Marku Cavendishu 99. zmaga. Tokrat v čast tragično preminulemu Weylandtu! (foto)

Marku Cavendishu 99. zmaga. Tokrat v čast tragično preminulemu Weylandtu! (foto)
09.05.2013 AVTOR: D. Z.
Mark Cavendish je dobil šesto etapo na dirki po Italiji. Premagal je Vivianija in Gossa. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Luca Paolini je zadržal rožnato majico.

Dva ubežnika brez možnosti za uspeh
Na dirki po Italiji so v šesti etapi na svoj račun prišli sprinterji. Start etape je bil v Moli di Bari, cilj pa je gostila Margherita di Savoia. Etapa je bila dolga 169 kilometrov, kolesarjem pa ni bilo treba prečkati niti enega kategoriziranega gorskega cilja. Večji del etape je potekal ob morju. Kolesarji pa so si po vsej verjetnosti, po štirih napornih dneh, želeli mirne etape.

Prav zato so bili zadovoljni, ko je po dobrih desetih kilometrih pobeg uspel samo dvema kolesarjema. V pobeg sta se podala Avstralc Cameron Wurf in Jack Bobridge. A njuna prednost ni bila prav visoka, saj so v ozadju predvsem kolesarji moštva Omega Pharma Quick Step narekovali dovolj hiter ritem. A brez težav etapa vseeno ni minila.

Najprej motorist, potem celotna skupina
Najprej je padel spremljevalni motorist, ki je opozarjal na nevaren  odsek. Slabih 40 kilometrov pred ciljem sta bila ubežnika ujeta. Potem pa je dobrih 30 kilometrov pred ciljem prišlo do množičnega padca. V trenutku so številni kolesarji obstali v gneči, kolesa so bila vsepovsod in tako so mnogi izgubili stik s tistimi, ki so z etapo lahko hitro nadaljevali.

Med zaostalimi so bili tudi nekateri favoriti, tudi Bradley Wiggins, ki je nekaj kilometrov prej ravno zamenjal kolo in se je tako vozil v ozadju. In tako je te kolesarje čakala težka naloga – ujeti vse hitrejšo skupino v ospredju, ki se je postopoma pripravljala na sprint. Zaostanek je znašal že nekaj več kot minuto, potem pa je tudi Mark Cavendish, ki je bil v prvi skupini, pripomogel k temu, da je ta nekoliko zmanjšala ritem in zasledovalcem omogočila, da so prišli v stik z njimi.

»Cavendish ni samo šampion «
»Pri Quick Stepu so se zavedali, kakšna je situacija in potegnili so fair play potezo. Sicer so dirkali, a ne na polno in za to si zaslužijo pohvale. Mark ni samo velik šampion in najboljši sprinter, ampak ima tudi občutek za fair play, « je še lani njegovega kolesarja pohvalil glavni mož moštva Sky Dave Brailsford.

»Vsi so se odločili, da bodo počakali. To lahko potrdim za vse ekipe in govorim v imenu vseh. Nihče ni vozil na polno. Nismo pospešili, ampak smo upočasnili, « je potrdil Cavendish. V zaključku pa smo videli izjemen boj sprinterski vlakov. V vsem kaosu so se najbolje znašli kolesarji moštva Omega Pharma Quick Step.

Cavendish navdušen nad delom ekipe
Zadnji mož vlaka je bil Steegmans, ki je Marka Cavendisha pripeljal do odličnega položaja za sprint. In potem Mark Cavendish takih priložnosti ne izpusti iz rok. Britanec je bil izvrsten in je prepričljivo zmagal. Zanimivo. Na startu je prav kot zadnji kolesar podpisal startno listo, potem pa je prvi prečkal ciljno črto. Drugo mesto je osvojil Elia Viviani, tretji pa je bil Matthew Harley Goss.

Cavendish je dobil že drugo etapo na letošnji dirki po Italiji. Do zdaj sta se tudi samo dve etapi končali s sprintom celotne glavnine. »Zmagati na tak način. To je neverjetno. Vsi v ekipi so vozili do zadnjih moči, « je bil navdušen Cavendish, ki je dosegel že 99 zmago v karieri. Devetkrat je slavil letos, na največjih tritedenskih dirkah pa je bil najboljši v 38 etapah. Od tega je na Giru slavil že 12 zmag.

Zmago posvetil Weylandtu
Tokrat je na podelitvi dvignil številko 108. To številko je pred dvema letoma nosil Wouter Weylandt, ki je prav na ta dan pred dvema letoma tragično umrl. Danes so se na dirki po Italiji tudi spomnili na tega kolesarja. Pri moštvu RadioShack Leopard so se nanj spomnili tudi z zapisom na twitterju: »To je dan, ko moramo živeti s tem, kar imamo in obžalovati za tistim, kar smo izgubili. Nikoli ne bomo pozabili. 108 bo vedno z nami. «

Na facebooku so se odzvali tudi pri Blancu. Z napisom: »Za vedno z nami. « Na twitterju dirke po Italiji, pa je bilo zapisano: »Pred dvema letoma nas je zapustil Wouter Weylandt. Ciao Wouter. Za vedno boš v naših srcih. « Slovencev danes ni bilo v ospredju. V skupnem seštevku pa tudi ni prišlo do sprememb. Še naprej vodi Luca Paolini. Zdaj ima 17 sekund prednosti pred Rigobertom Uranom.


Dirka po Italiji, rezultat etape
1. Mark Cavendish (VB) Omega Pharma Quick Step 3:56:03
2. Elia Viviani (Ita) Cannondale Pro Cycling
3. Matthew Goss (Avs) Orica GreenEdge
4. Nacer Bouhanni (Fra) FDJ
5. Mattia Gavazzi (Ita) Androni Giocattoli Venezuela
6. Manuel Belletti (Ita) Ag2r La Mondiale
7. Davide Appollonio (Ita) Ag2r La Mondiale
8. Giacomo Nizzolo (Ita) RadioShack Leopard
9. Matti Breschel (Dan) Saxo Tinkoff
10. Roberto Ferrari (Ita) Lampre Merida
136. Luka Mezgec (Slo) Argos Shimano
152. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel Euskadi
201. Grega Bole (Slo) Vacansoleil DCM

Skupni vrstni red po 6. etapi:

1. Luca Paolini (Ita) Katjuša 23:52:42
2. Rigoberto Uran (Kol) Sky Procycling 0:17
3. Benat Intxausti (Špa) Movistar 0:26
4. Vincenzo Nibali (Ita) Asana Pro Team 0:31
5. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin Sharp 0:34
6. Bradley Wiggins (VB) Sky Procycling isti čas
7. Giampaolo Caruso (Ita) Katjuša 0:36
8. Sergio Luis Henao (Kol) Sky Procycling 0:37
9. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini Selle Italia 0:39
10. Cadel Evans (Avs) BMC Racing 0:42
101. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM 26:21
106. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel-Euskadi 26:41
130. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano 32:24

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ