Matej Mohorič do izjemne zmage na Giru!

Matej Mohorič do izjemne zmage na Giru!
15.05.2018 AVTOR: D. Z.
10. etapa na dirki po Italiji. Z 244 kilometri tudi najdaljša. Zmagovalec pa izjemni Matej Mohorič!

Po dnevu premora je bila na dirki po Italiji na sporedu deseta etapa, z 244 kilometri tudi najdaljša na letošnji preizkušnji. Končala se je v Gualdu Tadinu. Etapa je bila pisana na kožo ubežnikom.

A sam potek dirke je bil presenetljiv. Kmalu po startu so se morali kolesarji povzpeti na 15,7 km dolg vzpon Fonte della Creta. Mnogi so opozarjali na ta klanec. Tisti, ki so želeli v beg in bili tega sposobni, pa so ga izkoristili za napad. Kmalu se je v ospredju zbrala skupina 17 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Matej Mohorič, sicer član moštva Bahrain Merida.

Pridružili pa so se mu še Giulio Ciccone (Bardiani-CSF), Luis Leon Sanchez (Astana), Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo), Tony Martin (Katjuša-Alpecin), Valerio Conti (UAE Team Emirates), Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Ben King (Dimension Data), Ben Hermans, Krists Neilands (Israel Cycling Academy) in Davide Ballerini (Androni Giocattoli-Sidermec).

Na vrhu prej omenjenega klanca so imeli minuto prednosti pred glavnino, ki pa je bila precej majhna, saj so na vzponu oster ritem narekovali kolesarji moštva Sky. S tem so poskrbeli za presenečenje. V ozadju je namreč ostal Esteban Chaves. Kolumbijec je bil pred etapo drugi v skupnem seštevku, zaostajal pa je zgolj za moštvenim kolegom pri moštvu Mitchelton Scott Simonom Yatesom. Avstralska ekipa je tako izgubljala prednost, ki jo je imela z dvema kolesarjema povsem na vrhu skupnega seštevka.

V nadaljevanju so si ubežniki sicer privozili že tri minute prednosti, a Chavesovo nemoč so v glavnini poskušali izkoristiti praktično vsi favoriti in njihove ekipe. Krepko so pospešili, Chaves pa je bil v izgubljenem položaju, čeprav so ga počakali Bewely, Juul Jensen in tudi Kreuziger. To je pomenilo, da sta z Yatesom ostala samo Jack Haig in Mikel Nieve. Sicer pa so Chavesu pri lovu pomagali tudi kolesarji Quick Stepa, ki so v prvo skupino poskušali pripeljati njihovega sprinterja Elio Vivianija.

Ko so se približali na dobro minuto, pa jim je sto kilometrov pred ciljem zmanjkalo moči. Ko so popustili še Chavesovi pomočniki, se je razlika povečala na več kot 12 minut. Chavesovega upanja na visoko mesto v skupnem seštevku je bilo konec. Spredaj je bil interes vseh ekip preprosto prevelik. Tako so tudi ubežnike z Matejem Mohoričem uspeli ujeti. 75 kilometrov pred ciljem je v ospredju skočil Marco Frapporti, kolesar, ki je na letošnjem Giru v begu prevozil največ kilometrov. 55 kilometrov pred ciljem je padel in posledično odstopil Rafa Valls, medtem ko si je Frapporti v sončnem vremenu privozil že dve minuti in pol prednosti.

V lov za njim se je prvi podal Davide Villella, sledil pa mu je Matej Mohorič. Skupaj sta Frapportija hitro ujela in ga tudi takoj prehitela. Spet je začelo deževati, ceste pa so bile nadvse spolzke. Mohorič je na spustu spet pokazal izjemno znanje in kmalu je Villella tudi popustil, medtem ko se je Mohoriču pridružil Nico Denz. Skupaj sta nadaljevala proti cilju, medtem ko so se v ozadju vrstile težave favoritov. Richard Carapaz je dobil defekt, na spustu pa je padel Tom Dumoulin. Oba sta lahko hitro nadaljevala z dirko in sta se priključila glavnini, ki je štela vsega okrog 50 kolesarjev.

Mohorič se je v ospredju poskušal znebiti Denza, vendar pa je zmagovalca odločal ciljni sprint, ki ga je 24-letni slovenski kolesar začel s prvega mesta. Kljub vsemu je bil prepričljivo močnejši od Denza in se je veselil zaslužene zmage. To je peta etapna zmaga za Slovence na dirki po Italiji. Do tega izkupička so prišli štirje kolesarji, saj je Jan Polanc dobil že dve etapi. Mohorič pa je lani dobil še etapo na dirki po Španiji. Slovenci imajo zdaj že osem etapnih zmag na tritedenskih dirkah. Jan Polanc dve na Giru, po eno na Giru imajo še Primož Roglič, Matej Mohorič in Luka Mezgec.

Borut Božič in Matej Mohorič sta dobila dve etapi na dirki po Španiji, lani pa je kraljevsko etapo na Touru dobil Primož Roglič. Kaj pa ostalo dogajanje v 10. etapi? Skupina z rožnato majico je za Mohoričem zaostala za 34 sekund. Sprint za tretje mesto je dobil Sam Bennett, eden redkih sprinterjev, ki je ostal v prvi skupini, v kateri je na cilj prišel tudi Jan Polanc. V skupnem seštevku pa ima zdaj Yates 41 sekund prednosti pred Dumoulinom in 46 pred Thibautom Pinotom. Domenico Pozzovivo zaostaja za natančno minute. Sledijo Carapaz, Bennett, Dennis, Bilbao, Woods in Froome na destem mestu. Jan Polanc je 33., Mohorič 37., Domen Novak pa 142. Chaves je z drugega zdrsnil na 39. mesto, saj je na koncu zaostal za več kot 25 minut.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ