Marko Džalo razkriva: V mrazu podobna hrana in sladkan topel čaj

Marko Džalo razkriva: V mrazu podobna hrana in sladkan topel čaj
27.05.2014 AVTOR: D. Z.
Marko Džalo je tokrat spregovoril o tem, kaj se spremeni, če se morajo kolesarji soočiti s tako slabim vremenom, celo sneženjem, kot v 16. etapi dirke po Italiji.

Kar težko si predstavljamo, kako so se kolesarji počutili v 16. etapi dirke po Italiji. Čez oba znamenita prelaza Gavia in Stelvio je snežilo. Oviral jih je tudi hud mraz. In zato so se morale ekipe še posebej pripraviti na tako ekstremne razmere.

»Sam sem bil zadolžen za okrepno postajo na Stelviu. Tam smo kolesarjem dali bidone s čajem, bidone s hidrati, gele in termo jakne, « je razkril športni terapevt pri Skyu Marko Džalo in dodal, da je tako podajanje plastenk in preostalih stvari že ustaljena praksa, ne glede na vreme: »Vse to je dobil prav vsak kolesar. Postavim sem približno dvesto metrov pred vrhom klanca, tako da ima potem kolesar še dovolj časa, da se pred spustom obleče in pospravi bidone. «

Prav poseben projekt predstavljajo oblačila za kolesarje. Teh v takih razmerah očitno nikoli ni dovolj: »Za vsakega kolesarja smo uporabili po štiri sete oblačil. Dva seta, torej rain bag, sta v avtomobilih, enega pa so imeli kolegi na vrhu Gavie, ki so imeli isto nalogo kot jaz na Stelviu. « A naj se zdi, da je Sky še tako bogata ekipe, uporabljenih jaken kolesarji ne odvržejo stran.

»Pod naslednjim vzponom te jakne, ki smo jim jih podali, odvržejo enemu izmed članov naše ekipe. Ta odvrženo opremo pobere in se odpelje v hotel, « je še pojasnil Džalo. Čeprav je bila etapa krajša, in čeprav je snežilo in bilo mraz, to ne pomeni, da so jo kolesarji lahko odpeljali brez potne hrane. Vseeno so na treh epskih prelazih porabili ogromno energije, ki jo med tako etapo, ko prave priložnosti za počitek ni, težko nadoknadiš.

»Hrana je podobna kot za običajne etape. To se prav preveč ne spremeni, le da kolesarji v takih razmerah pojedo manj kot ob toplejšem vremenu. Pomembnejša je pijača. Sladek čaj jim je prišel še kako prav, « je še razkril Džalo. A, kar je zanj najbrž zelo razveseljiv podatek, ko kolesarji pridejo na masažno mizo, se tam delo zaradi takih etap kaj veliko ne razlikuje od dela po bolj običajnih etapah:

»Mišice kolesarjev niso zaradi mraza nič kaj drugačne, saj se do hotela že normalizirajo. « Morda pa lahko dela z večjo vnemo, potem ko se je Skyev kolesar Dario Cataldo spet izkazal z dolgim pobegom. Ujeli so ga šele na zadnjem vzponu, bil pa je najhitrejši na Stelviu, torej na najvišji točki letošnje dirke po Italiji.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ