luke Durbridge (Avs) Orica Greenedge 0:14
5. Ivan Santaromita (Ita) Orica Greenedge
6. Svein Tuft (Kan) Orica Greenedge
7. Pieter Weening (Niz) Orica Greenedge
8. Rigoberto Uran Uran (Kol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 0:19
9. Pieter Serry (Bel) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team
10. Serge Pauwels (Bel) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Tea
33. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 0:41
43. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team 0:52
108. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida 1:34
124. Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Shimano 1:49

Dirka po Azerbajdžanu, končni vrstni red

1. Ilnur Zakarin (Rus) RusVelo 20:36:24
2. Vitalij Buts (Ukr) Kolss +1:52
3. Darren Lapthorne (Avs) Drapac 1:57
4. Radoslav Rogina (Hrv) Adria Mobil 2:08
5. Sergij Lagkuti (Ukr) Kolss isti čas
6. Lluis Mas Bonet (Špa) Caja Rural-Seguros RGA 2:16
7. Robert Power (Avs) Reprezentanca Avstralije 3:24
8. Emanuel Buchmann (Nem) Rad-Net Rose Team 3:27
9. Remy Di Gregorio (Fra) La Pomme Marseille 3:31
10. Matej Mugerli (Slo) Adria Mobil 3:43
14. Klemen Štimulak (Slo) Adria Mobil 4:34
42. Kristjan Fajt (Slo) Adria Mobil 34:49
60. Gregor Gazvoda (Slo) Gebruder Weiss-Oberndorfer 1:01:55

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ