Marcel Kittel: Številke z merilca moči so velika skrivnost

Marcel Kittel: Številke z merilca moči so velika skrivnost
11.05.2014 AVTOR: D. Z.
Marcel Kittel je po drugi etapni zmagi zapored na dirki po Italiji novinarjem ni želel izdati svojih številk, vatov, ki jih je 'obrnil' v sprintu.

»Vatov iz današnjega sprinta še ne poznam, vendar, tudi če bi jih, vam jih ne bi razkril, « je z nasmehom na ustih dejal Marcel Kittel. Pravzaprav to ni nobeno presenečenje.

Najboljši kolesarji teh številk ponavadi nočejo razkriti, pa naj si gre za tiste, ki se borijo za končno zmago na največjih dirkah, ali pa sprinterje. Po nekaterih podatkih naj bi sprinterji pri najvišjih hitrostih kolo poganjali tudi s 1800 vati moči, medtem ko naj bi nekdanji kolesar na velodromu Theo Bos dosegel tudi 2000 vatov. Tako piše velonews.com.

A Kittel je priznal, da ima razlog, zakaj noče razkriti podatkov: »Seveda jih poznam. A tu gre za pravo znanost, ki jo rad primerjam s tisto iz avtomobilističnih športov. « Torej, zaradi konkurence, ki bi to lahko izkoristila, še pravi Kittel:

»Razlog, zakaj želim te podatke zadržati zase se skriva v tem, da bi lahko nekdo, ki bi jih poznal, okrog teh številk postavil taktiko dirkanja. Če bi nekdo vedel, koliko vatov lahko razvijem na vzponu, potem bi tam šli ravno toliko hitro, da bi se me znebili. Zato je bolje, če podatke zadržim zase. «

V zadnjih dveh dneh pa je postalo jasno, da v čistem sprintu brez dvoma razvije z naskokom največ moči. Ima pa za to tudi primerne fizične predispozicije. V višino meri kar 188 centimetrov, medtem ko ima 82 kilogramov. Podatki, ki povedo vse. Gre za čistega sprinterja, ki morda obrne tudi blizu 2000 vatov.

To je priznal tudi nosilec rožnate majice Michael Matthews: »Mislim, da je pokazal, da je najhitrejši na svetu. Na ravnini je nepremagljiv. Na bolj razgibanem terenu bo izgubil nekaj tiste hitrosti, vendar pa je po zaslugi vlaka, ki ga ima na teh ravninskih etapah v tem trenutku praktično nepremagljiv. «

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ